התנהלות התקשורת סביב ביתה של רונה רמון ביום שבו קיבלה את הבשורה על מות בנה אסף, זכורה לא פחות מהטרגדיה הכפולה שפקדה את המשפחה. כאבה האישי של רונה, שאיבדה קודם לכן גם את בעלה, האסטרונאוט הישראלי אילן רמון ז"ל, הוביל אותה להתגייס למען הצעת חוק ש"יאפשר למשפחה השכולה לעכל את רוע הגזרה בפרטיות ובאופן ההולם את הנסיבות", לדבריה.

ביום ראשון הקרוב תועלה הצעת החוק "מקבלי בשורת איוב" של ח"כ שי חרמש (קדימה) להחלטת ועדת השרים לענייני חקיקה. עיקר ההצעה הוא להגן על פרטיותן של משפחות המקבלות הודעה על מותו של יקיריהם.

החוק יאסור על אמצעי התקשורת ליצור קשר עם מקבלי הבשורה לפני מסירת ההודעה הרשמית על ידי המדינה. אך מלבד ההמתנה לקבלת הבשורה הרשמית, החוק יאסור על צלמים ועל עיתונאים לראיין את בני המשפחה ב-48 השעות שלאחר מכן ללא אישורן.

לאחר שהחוק הונח על שולחן הכנסת קיבל ח"כ חרמש פנייה מרמון, בה הביעה את תמיכתה בחוק ואת רצונה לסייע בקידומו. במכתבה תיארה רמון את אירועי אותו יום נורא, שהובילו אותה להתגייס לטובת הצעת החוק.

"התקשורת מכתיבה את ההתנהלות"

אסף ורונה רמון (צילום: AP)
רונה רמון עם בנה אסף ז"ל, ארכיון | צילום: AP

"לפני כשמונה חודשים נהרג בני, אסף רמון, בעת טיסת אימון. כשעה לאחר התאונה החלה תכונה מוזרה בביתי ומסביב לו", כותבת רמון. "קיבלתי הודעות לא ברורות בטלפון ובעודי מנסה לפענח מה פשר הדבר הבחנתי בהתכנסות של צלמים ועיתונאים מול ביתי".

"מיותר לומר עד כמה היה המראה מלחיץ ונורא: כמובן שהבנתי כי אסון נורא אירע, אך לא ידעתי מה בדיוק קרה ובמי משני בני החיילים מדובר. בה בעת התקשרה עיתונאית באמתלה כלשהי, וממנה קיבלתי למעשה את הבשורה המרה כי לאסף קרתה תאונה ואני נותרתי עם הידיעה הנוראה ועם הספק מול הנורא מכל. המודיעים הרשמיים של צה"ל הגיעו רק כעבור מספר שעות, זאת לאחר שבדקו ווידאו לפי הנוהל הצבאי את דבר נפילתו של אסף".

מלבד הפרטיות של בני המשפחה ש"נפגעת ברגל גסה", לדברי רמון, היא מתייחסת לאופן שבו התקשורת מכתיבה למשפחה השכולה את ההתנהלות מול קרוביה. לדבריה, "תהליך ההודעה למשפחה המורחבת, למכרים ולחברים נעשה בלחץ, והוכתב במידה רבה על ידי רצונה של התקשורת לפרסם את הידיעה לציבור".

לדברי רמון, "חוק בשורת איוב המחייב את הרחקתם של כלי התקשרות בימים הראשונים להיוודע דבר אסון, יסייע למנוע התרחשויות מסוג זה ויאפשר למשפחה השכולה לעכל את רוע הגזרה בפרטיות ובאופן ההולם את הנסיבות. אנו חיים בחברה ובעידן שבהם הידיעות מתפשטות במהירות הבזק, אך יש נסיבות שבהן השתיקה יפה והשליטה על פעולותינו הכרחית מתוך הכרה בכובד האירוע והבנת משמעותו".

לעדכונים שוטפים מסביב לשעון: ערוץ החדשות 

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק