בלי נאמנות אין אזרחות - עכשיו זה סופי. הממשלה הצביעה הבוקר בישיבתה השבועית על שינוי בחוק האזרחות, כך שיחייב נאמנות למדינה יהודית ודמוקרטית. התיקון עבר ברוב גדול של 22 תומכים מול 8 מתנגדים.

מי שהתנגדו לתיקון החוק הם שר הביטחון אהוד ברק וכן כל שרי מפלגת העבודה. בנוסף אליהם התנגדו גם מיכאל איתן, דן מרידור ובני בגין.

נתניהו: "החוק הוא תמצית הציונות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח הישיבה כי החוק הוא "תמצית הציונות, ומהותה של ישראל". בהמשך הביא ראש הממשלה ציטוטים של הרצל ומגילת העצמאות.

"ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי ומדינה דמוקטית. יש כאלו בעולם המנסים לטשטש את הקשר הייחודי בין העם היהודי למדינתו, אך הקשר הוא נשמת אפנו ואין בלתו", אמר ראש הממשלה והוסיף: "כך גם הדמוקרטיה, אין מקום להטיף לנו על דמוקרטיה ונאורות. אין דמוקרטיה אחרת במזרח התיכון, אין מדינה יהודית אחרת בעולם. השילוב של שני אלה מבטא את ייחודה של מדינת ישראל, מי שרוצה להצטרף אליה, צריך להכיר בה".

שר הפנים אלי ישי אמר: "הגשתי את הצעת החוק הנוכחית אבל היא דקלרטיבית, אני רוצה לגבש הצעה נוספת שאומרת שכל אדם המשתף פעולה עם הטרור או בוגד במדינה כמו זועבי שהשתתפה במשט, תישלל לו האזרחות, ודינו יהיה כמו עובד זר". לדבריו, "היום הגענו למצב שחבר כנסת לשעבר בשארה נמצא בסוריה ומקבל פנסיה מכנסת ישראל, אני מציע שהוא יהיה במעמד זר ולא יקבל אפילו קצבה".

הרעיד את הקרקע. ליברמן (צילום: AP)
ליברמן והשרים, היום בישיבת הממשלה | צילום: AP

שר החוץ אביגדור ליברמן כמובן תמך בהצעת החוק, ואמר לפני ההצבעה: "אני חושב שההחלטה הצפויה להתקבל היא חשובה. למילים יש משמעות והיא ממקדת את הוויכוח ברמה העתידית, האם נהיה מדינה יהודית וציונית או מדינת כל אזרחיה, זה צעד חשוב קדימה. אך ברור שבזה לא נגמר הנושא של נאמנות ואזרחות".
 
שר הביטחון אהוד ברק עורר סערה כשהודיע כי הוא עומד על התיקון אותו הוא ביקש לעשות בניסוח הצהרת הנאמנות: "אם לא יתקבל, אצביע נגד ההחלטה. בגלל שמדובר בנושא ערכי אפשרתי חופש הצבעה". בסופו של דבר הצביע ברק יחד עם שרי העבודה נגד ההחלטה.

טיבי: "הממשלה הפכה לשוליה הנרצעת של ישראל ביתנו"

התגובות לאישור התיקון לחוק כבר מעורר סערה, כצפוי, במערכת הפוליטית. יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, אמר כי "פעם אחר פעם הוכח כי סדר היום של ליברמן הפך לסדר היום של הממשלה כולה. דבר לא יחלץ את העבודה מהממשלה". ח"כ אחמד טיבי אמר כי "הממשלה הפכה לשוליה הנרצעת של ישראל ביתנו הפשיסטית, והוכיחה שוב כי המדינה אינה שוויונית".

בסיעת קדימה אמרו בעקבות אישור התיקון כי "החוק שאושר לא יהפוך את מדינת ישראל ליהודית יותר, אלא רק מציג את ממשלת ישראל באור טיפשי יותר". ח"כ יוחנן פלסנר, מ"מ יו"ר הסיעה, הוסיף כי "אני מצפה ממי שרוצה לחזק את הזהות היהודית של המדינה לקדם את חלוקת הארץ, להקל בגיורים, ולבלום מסתננים, על מנת להבטיח רוב יהודי יציב לדורות - ולא לרקוח גימיקים פוליטיים חסרי משמעות מעשית".

בישראל ביתנו בירכו כצפוי על ההחלטה ואמרו כי היא מהווה "מסר חשוב לכל אלה מבפנים ומבחוץ המבקשים לערער על היות המדינה מדינתו של העם היהודי".

התיקון: "מדינת ישראל יהודית ודמוקרטית"

ביום רביעי האחרון פרסמנו לראשונה במהדורה המרכזית, על הצעתו של ראש הממשלה לתיקון חוק האזרחות. הפרסום עורר הדים בקרב המגזר הערבי ופעילי שמאל. את ההחלטה השנויה במחלוקת קיבל ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר שהתייעץ עם שר המשפטים יעקב נאמן. מדובר במינוח פוגעני מאוד כלפי האוכלוסייה הערבית, אך נתניהו החליט על הניסוח הזה למרות הפגיעה במיעוטים.

מלשכת ראש הממשלה נמסר, כי ראש הממשלה נתניהו ציין: "מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי. עקרון זה מנחה את מדינות הממשלה הן כלפי חוץ והן כלפי פנים, והוא אבן יסוד בחקיקה הישראלית. העיקרון בא לידי ביטוי במונח "מדינה יהודית ודמוקרטית". ראוי שעיקרון זה יופיע גם בהצהרת האמונים של מי שמבקש להתאזרח בישראל".

מקורבי נתניהו מסרו כי הדבר משתלב עם התביעה ממדינות העולם להכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית - שהרי מה שאנו דורשים מאחרים אנו צריכים לדרוש גם מאזרחי המדינה. מי שצפוי לתמוך בהצעה הזו, הוא כמובן שר החוץ אביגדור ליברמן שבקמפיין הבחירות שלו אמר: "בלי נאמנות אין אזרחות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק