נתניהו ויעלון (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
יעלון ונתניהו, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

יעלון מגיב לראשונה לסערת הצוללות: בחשבון הפייסבוק שלו כתב הערב (חמישי) שר הביטחון לשעבר כי "אכן, התנגדתי נחרצות להגדלת צי הצוללות של חיל הים בשלוש צוללות נוספות".

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"באותה עת, מטעמים מבצעיים, ארגוניים וכלכליים, לא היה לצה"ל צורך בכך, ואף לא בשנים הקרובות", המשיך יעלון. "עמדתי התבססה גם על סמך עבודת מטה מקצועית, מעמיקה ומקיפה שבוצעה בצה"ל ובמשרד הביטחון. איני יודע מה נעשה ומה נחתם לאחר עזיבתי את משרד הביטחון, אך פרסומיו של רביב דרוקר בנושא מטרידים מאוד, ומחייבים בדיקה מקיפה של הגורמים הרלוונטיים". יעלון אף טען כי "תיאור השתלשלות הדברים המתוארת בהודעת המל"ל הוא חסר ואינו משקף את המציאות כהווייתה".

עסקת הצוללות - הקרב מאחורי הקלעים

בימים האחרונים עלתה לכותרות העסקה בה רכשה ישראל מגרמניה שלוש צוללות חדשות - מספרים 7, 8 ו-9, לאחר שבערוץ 10 פורסם כי פרקליטו של ראש הממשלה נתניהו, עו"ד דוד שמרון, ייצג את הצד הגרמני בעסקה. מוקדם יותר היום חשפו בסביבת שר הביטחון לשעבר את המאמץ לבלימת העסקה - שהסתיים בחתימה מצד נתניהו על מסמך, שסעיפיו לא ידועים למערכת הביטחון.

לפני כשנה, במסגרת הדיונים שהתקיימו בתוך הצבא על התכנית הרב-שנתית, המליץ הצבא לא להצטייד בשלוש צוללות חדשות (7,8,9) בחמש השנים הקרובות. נתניהו הפעיל לחץ על מנת לשכנע לקנות, אבל נוכח עבודת המטה שעשה הצבא וההתעקשות של יעלון המהלך נבלם.

" (צילום: לע"מ, חדשות)
נתניהו הפעיל לחץ לרכישת הצוללות | צילום: לע"מ, חדשות

מקורבי יעלון סיפרו כי בפברואר האחרון, יום לפני הנסיעה של ראש הממשלה לגרמניה, נודע לשר הביטחון לשעבר שנתניהו הולך לחתום מול הגרמנים על רכישת שלוש צוללות חדשות - וזאת מבלי לקיים דיון על הנושא. יעלון נכנס לפגישה אצל ראש הממשלה וניסה לבלום את העסקה הזו – גם כי לא היה דיון או הליך מסודר שאיתו אפשר לגשת לגרמנים וגם כי הצבא התנגד.

הצוללות יגיעו בתוך כעשור

הפגישה בין השניים הסתיימה בפיצוץ לדברי מקורבי יעלון ובסופו של דבר ראש הממשלה חתם במהלך ביקורו בגרמניה על מזכר הבנות עם הגרמנים. נתניהו לא סיכם באותו מעמד על רכישת הצוללות ובסביבת שר הביטחון לשעבר טענו כי המסמך כלל הבטחה שבעתיד, כשישראל תרצה את הצוללות, היא תקנה אותן מהגרמנים. עם זאת, עד היום לא ידוע בדיוק במערכת הביטחון מהם סעיפי אותו מזכר הבנות.

בלשכת ראש הממשלה הסבירו לחדשות 2 בהקשר לפרשת הצוללות כי נתניהו לא נסע לחתום באותה עת עם הגרמנים על העסקה אלא לסכם איתם על שיתוף פעולה עתידי. לאחרונה נתניהו הודיע על רכישת צוללות, ככל הנראה בזכות אותו סעיף, שאמורות להגיע לישראל בעוד כעשור. בשל חילופי השרים, האווירה כיום שונה: "כעת בוגי לא שר ביטחון ואין מי שיבלום את המהלך", הבהירו בסביבת יעלון.

אתמול דיווח כתבנו גיא פלג כי מספר גופים פנו ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, על מנת לבדוק האם - כפי שפורסם בערוץ 10 על ידי רביב דרוקר - נתניהו אכן פעל בניגוד עניינים בשל המעורבות של שמרון. "לא הכרתי את המעורבות של שמרון בפרשה", הוסיף גורם ביטחוני בכיר. "אבל אם הוא היה הנציג כאן יחד עם גנור, ושניהם מחוברים לראש הממשלה, זה נראה על פניו מאוד בעייתי - רק המשטרה יכולה לברר זאת".

דוד שמרון. ארכיון (צילום: בן קלמר / פלאש 90, חדשות)
ייצג את ממשלת גרמניה בעסקה. שמרון | צילום: בן קלמר / פלאש 90, חדשות

עו"ד דוד שמרון לא רק מייצג את המספנה הגרמנית שמכרה למדינת ישראל את שלוש הצוללות במסגרת העסקה - אלא שהוא מייצג את ממשלת גרמניה‎ כולה. בתגובה לטענה זו שעומדת בבסיס התחקיר, השיב עו"ד שמרון שהוא אכן מייצג את הממשלה הגרמנית - אבל רק בענייני נדל"ן. בפרקליטות השיבו לחדשות 2 כי לאחר בחינת הפרסום, תגובש עמדה - וההמלצה תועבר ליועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט, כשהשאלה המרכזית בפרשה היא האם ראש הממשלה פעל תוך ניגוד עניינים.

דובר צה"ל ביקש להבהיר הבוקר כי מדובר על רכש עתידי, בעוד יותר מעשור, של שלוש צוללות שיחליפו צוללות שיתיישנו. "הצורך הוצג על ידי צה"ל בדיון קבינט שנערך לאחרונה, בהמשך לשיח השוטף המתקיים בדרגים השונים - ראש הממשלה, שר הביטחון, דיוני קבינט וועדות חוץ וביטחון - בנושאים מעין אלה".

מהמועצה הלאומית לביטחון לאומי נמסר אתמול בתגובה לפרסום כי רכש הצוללות מגרמניה נעשה "בתהליך מקצועי סדור, ללא שום השפעה חיצונית, ובהמלצת כל גורמי המקצוע במשרד הביטחון, צה"ל, והמל"ל, כפי שעולה ממסמכים ומדיונים רבים".