ג'ון וג'קי קנדי (צילום: רויטרס)
"אבידה אישית לכל אחד". ג'ון קנדי | צילום: רויטרס

השבוע יצויינו בארצות הברית ובעולם 50 שנה לרצח הנשיא האמריקני ג'ון קנדי. קנדי נורה על ידי מתנקש ב-22 בנובמבר 1963 בעת ביקור בדאלאס, ולרגל התאריך ההיסטורי שיחרר ארכיון המדינה תעודות על קשריו של קנדי עם הממשל הישראלי. באחד המסמכים טוענת שרת החוץ דאז, גולדה מאיר, כי "יש פינות אפלות שספק אם יתבהרו" בפרשת הרצח.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

רצח קנדי התרחש בערב שבת, שעון ישראל. ראש הממשלה לוי אשכול שהה במסיבה בתל אביב בשעה שקיבל את הבשורה על הירי ועל מותו של קנדי, והוא בתגובה עזב את המסיבה ונסע לירושלים. לאחר כשעתיים שיגר אשכול מברק תנחומים ללינדון ג'ונסון, סגן הנשיא, שהפך בתוך זמן קצר לממלא מקום הנשיא. "ממשלת ישראל ועם ישראל המומים וכואבים מההתנקשות הטרגית והמרושעת", כתב אשכול לג'ונסון, "הנשיא קנדי הוכיח את עצמו כנשיא גדול ודינמי, כידיד נאמן של ישראל וכמנהיג עצום של העולם החופשי, שיצר תקווה בלבה של האנושות כולה".

בהודעת האבל הרשמית של הממשלה, שיצאה עוד באותו הלילה, הוסיף אשכול, כי "יד נפשעת שמה קץ לחייו ולפועלו של נשיא ארצות הברית. כהונתו קצרת המועד רבת חן ורבת סיכוי היתה. היא נשאה בחובה תקוה לשלום. אבד לו לעולם מנהיג גדול. כל העמים שוחרי החופש והשלום מאוחדים בשעה זו ברגשי אבל עמוקים". הנשיא זלמן שזר כתב במברק מטעמו: "אני המום כאב מהמהלומה האיומה שהונחתה על ארצות הברית ועל האנושות כולה".

"פינות אפלות". גולדה מאיר (צילום: AP)
"פינות אפלות". גולדה מאיר | צילום: AP

שלושה ימי אבל הוכרזו בישראל

לאחר יומיים, בישיבת הממשלה ב-24 בנובמבר, הממשלה החליטה להכריז על אבל לאומי של שלושה ימים בישראל. כמו כן נשלח הנשיא שזר להלוויה בוושינגטון. אל שזר הצטרפה שרת החוץ גולדה מאיר ששהתה בניו יורק. בימי האבל הונפו דגלי הלאום עד חצי התורן, וכל אירוע ממלכתי רשמי בוטל. כמו כן נערכה תפילה מיוחדת לזכרו של קנדי בבית הכנסת ישורון בירושלים בהשתתפות ראש הממשלה, ראשי המערכת הפוליטית, אישי ציבור ורבנים.

כשחזרה גולדה מאיר לישראל היא דיווחה לממשלה ב-1 בדצמבר על ההלוויה ועל החשדות שהתעוררו בציבור האמריקני. מאיר תיארה את ההלם וסערת הרוחות: "הייתה הרגשה שרגע זה הפך את עולמם של האמריקנים. הייתה באמת הרגשה של איזו אבידה פרטית אישית לכול אחד". שרת החוץ דאז התייחסה לאפשרות הקונספירציה ולשמועות שרווחו בארצות הברית: "אני נחרדתי, ועדיין אני לא שקטה. יש דברים משונים מאוד בפרשה". גולדה הטילה ספק בתפקוד משטרת דאלאס: "לא בדקו את החבילה החשודה של אוסוואלד, איך הוא נכנס לבניין?"

שרת החוץ גם סיפרה לשרים על ספקותיה לגבי מניעיו של ג'ק רובי, שירה למוות בלי הארווי אוסוולד, החשוד ברצח: "אני חושבת שרובי הוא שליח של מישהו  - או של איזו מחתרת פוליטית או של המשטרה של דאלאס. אני שואלת אם זה חלק של תכנית, אם יש מחתרת".