ה-11 בנובמבר 2018 - כוח מיוחד של לוחמים, שהחמאס טען שהם מסיירת מטכ"ל, מגיע לעיר השנייה בגודלה ברצועת עזה - חאן יונס. מטרת המבצע: השגת עליונות מודיעינית. לפעולה המיוחדת נבחרו בקפידה לוחמים, ועל פי פרסומי החמאס גם לוחמות, מהמיומנים שבמערך המבצעים המיוחדים של אמ"ן - כאלו שכבר נכנסו ויצאו פעמים רבות משטח האויב מבלי לעורר תשומת לב - אך הפעם הסיפור הסתבך.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

"אתה צריך לשלוט בניבים - אתה צריך לדעת בדיוק מי אומר מה, ומתי", הסביר אבי יששכרוף, הפרשן לענייני ערבים של אתר "וואלה!". "אתה צריך לדעת להתלבש כמו שמתלבשים בחאן יונס. מעבר לזה, אנחנו כבר ניגשים לכיסוי יותר עמוק - יש לך תעודת זהות, מן הסתם מזויפת, עם סיפור כיסוי שלם. אתה צריך לדעת אותו לפרטי פרטים. מי זה אבא שלך ומי זה הסבא שלך".

סינוואר עם הנשק של סא"ל מ' (צילום: החדשות)
סינוואר עם הנשק של סא"ל מ' | צילום: החדשות

חודשים ארוכים הם נערכים למבצע, אבל באותו היום משהו משתבש. הרכב של הכוח נעצר על ידי פעילי חמאס שחושדים שמשהו לא כשורה. הם קוראים למג"ד החמאס בגזרה, שמתשאל את סא"ל מ' ורס"ן ד', שיצאו מהרכב והופרדו. "סיטואציה לא פשוטה - אין פה מצב שכוחותינו כאן והאויב מנגד. זה מצב שבו הכול מעורבב", הסביר שר הביטחון לשעבר משה יעלון. "סא"ל מ' איתם כבר, וסא"ל א' מקבל את ההחלטה הנכונה. אם הוא לא יעשה את המעשה הנכון עכשיו - המצב עלול להיות הרבה יותר מסובך".

45 דקות מורטות עצבים של תחקור אינטנסיבי - שהולך ומסתבך. פעילי החמאס לא משתכנעים ומפקד הכוח, סא"ל א' - מחליט לפתוח באש, למרות שהוא מבין שהמשמעות עלולה להיות פגיעה בחבריו. "בסופו של דבר, הכול בנוי באמת על אנשים, על ניסיון - אנשים שאתה מביא אותם למיומנות כמו אסטרונאוטים בחלל", הסביר ראש השב"כ לשעבר אבי דיכטר. "אתה מגיע די חזק, די בטוח, די מאורגן, הרבה יותר מאשר הצד השני ואז באמת נשאר לך לקוות שהמבצע יעבור בשלום מה שברוב המקרים זה קורה".

כך הסתבך המבצע הנועז בחאן יונס (צילום: החדשות)
רפיח | צילום: החדשות

הכוח מחסל את פעילי החמאס, אוסף את הפצועים ומתחיל לדהור לעבר רכב נוסף של הכוח. "מהרגע שהכוח נחשף יש שם גבורה הרואית, וקבלת החלטות מהקשות ביותר שיש למישהו", תיאר אלוף פיקוד הדרום לשעבר טל רוסו. בשלב הזה לאחר שהם נחשפו בלב הרצועה, מרחק קילומטרים משם - בבסיס הקריה שבתל אביב, התקבלה ההחלטה לבצע פינוי מוסק - על אף הסיכון הגבוה.

"אחד החששות זה שמסוק כזה נוחת - יש שם אמצעי נ"ט", הסביר יעלון. "אם הוא שוהה יותר מדי זמן על הקרקע, לא צריך נ"מ בשביל להפיל אותו - הוא יכול לחטוף טיל נ"ט. חושך, לילה, כבר שום דבר לא מסודר. זה עלול היה להיגמר באופן הרבה יותר חמור, אם חס וחלילה לא כל הכוח היה חוזר לשטחנו".

רגעי הדרמה בחאן יונס, אילוסטרציה (צילום: החדשות)
רגעי הדרמה בחאן יונס, אילוסטרציה | צילום: החדשות

על אומץ הלב - הלוחמים מועמדים לצל"ש

בדרך כלל, מבצעים כאלה נשארים סודם של מעטים, אבל בגלל הסרטונים האלו שהעלה חמאס מזירת האירוע, הכישלון המבצעי נחשף. השבוע, בהחלטה חריגה שנוגדת את הדנ"א של יחידות מהסוג הזה, החליט הרמטכ"ל לפרסם גם את ממצאי התחקיר ממנו עלו מספר לקחים מרכזיים.

הראשון - ההכנות לקראת המבצע, לרבות בניית סיפור הכיסוי, לא היו טובות מספיק. לקח נוסף שנלמד הוא לגבי שרשרת הפיקוד והאחריות, ומפקדת המבצעים המיוחדים, שאחראית על הפעלת הכוח, לא תפקדה ברמה הנדרשת, על מנת לוודא את הכשירות ואת הרכב הכוח הלוחם. "זה שלא עמדת במשימה, נפגעו לך אנשים, זה שסא"ל מ' נהרג, זה שעוד מישהו נפצע. עצם אי עמידה במשימה זו הרגשת כישלון", הסביר רוסו. "אבל ישר קמים - הפעולות האלה הן אלה שנותנות לנו את היכולות למלחמה, ואלה שמרחיקות את המלחמה.

במורשת הקרב, שתילמד עוד שנים רבות, הסיפור ינוע בין הכישלון הנורא שבחשיפת הכוח ונפילתו של סא"ל מ', לבין הגבורה האדירה שהפגינו חבריו, שהצליחו למנוע תרחיש אימים, שבו היו חטופים רבים ואבדות נוספות לכוחותינו - על אומץ הלב הזה הלוחמים מועמדים היום לצל"ש.