המסר לירדן: התערבו במצב בהר הבית (צילום: Flash 90, Muammar Awad, חדשות)
הר הבית ייפתח מחדש היום (ארכיון) | צילום: Flash 90, Muammar Awad, חדשות

בתום הערכת מצב שקיים אמש (שבת) ראש הממשלה בנימין נתניהו עם גורמי ביטחון בכירים, הוחלט לפתוח היום את מתחם הר הבית בהדרגה למתפללים, מבקרים ותיירים. ההחלטה מגיעה לאחר שביום שישי נסגרה הכניסה למתחם הקדוש, לראשונה מאז 1967, בעקבות הפיגוע בו נרצחו שני שוטרים. עבדאללה מלך ירדן שוחח טלפונית עם ראש הממשלה וגינה את הפיגוע ואת הטרור, בפרט במקומות הקדושים. בנוסף, דרש מנתניהו לפתוח את הר הבית לכניסת מתפללים.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על-פי ההחלטה, מהיום בשעות הצהריים תותר הכניסה למתחם ממספר מצומצם של שערים בלבד על מנת לאפשר בידוק קפדני יותר של הנכנסים. במקביל, הוארך מעצרם של שלושת אנשי הווקף שנעצרו בחשד למעורבות בפיגוע.

בדיון טלפוני שנערך אתמול בהשתתפות השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, ראש השב"כ נדב ארגמן, מפכ"ל המשטרה רנ"צ רוני אלשיך ומפקד מחוז ירושלים ניצב יורם הלוי, הוחלט גם על הצבת שערי בידוק אלקטרוניים בשערי הכניסה למתחם הר הבית וכן על התקנת מצלמות חיצוניות שיכסו את הנעשה על המתחם - החלטה שבעבר גררה ביקורת חריפה מצד הירדנים.

מהומות במזרח ירושלים, ארכיון (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
ההיערכות המוגברת בהר הבית | צילום: דוברות המשטרה, חדשות

כמו כן, בכוונת הדרג הפוליטי הבכיר ביותר לדחות עד הודעה חדשה את חידוש ביקורי הח"כים בהר הבית. מדובר בהחלטה שהתקבלה לא מכבר על ידי ראש הממשלה לחדש בעוד שבוע את ביקורי הח"כים היהודים והערבים בהר, זאת למשך תקופת ניסיון. עם זאת, בעקבות הפיגוע, לא ברור מתי יתחדשו הביקורים.

עבדאללה מלך ירדן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו בשיחת טלפון על עניין סגירת מתחם הר הבית. בשיחה גינה עבדאללה את הפיגוע והטרור, בפרט במקומות הקדושים. בנוסף, קרא לא לאפשר לאף גורם לערער את הביטחון והיציבות עם עוד מעשים אלימים וקיצוניים. במקביל, דרש המלך הירדני מנתניהו לפתוח לאלתר את הר הבית לכניסת מתפללים.

במהלך היום הורגשה מתיחות רבה באזור מתחם הר הבית. תנועה ערה של כוחות מג"ב ויס"מ הורגשה סביב המתחם, ואילו מחוצה לה התנועה הייתה מאוד דלילה. תושבי העיר העתיקה המוסלמים אמנם הורשו להיכנס בשערים, אך זה התאפשר רק לאחר שהציגו תעודה שמוכיחה שכתובתם אכן נמצאת בעיר העתיקה.

למרות החלטת הקבינט - הוצב רק מגנומטר אחד

בסוף שנת 2014 אישר הקבינט המדיני-ביטחוני שורת המלצות שהעביר צוות מיוחד של המשטרה בראשות סגן המפכ"ל דאז, ניצב ניסים מור. ההמלצות התגבשו במסגרת עבודה מיוחדת שהכין הצוות תחת הכותרת "תפיסת הביטחון של ירושלים". בין הממצאים שהוצגו לראש הממשלה נתניהו ולחברי הקבינט: 61% מכלל הפיגועים בישראל מתבצעים בירושלים. עוד נכתב בעבודה של הצוות שרמת האבטחה סביב הר הבית דומה לזו שמונהגת בקניון ממוצע.

אחת ההמלצות שהוגשה ואושרה לבסוף על ידי הקבינט קבעה כי יש להתקין שערים מגנטיים בכל תשע הכניסות להר הבית. הנימוק להמלצה הייתה שיש בהתקנת השערים משום הרתעה וכי אין צורך בהכרח בבדיקה הרמטית של כלל הנכנסים להר הבית, אלא ניתן להסתפק בבדיקות מדגמיות או אם השוטרים מזהים מישהו שנראה חשוד.

עוד נאמר בהמלצה כי בשל ההתנגדות הצפויה מצד הירדנים, אנשי הווקף והרשות הפלסטינית להציב שערים מגנטיים בשערי הכניסה להר הבית, יש למקם את השערים המגנטיים במרחק של 20-40 מטרים משערי הכניסה על פי התנאים בשטח, ושם לבצע את הבדיקות הסלקטיביות. בעקבות אישור ההמלצה הוקם בסופו של דבר רק שער מגנטי אחד - במעלה המוגרבים - שמשמש שער כניסה ליהודים ולתיירים בלבד. בכל שמונת השערים האחרים, שמשמשים את המתפללים המוסלמים, לא נעשה דבר.

הבית הלבן: "ירושלים הפכה לזירת טרור"

בית המשפט השלום האריך אתמול את מעצרם של שלושה אנשי הווקף המוסלמי שנעצרו בחשד שידעו על הפיגוע הרצחני מבעוד מועד או שסייעו למחבלים. בנוסף אליהם נעצרו ארבעה חשודים נוספים, תושבי אזור ירושלים, בחשד שהיו מעורבים בהסתה ובגילויי תמיכה בפיגוע.

המעצרים מגיעים בתום יומיים של חיפושים חסרי תקדים שמעולם לא בוצעו על הר הבית. במסגרת החקירה נכנסו השוטרים למשרדי אנשי הווקף, למסגדים ולמבנים אחרים במתחם. במהלך החיפושים נמצאו כמה אמצעי לחימה וחומרי הסתה.

מוקדם יותר הערב פרסם הבית הלבן הודעת גינוי לפיגוע הקשה אתמול במתחם הר הבית, בו נרצחו שני שוטרים. "העיר שמשמעות שמה הוא 'עיר השלום' הפכה לזירת טרור", אמרו. "אזרחי ארצות הברית שבורי לב מכך שטרוריסטים ירו בברוטליות בשני שוטרים ישראלים". "ארצות הברית מגנה בחריפות את מתקפת הטרור", נכתב עוד בהודעה. "חייב להיות אפס סבלנות לטרור. הוא לא מאפשר להשיג שלום ועלינו למגר אותו".

בהודעה התייחסו בבית הלבן לצעד החריג שנקטו במערכת הביטחון בישראל – סגירת המתחם הקדוש לתפילה. "המתקפה הכריחה את הממשלה לסגור באופן זמני את המסגד כדי לנהל את חקירת האירוע", אמרו. "ישראל הבטיחה לעולם כי אין לה כל כוונה לשנות את הסטטוס קוו במקום, וארצות הברית מגינה ותומכת בצעד הזה. אנו קוראים למנהיגים בעולם לקבל את הצעד הזה בהבנה".

בהכנת הידיעה השתתפו: משה נוסבאום, ירון אברהם ואוהד חמו