פעילות בתכנית הגרעין של אירן? היום (חמישי) פורסמו תמונות לוויין של מתקן ההעשרה בפורדו שצולמו ביום ראשון האחרון. את התמונות צילם הלוויין הישראלי "ארוס B" של החברה ImageSat International (ISI) והן מראות כי המתקן - שאמור להיות תחת פיקוח או פעיל חלקית - שב לפעילות לא שגרתית בהשוואה לשנתיים האחרונות שהיו שקטות באופן יחסי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בהשוואה לתמונות לוויין משנה שעברה ניתן לראות כי המתקן שממוקם באזור הכפרי בצפון-מערב המדינה שב לפעילות מסוימת: תנועה ערה של כלי רכב, מבנים שתהליך הבניה שלהם נעצר בעבר - ועכשיו הושלמה בנייתם. 

מתקן ההעשרה בפורדו בתחילת השבוע (צילום: ImageSat International (ISI))
מתקן ההעשרה בפורדו בתחילת השבוע | צילום: ImageSat International (ISI)
המתקן היה אמור לפעול באופן חלקי (צילום: ImageSat International (ISI))
המתקן היה אמור לפעול באופן חלקי | צילום: ImageSat International (ISI)

התמונות הללו צולמו יום לפני חשיפת הארכיון של תכנית הגרעין של אירן, שהמוסד הצליח לשים עליו את ידו ולהבריח לישראל. במשך 21 דקות נאם נתניהו ואמר כי חצי טון המסמכים מהווים "הוכחה חד משמעית" לכך שטהרן ממשיכה לפתח נשק גרעיני מתחת לאפן של המעצמות - בניגוד מוחלט להסכם הגרעין שחתמו עמה ב-2015. 

הפרה? עיקרי ההתחייבויות של אירן בנוגע למתקן בפורדו

במסגרת ההסכם, התחייבה אירן בפורדו לאחסן - ולא לפרק - את הצנטריפוגות המתקדמות, שהמתקן לא ישמש להעשרת אורניום ושהעשרתו תוגבל למתקן בנתנז בלבד, ולהפחית את מספר הצנטריפוגות מכ-20 אלף לכ-6,000.

ההסכם קבע גם את אמצעי הפיקוח על מתקני הגרעין הקיימים והמוכרים של אירן וחייב את הרפובליקה האסלאמית לאפשר פיקוח מלא עליהם, לרבות באמצעי פיקוח מתקדמים. עוד אישרה טהרן לתת אפשרות מוגבלת לביקור במתקנים צבאיים אחרים "החשודים כקשורים לתכנית הגרעין" - רק לאחר התרעה בת שבוע ורק לאחר הצבעה בקרב מעצמות המערב השותפות להסכם.

הוגבלה העשרת האורניום אך הלוויינם מראים (צילום: ImageSat International (ISI))
הוגבלה העשרת האורניום אך הלוויינם מראים | צילום: ImageSat International (ISI)

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש שיגר פנייה הבוקר לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ והפציר בו שלא לצאת מהסכם הגרעין עם אירן. בריאיון לרשת BBC הבריטית אמר גוטרש כי קיים איום ממשי מפני מלחמה אם ההסכם לא יחזיק מעמד.

"אם יום אחד יהיה הסכם טוב יותר להחליפו זה יהיה בסדר, אבל אסור לנו לבטל אותו אלא אם כן יש לנו אלטרנטיבה טובה", ציין. "אני מאמין שהסכם הגרעין היה הישג דיפלומטי משמעותי ואני חושב שיהיה חשוב לשמר אותו. אבל אני גם מאמין שיש בו היבטים שמחייבים דיאלוג רציני כי אני רואה את האזור כולו מצוי בעמדה מאוד מסוכנת".‎