ישראל כץ. ממשיך במאבק (צילום: חדשות 2)
שר התחבורה ישראל כץ, נלחם בתופעת השתמטות | צילום: חדשות 2

ממשלת ישראל הקדישה היום חלק נכבד מישיבתה השבועית לדיון בתופעת ההשתמטות מגיוס לצה"ל בקרב בני הנוער. בעקבות הנתונים שהציג אגף כוח אדם בצה"ל על אחוזי הגיוס לשירות חובה בקרב הצעירים הישראלים במחזור נובמבר האחרון, הוחלט לבדוק את הנושא לעומק.

בין הצעדים שיינקטו כדי להילחם בתופעה, הוחלט להקים וועדה שתבחן את נושא הבנות שמבקשות להשתחרר מסיבות דת, שבה ייקחו חלק שרי הביטחון, המשפטים, הבינוי והשיכון וסגן שר הבריאות.

ראש אגף כוח אדם בצה"ל ציין כי "מחזור נובמבר האחרון היה מוצלח והציג עלייה של המעוניינים לשרת בצה"ל". לדבריו, 40 אחוזים מהנשים לא התגייסו לעומת 25% מהגברים שהיו מועמדים לשירות חובה".

עוד עלה מהנתונים, כי 30 אחוזים מכלל המועמדות לגיוס הצהירו שאינן יכולות להתגייס כי הן שומרות מסורת, זאת לעומת 10 אחוזים שהשתחררו מסיבות אחרות כמו מגורים בחו"ל, נישואים, וסיבות רפואיות.

בקרב הבנים, 13 אחוזים שוחררו משירות צבאי תחת הסעיף "תורתם אומנותם", חמישה אחוזים השתחררו בשל סעיף נפשי או סיבות רפואיות והיתר הצהירו שאינם מתגוררים בארץ.

ברק: להרחיק את החיילים מהוויכוח הפוליטי

שר הביטחון אהוד ברק פתח את הדיון והתייחס לאירועים האחרונים שאירעו בחטיבת כפיר. "אנחנו צריכים להישמר מכל משמר מגרירת צה"ל, או מה שקשור בפעילותו לוויכוח הפוליטי בישראל", אמר ברק . "ויכוח פוליטי הוא לגיטימי והוא חלק מהחיים הציבוריים, אך המהות של המדינה היא שלובשי המדים כפופים למרות הממשלה וצריך לעשות מאמץ עליון להרחיק אותם מהוויכוח הפוליטי".

השרים הביעו דאגה מכך שהצהרות כוזבות מונעות הגנה מבנות דתיות, כפי שאמר שר החינוך גדעון סער "אנו מגינים על בנות משתמטות מצה"ל, שמנהלות אורח חיים שאין לו קשר לאורח חיים דתי". ראש הממשלה בנימין נתניהו הצטרף לדבריו של סער והדגיש שיש לבדוק גם משתמטים אחרים מלבד אותן בנות, אשר מסתכמים במספרים לא פחות גדולים.

כץ: מי שמשתחרר על סעיף נפשי - לא כשיר לנהוג

אך מי שהפתיע ביוזמתו היה שר התחבורה ישראל כץ שהצהיר כי בכוונתו "לתמוך בהצעת חוק שתפעיל סנקציה על מי שמשתחרר על סעיף בריאות נפשית ותמנע ממנו רישיון נהיגה."מי שמשתחרר על סעיף נפשי לא כשיר נפשית לנהוג", אמר כץ.

השר מרידור חיזק את דבריו של שר החינוך וציין כי המספרים מעידים שיש כאן תופעה שאינה קשורה לנתונים במציאות. "המספרים אצל קצין בריאות הנפש נראים לי מבהילים", צייין מרידור. "לא הגיוני שיש כל כך הרבה חולי נפש בארץ", אמר.

למרות היוזמה המפתיעה, וועדת השרים לענייני חקיקה התנגדה להצעתו של שר התחבורה וסיכמה שיש לפעול באמצעים אחרים נגד אותם משתמטים. שר הבריאות הוסיף כי יש בעיה של משתמטים גם בקרב אוכלוסיות חילוניות, שחקנים ורקדנים למיניהם. "לא צריך להתייחס רק למגזר החרדי", אמר ליצמן והוסיף "אלמלא הציבור החרדי, סרי נוסייבה היה ראש עיריית ירושלים".