אילוסטרציה (צילום: imagebank)
45 חברי כנסת תמכו. ארכיון | צילום: imagebank

חוק הפונדקאות עבר הערב (שני) בקריאה ראשונה במליאת הכנסת, ברוב של 45 קולות. בחוק תמכו חברי כנסת הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בבסיס הצעת החוק, עומדים שלושה עקרונות, לפיהם לא תהיה התייחסות לנטייה מינית או מבנה התא המשפחתי למבקשים לעבור את ההליך, תינתן זכות להורות לכל אחד, וכן יישמרו כבודה, רווחתה ובריאותה של האם הפונדקאית.

על פי החוק, מעתה יוכלו נשים, גברים, זוגות ורווקים להביא ילד באמצעות פונדקאית. כמו כן, מסדיר התיקון לחוק הבאת ילדים לישראל מפונדקאות שנעשתה בחו"ל והסדרת מעמדם של תינוקות המובאים לישראל.

שרת הבריאות, יעל גרמן, בירכה על תוצאות ההצבעה ואמרה כי "זהו יום בשורה, בו הצלחנו להביא לשוויון בין אדם לאדם ולאפשר לכל מי שמעוניין להקים משפחה בישראל".

"מבולבלת ומבוהלת", ח"כ גרמן (צילום: פלאש 90, חדשות)
"יום בשורה". גרמן | צילום: פלאש 90, חדשות

"החוק יפרק את החברה הישראלית"

שר האוצר, יאיר לפיד, בירך אף הוא על המהלך והוסיף כי "עשינו היום צעד חשוב ומשמעותי בדרך לאפשר לאלפי זוגות בני אותו מין וזוגות חשוכי ילדים להגשים את אחד מהדברים הטבעיים ביותר- לגדל ילד ולהקים משפחה. לכל אחד יש את הזכות להיות הורה".

במפלגת הבית בית היהודי, שם הוחלט על חופש הצבעה, לא כולם היו מרוצים מתוצאות ההצבעה. חבר הכנסת יוני שטבון, שהתנגד לחוק אמר כי "חוק הפונדקאות הוא הכרזה על פתיחת אזור סחר חופשי חדש במרחב הציבורי של ישראל - שוק של ילדים, 'שילמת, קיבלת'. היום זה 'ילדים למכירה', מחר זה 'ילדים להשכרה'".

"החוק המוצע יכניס אותנו לספקות הלכתיים כבדי משקל של ממזרות ושל ספק יהדות", אמר שטבון. לדבריו, החוק יפצל את החברה הישראלית. "אנשים לא יוכלו להינשא לזה לזה. האם בעבור רצונם של פרטים בודדים נפרק חברה שלמה?".

זעם ואיומים ברשת לקראת מצעד הגאווה בנתניה (צילום: רויטרס, חדשות)
בשורה לקהילה הגאה | צילום: רויטרס, חדשות

הליך מסובך ויקר

החוק החדש שהציעה גרמן מאמץ את השינוי שהוצע בוועדת מור יוסף, שלפיו יש לאפשר לנשים וגברים לא נשואים או לאלו החיים בזוגיות חד מינית לעבור תהליך פונדקאות בישראל, והכל על פי אותן אמות המידה של גיל ובעיה רפואית המצדיקים את הפונדקאות.

עד עתה קבע החוק בישראל רק זוג של גבר ואישה יכולים להיעזר באם פונדקאית. אולם לפי הנוהל החדש, גם רווקות, רווקים, הומואים ולסביות יוכלו לעבור את התהליך בישראל בתשלום, במקום לעבור את התהליך בחו"ל - הליך מסובך, מורכב ובעיקר יקר מאוד. לפי ההליך החדש, אם בישראל צפויה לקבל מזוג חד-מיני או מחד-הוריים סכום שנע בין 200 ל-250 אלף שקלים תמורת ביצוע התהליך והבאת ילד לעולם, אותו הסכום שמשלמים זוגות הטרוסקסואלים.