מי יחשוף את האלימות כלפי בעלי המוגבלויות? יו"ר הקואליציה דוד ביטן (הליכוד) הצהיר שוב ושוב בתקופה האחרונה כי יגיש בקרוב הצעת חוק שתאסור על הקלטת אדם ללא ידיעתו. ההשלכות החמורות של "חוק ההקלטות" עלולות למנוע מאיתנו לספר את הסיפור שלכם. פרויקט מיוחד - "את הסיפור הזה לא נוכל לספר אם חוק ההקלטות יעבור"

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במשך מספר חודשים עבדנו בחדשות 2 על התחקיר בהוסטל פוירשטיין בשכונת עין כרם בירושלים, מרכז שיקומי שכל הדיירים שבו הם בעלי מוגבלויות מכל רחבי הארץ. עקב בצד אגודל, נדהמנו לגלות שהמרכז שמטפל בין היתר בלקויות כמו מוגבלות שכלית, התפתחותית ותסמונת דאון, הפך למקום אלים, תוקפני ודורסני.

ההקלטות שחשפנו לא השאירו מקום לספק – מספר מדריכים, חלקם נעדרי כל הכשרה מקצועית, השפילו, איימו והתעמרו בחוסים במרכז השיקומי. ההקלטות האלה אפשרו לנו להציג "אקדח מעשן", כזה שיתווסף לעדויות ששמענו מעובדים לשעבר שסיפרו לנו בגילוי לב מרשים מה קרה מאחורי הדלתות הסגורות של הוסטל פוירשטיין.

ירון אברהם (צילום: חדשות)
ירון אברהם | צילום: חדשות

בעקבות התחקיר פוטרו ארבעה מדריכים שנשמעו בהקלטות שחשפנו. המשטרה פתחה בחקירה ומשרד הרווחה, סוף סוף, הגביר את פיקוח על המכון. רק בזכותן של ההקלטות הותר, סוף סוף, קשר השתיקה במקום.

את היכולת הזאת, לחשוף את מה שקורה מאחורי הדלתות הסגורות, מבקשים עכשיו הפוליטיקאים, משיקולים של בורות מהולה עם אינטרס, לקחת מאיתנו. אבל בעצם המשמעות היא – לקחת מכם. אם חוק ההקלטות יעבור, גובר הסיכוי שתימשכנה ההתעללויות וההתעמרויות. האלימות כנראה תישאר בחדר הסגור, בין התוקף למותקף.

מתוך התיעוד
מתוך התיעוד | צילום:

חשוב להבהיר: זו לא בעיה של עיתונאים, אלא של הורים וילדים. אם תעבור הצעת החוק שביטן מקדם, כתבות שחושפות התעללויות בחסרי ישע יהפכו להיסטוריה, וגם את הסיפור הזה כנראה לא הייתם מכירים.

ביטן, מנגד, טוען כי הקלטת אנשים בידי עיתונאים הפכה למכת מדינה וכבר אי אפשר לקיים שיחה שגרתית בין שני אנשים. ביטן הסביר כי התעכב עם החקיקה בגלל תיק 2000, בו הקליט רה"מ את נוני מוזס - אבל כעת, כשהחקירה בעניין עומדת בפני סיום, הוא מתכוון לשוב ולקדם את החוק בהקדם האפשרי.

מסר את הקלטות, ח"כ דוד ביטן (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
דוד ביטן, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

כיום, החוק בישראל קובע כי מותר להקליט אדם ללא ידיעתו - בתנאי שלפחות אחד המשתתפים בשיחה יודע על ההקלטה. הקלטות מסוג זה שימשו למאות תחקירים עיתונאיים בשנים האחרונות, להוכחת טענות בבתי משפט וגם לתביעות נגד חברות מסחריות.