האם הח"כים יסרבו להעלאה? (צילום: פייסבוק כנסת)
החוקים אושרו אחרי דיון סוער | צילום: פייסבוק כנסת

הכנסת התפזרה לפגרת הקיץ - ואישרה את חוק משאל העם לאחר דיון סוער במליאה: ברוב של 66 תומכים מול 45 מתנגדים וללא נמנעים, אישרה הכנסת הלילה את הצעת חוק יסוד: משאל העם שקובעת כי כל הסכם מדיני שיכלול החזרת שטחים - יעבור להכרעת הציבור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הצעת החוק - שעברה בקריאה ראשונה, אם תיאלץ ישראל למסור שטחים מתחומי הקו הירוק ומזרח ירושלים במקרה של חילופי אדמות, על הציבור יהיה להכריע אם הוא בעד או גד המהלך במשאל עם מיוחד. החוק אושר לראשונה כבר בכנסת ה-18, כשהמטרה כעת היא להפוך אותו לחוק יסוד שיהיה ניתן לבטל או לשנות רק ברוב של 61 חברי כנסת.

בדיון שהיה הלילה בכנסת בו הצביעה המליאה על הצעת החוק, התנצח ח"כ ג'מאל זחאלקה עם חברי הליכוד ביתנו. כשעלה לדוכן זעק זחאלקה לעברו של השר יובל שטייניץ: "אתה אויב השלום, היינו פה לפניך - ונהיה פה  אחריך". בתגובה לדברים שחוללו סערה, ביקש רה"מ בנימין נתניהו שנכח במליאה את רשות הדיבור - ועלה לדוכן הנואמים.

עם עלייתו, בחר נתניהו להגיב ישירות לדבריו של ח"כ זחאלקה ואמר: "החלק הראשון של דבריך לא נכון, והחלק השני לא יהיה". בתגובה לדבריו זכה רה"מ למחיאות כפיים ואילו ח"כ זחאלקה מיהר להבהיר את דבריו: "התכוונתי שנהיה פה אחרי הגזענות".

גם חוק המשילות אושר במליאה

זכה למחיאות כפיים. רה"מ נתניהו (צילום: חדשות 2)
זכה למחיאות כפיים. רה"מ נתניהו | צילום: חדשות 2

הצעת חוק משאל העם התקבלה אחרי שמליאת הכנסת העבירה בקריאה ראשונה את חוק המשילות ברוב דחוק של 64 תומכים מול 49 מתנגדים. שניים מחברי הקואליציה נמנעו: יושב ראש הכנסת אדלשטיין וחברת הכנסת עדי קול (יש עתיד). במחאה על הסעיף של העלאת אחוז החסימה, נקטו חברי האופוזיציה פרובוקציה שקטה - חבר הכנסת טיבי סובב את גבו למליאה, חבר הכנסת זחאלקה הצמיד נייר דבק לפיו, חברי מרצ שתקו על דוכן הנואמים ויושבת ראש המפלגה גלאון הגדילה לעשות והתייפחה.

גם "מחאת השתיקה" של חברי הכנסת ממפלגות האופוזיציה לא עצרה את חוק המשילות שעבר הלילה בקריאה ראשונה במליאה. החלק השני של החוק על העלאת אחוז החסימה עבר ברוב של 64 חברי כנסת שהצביעו בעד, 49 נגד וח"כ אחד נמנע.

בסיעות האופוזיציה זעמו על הכוונה להעלות את אחוז החסימה מ-2% ל-4%. טאלב אבו עראר (רע"מ-תע"ל), כינה את יוזם הצעת החוק ח"כ דוד רותם (הליכוד-ביתנו) "הדיקטטור החדש". ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) התייצב על הדוכן וחסם את פיו בנייר דבק.

ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה), ביקש להזדהות עם בני המיעוטים. "אני רוצה שהעולם ידע שקמה כאן ממשלה שנלחמת באזרחיה", אמר. "ככה הממשלה הופכת לאנטי-יהודית ואנטי-דמוקרטית. יש פה הדרת מיעוטים ערבים וחרדים". ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שתק גם הוא לאות הזדהות עם המפלגות הערביות.

ח"כ משה מזרחי (העבודה), ציין כשעלה על הדוכן: "אחיי השותקים, אני מכיר את זכות השתיקה ממקום אחר. יש מקומות שבהם זכות השתיקה של נבחרי הציבור היא רעה ופסולה". ח"כ עדי קול (יש עתיד) הצטערה על הצבעתה. "נמנעתי בהצבעה על חוק המשילות", אמרה. "זו הייתה החלטה שפגעה בעיקר בחבריי לסיעה ואני מתנצלת".

יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, שיבח את השותקים. "אפשר לעשות מחאה פרלמנטרית חריפה - בלי להפר את כללי האתיקה", סיכם את הדיון המוזר. "הם לימדו את כולנו שאפשר לעשות מחאות בלי לבייש את הבית הזה".

19 שרים בלבד

למרות מספר מתנגדים ונעדרים מקרב הקואליציה, ומאמצים של הרגע האחרון, גם חלקו הראשון של חוק המשילות אושר בקריאה ראשונה. הוא עבר ברוב של 63 תומכים מול 46 מתנגדים. הצעת החוק קובעת, בין היתר, כי מספר השרים בממשלה יוגבל ל-19, כולל ראש הממשלה. מספר סגני השרים יוגבל לארבעה ויבוטלו כליל מינויים של שרים בלי תיק.

עוד על פי החוק, ניתן יהיה להעלות הצעות אי אמון בממשלה רק פעם בחודש, אלא אם גייסה האופוזיציה 61 חתימות של חברי כנסת. חוק המשילות כולל גם את ביטולו של "חוק מופז", שאיפשר לשבעה חברי כנסת להתפלג מסיעתם גם אם הם מהווים פחות משליש מהסיעה.