נתניהו ומורבייצקי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90/רויטרס, חדשות)
נתניהו: "אתן ביטוי להערות ההיסטוריונים" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90/רויטרס, חדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב היום (ראשון) לביקורת החריפה סביב ההצהרה המשותפת שלו ושל ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי בנוגע לחוק השואה הפולני. "שמעתי את ההערות של ההיסטוריונים מיד ושם, אני מכבד את זה ואתן לכך ביטוי", אמר בפתח דבריו בישיבת הממשלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"ההצהרה שפורסמה לוותה על ידי היסטוריונית בכירה", הוסיף נתניהו. "אך לאחר פרסומה של ההצהרה עלתה ביקורת על ידי אנשי מקצוע. אני מכבד את זה ואביא את זה לידי ביטוי".

נתניהו ציין שמטרת המגעים עם ממשלת פולין הייתה לבטל את הסעיפים הפליליים בחוק הפולני. "הם הטילו מורא על מחקר ושיח חופשי ביחס לשואה", אמר ראש הממשלה. "המטרה הזו הושגה. אני מודה לצוות של יוסף צ'חנובר ויעקב נגל שהצליחו להסיר את הסעיפים הפליליים מהחוק הפולני".

מוזיאון יד ושם בירושלים (צילום: יד ושם, חדשות)
מוזיאון יד ושם בירושלים | צילום: יד ושם, חדשות

מוזיאון יד ושם פרסם ביום חמישי האחרון גינוי חריף נגד ההצהרה המשותפת של שני המנהיגים שנמסרה לפני כשבועיים ונוסחה פורסם בתקשורת הפולנית בשבוע שעבר. "בהודעה המשותפת של ישראל ופולין יש טעויות היסטוריות חמורות והטעיות", נכתב בהודעת התגובה של המוזיאון. "גם לאחר ביטול הסעיפים המדוברים מהותו של חוק השואה נשאר על כנו, ובכלל זה האפשרות לפגיעה ממשית בחוקרים, במחקר החופשי ובזיכרון ההיסטורי של השואה".

מנגד, בלשכת ראש הממשלה פרסמו תגובה בשם הצוות שניסח את ההצהרה מעוררת המחלוקת בה נטען כי ההיסטוריונית של יד ושם אישרה את הפרטים. גם שר החינוך נפתלי בנט הגיב בשבוע שעבר בחריפות לנושא. "ההצהרה המשותפת של ישראל עם ממשלת פולין היא חרפה רוויית שקרים", כתב בנט. "כשר החינוך האמון על הנחלת מורשת השואה אני דוחה את ההצהרה לחלוטין. היא נטולת תוקף עובדתי והיסטורי ולא תילמד במערכת החינוך. אני דורש מראש הממשלה לבטל את ההצהרה או להביאה לאישור הממשלה".

מחנה ההשמדה אושוויץ (צילום: רויטרס, חדשות)
מחנה ההשמדה אושוויץ | צילום: רויטרס, חדשות

 שר החינוך המשיך במתקפה והאשים: "ההצהרה המשותפת בין ראש ממשלת ישראל לבין ראש ממשלת פולין בעניין אחריות פולנים בשואה היא חרפה, רוויית שקרים ועיוותים ומחללת את זכרם של יהודים רבים שנרצחו על ידי פולנים".

גם בנט תקף בחריפות את ההצהרה (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
גם בנט תקף בחריפות את ההצהרה | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

השר טען כי תוכן ההצהרה מתאר מציאות שקרית. "הפעולות השיטתיות כביכול של ממשלת פולין הגולה והמחתרות הפולניות לעזרה ולסיוע לעם היהודי אינן תואמות את המציאות", האשים בנט והוסיף שההחלטה לא נעשתה על דעת שרי הממשלה. "הפעולות היו מועטות ולא מרכזיות". לטענתו, בהצהרה המשותפת הפכו את חסידי אומות העולם הפולנים שהצילו יהודים לתופעה נפוצה: "הופכים את אנשי החסד הנדירים לתופעה נפוצה כביכול, ואת ארועי ההסגרה והרצח הנפוצים לנדירים - המציאות ההיסטורית היא שסיוע של פולנים ליהודים היה תופעה נדירה יחסית, ואילו פגיעה של פולנים ביהודים הייתה רווחת".

"תמיד הסכמנו שהמונחים 'מחנות ריכוז פולניים' או 'מחנות מוות פולניים' מוטעים לחלוטין

לפני כשבועיים ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש הממשלה הפולני מטאוש מורבייצקי הגיעו להבנות סביב ריכוך "חוק השואה" שעורר סערה, ופרסמו הצהרה משותפת בה אמרו בין היתר כי "ממשלת פולין הגולה בתקופת המלחמה ניסתה לעצור את הפעולות האלה של הנאצים באמצעות העלאת המודעות בקרב בעלות הברית המערביות לרצח השיטתי של יהודי פולין".

התיאורים וההקבלות השנויות במחלוקת המשיכו בהצהרה: "תמיד הסכמנו שהמונחים 'מחנות ריכוז פולניים' או 'מחנות מוות פולניים' מוטעים לחלוטין ומפחיתים את אחריות הגרמנים על הקמת המחנות הללו". בנוסף אמרו: "אין עוררין שהשואה הייתה פשע חסר תקדים של גרמניה הנאצית נגד העם היהודי וכל הפולנים ממוצא יהודי. פולין תמיד הפגינה הבנה מלאה לחשיבות השואה שנחשבת לאירוע הטרגי ביותר בהיסטוריה של העם היהודי".