איזנקוט ושר הביטחון ליברמן, ארכיון (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון, חדשות)
ליברמן ואייזנקוט | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון, חדשות

שר הביטחון אביגדור ליברמן תוקף בחריפות הדלפות מידע מהקבינט המדיני ביטחוני, לאחר שאמש (חמישי) חשפה הפרשנית המדינית דנה ויס במהדורה המרכזית את דברי הרמטכ"ל גדי איזנקוט לשרי הקבינט. איזנקוט אמר לשרים שהסבירות להתפרצות של סבב אלימות ביהודה ושומרון עומד על 60-80%, וליברמן קרא לערב את השב"כ בנושא כדי למנוע הדלפות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"הדלפות מתוך דיוני קבינט הן פסולות ומזיקות", כתב ליברמן בעמוד הטוויטר שלו. "הדלפת ציטוטים של הרמטכ"ל זו חציית קו אדום ופגיעה ממשית בביטחון המדינה. קבינט שבכירי מערכת הביטחון חוששים לדבר בו, בידיעה שדבריהם ידלפו לתקשורת, הוא קבינט מעוקר מתוכן".

ליברמן אף דרש מראש הממשלה בנימין נתניהו לנקוט בצעדים למניעת הדלפות נוספות: "אני דורש מראש הממשלה להפעיל את השב"כ להפסקת ההדלפות מהקבינט".

הרמטכ"ל עם שרי הקבינט (צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון, חדשות)
"למנוע הדלפות". ארכיון | צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון, חדשות

מדבריו של איזנקוט עולה כי יש צפי שבמהלך נאומו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בעצרת הכללית של האו"ם בשבוע הבא יעלה מפלס המתח ביו"ש. גם אם אבו מאזן לא ישבור את הכלים במהלך העצרת בניו יורק, הוא צפוי לשאת נאום תקיף ולוחמני מאוד שעלול להצית את השטח - כפי שנאום דומה תידלק בעבר את אינתיפדת היחידים.

לדברי הרמטכ"ל, אם יתפתח סבב לחימה - הוא יהיה משמעותי יותר מסבב בעזה מבחינת סדר הכוחות שישראל תידרש להשקיע ומבחינת החיכוך עם האוכלוסייה האזרחית. הערכת הרמטכ"ל מתבצעת על רקע מספר נסיבות בעייתיות שנוצרו ובראשם העימות של אבו מאזן עם ממשל טראמפ והמהלומות הדיפלומטיות שספג מהבית הלבן.

לכך מצטרפים יחסיו הרעועים עם מדינות ערב והלחץ להגיע לפיוס עם חמאס, זאת כשהמשא ומתן בין הצדדים תקוע. בשל כך, עולה החשש שישראל תדחק את אבו מאזן מהתמונה ותייצר מסלול ישיר מול חמאס. מצבו הבריאותי של אבו מאזן והתחושה שהוא מסייע לישראל במלחמה בטרור, אך לא מקבל דבר בתמורה, עשויים גם כן להוות גם זרז לאותה התפרצות ממנה מזהיר הרמטכ"ל איזנקוט.

הרמטכ"ל חזר והציע בפני השרים את מה שמערכת הביטחון טוענת מזמן - שיפור כלכלי בגדה, ניהול נכון של הלחץ של האמריקנים שלא מבינים עד הסוף את ההשלכה של כל הצעדים שלהם ובמקביל, הדגיש את החשיבות של מציאת פתרון למצוקה האזרחית בעזה. אך מעל הכול הדגיש הרמטכ"ל כי יש להתרכז בזירה הצפונית - שהיא החשובה והמאתגרת ביותר. אחרת, ישראל עלולה למצוא את עצמה מתפזרת על יותר מדי חזיתות.

מדובר באזהרה פסימית מאוד מצד הרמטכ"ל, אבל השרים שהיו בחדר לא התרשמו ואמרו שאין חדש בפתרונות שהציג והם אינם יכולים לשנות את המצב. גורם בכיר בקבינט טען כי התחושה היא שהרמטכ"ל "דיבר לפרוטוקול".