מול עשרות תלמידות מדרשה נאם אתמול הרב צבי קוסטינר, ראש ישיבת ההסדר במצפה רמון ומי שמלווה רבנים צבאיים, בנושא שירות נשים בצה"ל. מדובר בכנס מיוחד לצעירות דתיות מרחבי הארץ תחת הכותרת "נשיות- עניין של מהות", שמטרתו להתמודד אל מול "אתגרי התקופה והרוחות המנשבות בחוץ", או במילים אחרות - להילחם במגמה ההולכת וגדלה של גיוס נשים לצה"ל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כל מה שרוצים היום זה להרוס את המשפחה בישראל", נשמע הרב אומר לבנות. "לכן הטירוף הזה בצבא, כמה שיותר לערב, כמה שיותר לגייס בנות שלנו, בנות דתיות, כדי להרוס הכל להרוס את המשפחה בישראל. אנחנו נמצאים בצבא עם הקצינים הגבוהים, כולם אומרים לנו 'אל תגייסו את הבנות אל תגייסו את הבנות'. אני אומר לכם תדברו אתם והם מפחדים, כולם מפחדים". 

רק בשבוע שעבר הנחה שר הביטחון לאסור השתתפות של רבנים שהתבטאו נגד השירות המושתף באירועים צבאיים, זאת לאחר שהרב שמואל אליהו קרא לראש הממשלה לפטר את הרמטכ"ל. אתמול, הרב אליהו פרס את משנתו אל מול הצעירות המתלבטות. "באות בנות בצבא לרבנים הצבאיים בוכות, לא נותנים להן לעזוב", הוא אומר. "כמה בנות יוצאות על נפשי, כמה נפצעות, כמה חוטפות הטרדות כי זה לא צנוע, כי הצבא היום זה תערובת אחת גדולה". 

"נהיה שגעון חדש להתגייס, להיות גבר, להיות אידיאליסטית! כל הדבר הזה, אידיאליות זה לשמור על התורה עד הסוף ואם כל גדולי ישראל אומרים לא להתגייס דיר באלאק אם מישהי מתגייסת! דיר באלאק, זו מציאות לא נורמלית שמישהי מתגייסת. לא בטירוף הזה שעוד הן באות ומשוויצות, יוצאות נגד התורה, נגד כל הרבנים. התפקיד שלכן הפוך - ללכת לכל מקום ולהגיד לבנות לא להתגייס".

"מה התפקיד היום של האישה? לא צבא"

וגם הרב אליהו, שכבר נמצא במרכז המחלוקת, הצטרף לדברים. "מדובר פה על לשים אנשים ביחד בתוך נגמ"שים 24 שעות, יום, יומיים, שלוש, ארבעה. איפה הכבוד של האישה? איפה הכבוד של הגבר?", הוא נשמע אומר. "בפילבוקסים שנשארים שם שבועיים, מה יעשה אחר כך? אתה רוצה שיחזור אחר כך אל אישתו ויאהב אותה? מה עם אותה האישה, איך היא תכיר אחר כך בעל אחרי כל מה שעבר עליה?".

שמואל אליהו, ארכיון (צילום: חדשות 2)
הרב אליהו, ארכיון | צילום: חדשות 2



לאורך היום דיברו הרבנים מהציונות הדתית על המלחמה המתנהלת, לדבריהם, אל מול הצבא ואל מול הערכים הבעייתים שהוא מנסה להוביל. אפילו הוכנה מצגת עם "חומר מקצועי" - למה אסור להתגייס. ואל הכנס אף הוזמנה חוזרת בתשובה ששירתה בעבר כקצינה במחנה 80, כדי להבהיר לבנות כמה הגיוס מסוכן. "לי לקח 3 שנים וחצי להכנס להיריון, שהלכתי לאיזה מישהו אמר לי 'איך את רוצה להכנס להיריון הרחם שלך לא במקום', אבל אחד הדברים שיכולים לגרום לזה זה ההתעסקות עם מתקנים שלא מתאימים שגורמים לצניחות רחם", סיפרה הקצינה לשעבר טל גלר. "גם כשאומרים שרוצים להתאים את הקורסים ושיעשו קורסים שמתאימים לנשים אני יכולה להגיד לכם שהמגמה בצבא היא לאחד קורסים".

אל מול הנתונים של צה"ל על עלייה בגיוס נשים דתיות לצבא ופתיחתם של תפקידים נוספים לבנות, עולות ומתחזקות גם קריאות הרבנים שחוששים כל כך מהמגמה. תחת הכותרת של מאבק על הנשיות עושים כל מאמץ להשאיר את האישה מאחור. "היום הכל הפוך, אישה צריכה כמו איש לבנות קריירה. בדיוק הפוך", הסביר הרב קוסטינר. "מה התפקיד היום של האישה? לא צבא. לכן אני אומר לכולנו וזה מה שאני מאחל לכל הנשים הנמצאות פה, שכל אחת תמצא את זיווגה כמה שיותר בקרוב ותדע שזה התפקיד המרכזי".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "על פניו מדובר בדברים חמורים שאינם עומדים בקנה אחד עם ערכי צה"ל ותפיסתו כצבא עם ממלכתי. הדברים ייבדקו במישרין בקרוב".

בתגובה לפרסום אמר מנכ"ל ארגון חותם, מיוזמי הכנס, עמיטל בראלי: "צבא במהותו הוא גוף שנועד להפעיל כוח ולהיות מוכן ללחימה, ולכן באופן מובנה הצבא בנוי על מסגרת קשה ואגרסיבית. הנערות בחינוך הדתי קשובות לעצמן, רואות ומבינות שהשירות הלאומי יותר מתאים למקום שלהם כנשים, ולא במסגרת הצבאית שמטרותיה ברורות ומוסכמות לכל אזרח במדינת ישראל"

עוד הוסיף בראלי: "יש כאלה שמנסים להפוך את האשה לאיש או שחושבים שהם אותו דבר, ולכן הם מוכנים להקריב את הייחודיות של האשה על מזבח הפמיניזם. זה לא בדיוק הולך. המקום היחידי בעולם שיש גיוס חובה לנשים מלבד ישראל, זה צפון קוריאה ואנחנו בטח לא רוצים שהם יהיו המודל לחיקוי שלנו. נמשיך לפעול בפעולות הסברה בקרב בנות המגזר הדתי כדי להצביע על הבעייתיות במסגרת הצבאית לבת הדתית, ברמה הערכית רוחנית ולעודד תרומה למדינה בשירות לאומי משמעותי".