הכנסת חוזרת לעבודה - ולצעקות: לאחר קרוב לתשעה חודשים של פעילות מצומצמת בלבד שנגרמו עקב פיזור הכנסת, פגרת הבחירות והחגים, חוזר היום בית הנבחרים לפעילות מלאה. מושב הקיץ של הכנסת נפתח בישיבה חגיגית וסוערת. כאן בחדשות 2 באינטרנט אנו מעבירים בשידור חי את הישיבה הראשונה של המליאה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כבר עם פתיחת המושב התמודדה הממשלה החדשה של נתניהו, לפיד ובנט עם הצעות אי אמון שהגישו סיעות האופוזיציה בנימוק של "פגיעה במעמד הביניים והשכבות החלשות" ו"ממשלה ללא בשורה בתחום המדיני, הכלכלי והחברתי". להצעות הללו השיב שר האוצר לפיד בנאום ארוך ותוקפני מעל בימת הכנסת. תחילה פנה לחברי הכנסת החרדים שביקרו אותו קודם עקב הכוונה להעלות מסים: "הממשלה שיצרה את הגירעון הזה - לא הייתם שותפים לה? הייתם עד עכשיו על המאדים? הגירעון הזה רשום על שמכם. אני רק זה שצריך לפתור את הגירעון. לא הייתם החברים הכי זולים בקואליציה הזאת".

"אתה מודאג מאחוזי הגיוס? אני רוצה להגיד לך אדוני - אל תדאיג את עצמך", פנה לח"כ משה גפני. "הממשלה הזאת תטפל בזה שיהיו הרבה מתגייסים חדשים היישר מתוך החצר האחורית שלך. אני לא רוצה שתדאיג את עצמך לגבי חוסנו של צה"ל". הוא המשיך בנאומו: "אחרי שאמרנו הרבה פעמים שאיש אינו שונא אתכם, למה כל כך דחוף לכם להרגיש ששונאים אתכם? למה אתם דוחקים את עצמכם לפינה הזו? הדבר היחיד שקרה, חבר הכנסת גפני, זה שאתם לא בקואליציה. זה נקרא דמוקרטיה. המדינה סיימה לקבל מכבודו הוראות, בגלל זה אתה כבר לא יושב ראש ועדת הכספים, כי נמאס לנו לקבל ממך הוראות".

גפני. יצליח להעביר את החוק? (צילום: סטודיו שרון רביבו, באדיבות mako, חדשות)
ח"כ גפני. "נמאס לקבל ממך הוראות" | צילום: סטודיו שרון רביבו, באדיבות mako, חדשות

לדברי לפיד, "יש דבר כזה בדמוקרטיה - ממשלה שאין בה חרדים. זה לא רשום על שמכם בטאבו. מדינת ישראל לא רשומה על שמכם בטאבו וגם לא ממשלת ישראל. זה לא הופך אתכם לפחות חשובים או פחות אזרחים. אנחנו מכבדים אתכם ומאמינים בחשיבות קולכם הדמוקרטי מספסלי האופוזיציה".

"מי שאחראי לפרנס ילדים הם ההורים שלהם"

לגופן של הטענות על התקציב השיב לפיד: "אנחנו לא ניתן לאף ילד במדינת ישראל להיות רעב. זו חובתנו לדאוג שאף ילד בישראל לא ירעב - ונעמוד בה. אני רוצה להזכיר עוד דבר: הגוף שאחראי לפרנס ילדים נקרא ההורים שלהם. כשאתה מביא ילד לעולם הזה, חבר הכנסת פורוש, אתה האדם הראשון שאחראי עליו. להביא ילד לעולם זו אחריות כבדה ואתה צריך להביא ילדים לעולם לא מתוך הנחה שאחרים יפרנסו אותם, אלא מתוך הנחה שזו חובתך לפרנס את ילדיך".

הוא הוסיף בנושא, "לגבי הגירעון - כולכם יודעים את זה. אנחנו על הגירעון משלמים ריבית. היא גבוהה ויקרה ואז יש לנו מצב שבמקום להוציא כסף על חינוך, בריאות ורווחה - אנחנו מוציאים כסף על תשלום ריביות גבוהות. זה חסר אחריות. אז צריך לסגור את הגירעון הזה, במחיר קצר אך קשה. תוך שנתיים נצא מהמצב הזה. להציע להגדיל את הגירעון ולחלק כסף לאנשים זו לא תפיסה חברתית".

בהמשך התייחס שר האוצר לשביתת התעופה. "אני גם חשבתי שזה היה טיפה מוגזם שהפרטנו את חברת התעופה הלאומית, שהופרטה ב-2005", אמר. "הסכם שמיים פתוחים נמצא בהידברות מאז 2009. יימשכו הדיונים עם אנשי החברה. הם אנשים עובדים וזה דבר חשוב. החברה אולי צריכה להתייעל, אבל הדבר יועיל".

לטענות שהביאה ח"כ גלאון במליאה על הדשדוש בנושא המדיני השיב לפיד: "הסכסוך הישראלי פלסטיני לצערנו נמשך 150 שנה. אני מודה שלא פתרנו אותו בחודש הראשון לכהונתה של הממשלה הזו. את ישיבת הממשלה הראשונה פתח נתניהו בנושא שתי המדינות לשני עמים. שנינו לא חושבים אותו דבר לגבי הפתרון. זה מורכב ולא ייפתר ביום. האם זו ממשלה ששוחרת שלום? כן. האם נעשה הכל לחזור למשא ומתן המדיני? בוודאי. זו מטרה מוצהרת של הממשלה ובקווי היסוד שלה. יש להניח שלא נראה עין בעין את הדרך שבה זה יתקדם ואת ההצעות שיהיו לכל הכיוונים".

הכנסת החדשה תביא לשוויון בנטל?

פרט לתקציב, אתגר נוסף שבפניו צפויה הכנסת החדשה לעמוד עם פתיחת המושב יהיה סוגיית השוויון בנטל. בתחילת השבוע שעבר התכנסה לראשונה ועדת השרים בראשותו של שר המדע והטכנולוגיה יעקב פרי, שמטרתה לנסח מתווה מוסכם להבאה בשוויון בנטל השירות הצבאי בתוך 45 ימים.

יעקב פרי (צילום: ורדי כהנא)
יביא לשוויון בנטל? השר פרי | צילום: ורדי כהנא

"בעוד קצת פחות מחודשיים נגיש את החוק לשוויון בנטל לכנסת, ועד אז צפויה לכולנו עבודה מרובה. הזמן הקצר העומד לרשותנו מחייב התגייסות מלאה של החברים בוועדה מחד, ומשרדי הממשלה הנוגעים בדבר מאידך", אמר השר פרי. במושב הקיץ הקודם - האחרון של הכנסת ה-18, הליכוד וקדימה לא הצליחו לגבש מתווה מוסכם בנושא.

נושאים נוספים שיעסיקו את הכנסת החדשה במהלך מושב הקיץ ובאלה שיגיעו אחריו יהיו חידוש התהליך המדיני מול הפלסטינים שאמורים להוביל ראש הממשלה נתניהו ושרת המשפטים לבני, האמונה על המשא ומתן המדיני.