צפו בריאיון המלא עם בנט (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
תחילתה של ידידות מופלאה? | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

תחילתה של ידידות מופלאה? שר החינוך נפתלי בנט קיים היום (חמישי) פגישה לא שגרתית עם הרמטכ"ל גדי איזנקוט. מסתמן כי הרקע לפגישה בין השניים הוא דוח המבקר החמור על מבצע "צוק איתן", שתיאר יחסים עכורים בין הקצינים הבכירים לבין הקבינט, ומשכך יצר צורך בפגישה להפגת המתחים. פגישות מסוג אלה מתואמות על ידי המועצה לביטחון לאומי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אף אחד מהצדדים לא מוכן לפרט על מה שנאמר בפגישה מעבר לכך שניתנו בה "עדכונים כלליים", אולם ניתן להעריך כי יש בכך יותר: ייתכן ומדובר בהנחת תשתית למערכת חיסים אחרת, כזו שתאפשר לחברי קבינט ולשרים אחרים המעוניינים בכך נגישות לחומרים כדי שיידעו את תמונת המצב הביטחונית.

כזכור, בדוח שקרא ל"בדק בית מקיף" נחשפה שורת כשלים וליקויים שהובילו לכך שצה"ל נכנס למערכה ללא תורת לחימה ברורה מול המנהרות, עם מידע מודיעיני לא מלא שהועבר לכוחות וקבינט שלא תפקד כראוי - והמשיך להתווכח על מטרות המבצע בזמן שהקרבות מתנהלים ועל כן חלק מהיעדים לא הושגו בשל שורה של ליקויי מודיעין, היערכות וקבלת החלטות בקבינט. הדוח לא כולל מסקנות אישיות, אך מספק הערות לבכירים ובראשן האמירה כלפי הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ כי "אין לפטור את המטכ"ל והעומדים בראשו מאחריות למצב שבו הגיע צה"ל בהיבטי בניין הכוח והפעלתו למבצע 'צוק איתן'".

"הדיון לא דן בנושא יותר משנה" (צילום: רויטרס)
"הדיון לא דן בנושא יותר משנה" | צילום: רויטרס

עוד הוסיף המבקר כי "ראש הממשלה נתניהו היה בקיא באיום המנהרות אותו הגדיר איום מרכזי ואסטרטגי, וקיים דיונים רבים בקשר אליו מחוץ לקבינט. היה עליו להציג לקבינט את איום המנהרות באופן מפורט, לאחר שהבין את חומרתו - אך הקבינט ה-33 לא דן בכך במשך יותר משנה, מהקמתו עד למרס 2014". עוד הוסיף שפירא כי "גם אם לא הייתה כוונת הסתרה, לקבינט לא הוצג איום המנהרות במפורט".

עוד קבע המבקר שפירא כי "מידע משמעותי והכרחי שנדרש לשרי הקבינט לצורך קבלת החלטות מיטביות" לא הובא בפני השרים באופן מספק בדיונים שקדמו למבצע - "זאת אף על פי שמידע זה עמד לרשותם של ראש הממשלה ושל שר הביטחון לשעבר וכן הרמטכ"ל לשעבר וראשי קהילת המודיעין - ראש אמ"ן לשעבר וראש שב"כ לשעבר". כלומר, שפירא מצא כי נתניהו, יעלון, גנץ, כוכבי ויורם כהן החזיקו בידיהם מידע חשוב - על פערי מודיעין בגזרת עזה, מגבלות בנוגע לתקיפה אווירית ו"פעילות עוינת משמעותית" שעמדה לצאת מעזה לעבר ישראל - ולא חלקו אותו במלואו עם שרי הקבינט.

מנהרה בעזה (צילום: רויטרס, חדשות)
"לא הוצג לקבינט איום המנהרות במפורט" | צילום: רויטרס, חדשות

לפי הדוח, ראשי מערכת הביטחון ובהם יעלון, גנץ וכוכבי, לא הציגו במפורט לשרי הקבינט את חומרת איום המנהרות המתפתח עד לדיון הקבינט שהתקיים בתחילת יולי 2014. נתניהו טען, גם בהתייחסויות פומביות וגם בפני המבקר, כי נושא המנהרות עלה מספר פעמים - אך שפירא קבע כי "אמירות כלליות אלו נזכרו כמשפטים בודדים בחלק מדיוני הקבינט" ולא יצרו תמונה ברורה.

"גם אם לא הייתה כוונת הסתרה, לקבינט לא הוצג איום המנהרות במפורט. נציגי צה"ל ושב"כ, ראש המל"ל לשעבר, שר הביטחון לשעבר וראש הממשלה אמרו אמירות כלליות ומעטות לגבי איום המנהרות, ולא תיארו את האיום על מלוא התפתחותו, היקפו והפערים שהיו בנוגע אליו, באופן שהיה בו כדי להדגיש את מהות האיום", גרס המבקר. הדוח למעשה דוחה את גרסת נתניהו וקובע כי "רק בשילוב הדברים שנמסרו בדיון הקבינט ב-30.6.14 (שבוע לפני תחילת המבצע) ובדיון הקבינט בתחילת יולי 2014 ניתן היה להבין את מהותו של האיום".