בכ-30% מהמוסדות המחויבים לא מונף הדגל (צילום: 123RF, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: 123RF, חדשות

ראש הממשלה תוקף את המחאה נגד חוק הלאום: בישיבת שרי הליכוד הודיע הבוקר (ראשון) ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ייפגש היום עם ראשי רשויות דרוזים וכי הוא נמצא בהידברות עם ראשי העדה, על רקע התנגדותם לחוק הלאום. הוא אף תקף את המחאה: "יש התרסה מתמדת נגד החוק".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בשעות הצהריים נפגשו ראש הממשלה והשרים לוין וקרא עם ראש המועצות האזוריות של היישובים הדרוזים. נתניהו הורה על הקמת צוות שיגבש "המלצות לפעולות שיחזקו את הקשרים החשובים" בין היהודים לדרוזים. בהודעה הרשמית מלשכתו של ראש הממשלה נמסר לדרוזים: "אתם מתארים תחושות אמיתיות ואנחנו נדרשים לפתרון".

"מדינת הלאום היהודית היא אבן יסוד בקיומנו", הבהיר נתניהו. "יש התרסה מתמדת נגד חוק הלאום, השיח חד צדדי, הדיונים באולפנים רדודים". ראש הממשלה אמר לשרים: "אל תהיו אפולוגטים, הילחמו על האמת".

חבר הכנסת אכרם חסון (כולנו) הודיע כי "לאור הקולות הנשמעים ממשרד ראש הממשלה ואי הרצון לשנות או לעדכן את מעמדה של העדה הדרוזית, החלטתי להחרים את הישיבה עם ראש הממשלה מחר בירושלים".

נתניהו וראשי העדה, ארכיון (צילום: קובי גדעון לעמ, חדשות)
פגישת נתניהו עם ראשי העדה הדרוזית | צילום: קובי גדעון לעמ, חדשות

"האם הקביעה שבדגל שלנו יש מגן דוד מבטלת במשהו את זכות הפרט של מישהו מאזרחי ישראל?", תהה נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. "הבל, אבל הקביעה הזו מבטיחה שלא יהיה דגל אחר. האם הקביעה שהתקווה הוא ההמנון שלנו גורעת כהוא זה מן הזכויות האישיות של אדם כלשהו בישראל? הבל, אבל היא כן קובעת שלא יהיה המנון אחר".

"במשך עשרות שנים מטיפים לנו באופוזיציה שיש לסגת לקווי 67' כדי להבטיח שישראל תהיה מדינת הלאום של העם היהודי שיש בה רוב יהודי במדינה", המשיך ראש הממשלה. "אז פתאום כשאנו מחוקקים את חוק היסוד שמבטיח בדיוק את זה, בשמאל מזדעקים? איזו צביעות. אנחנו לא מתביישים בציונות. אנחנו גאים במדינה שלנו, בהיותה בית לאומי לעם היהודי, המקיימת בהקפדה שאין גדולה ממנה את זכויות הפרט של כלל אזרחיה".

נתניהו. קורא ללכידות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"התרסה נגד החוק". נתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

"לעומת הדברים המקוממים ששומעים מדוברי השמאל שתוצאתם היתה ניגוח המדינה היהודית, נוגעים לליבי רחשי ליבם של אחינו ואחיותינו בני העדה הדרוזית", הוסיף. "אני רוצה לומר להם: אין בחוק הזה דבר שפוגע בזכויותיכם כאזרחים שווים של מדינת ישראל, ואין בו דבר שפוגע במעמד המיוחד של העדה הדרוזית בישראל. עם ישראל, ואני בתוכו, אוהב ומוקיר אתכם. אנחנו מעריכים מאוד את השותפות ואת הברית בינינו".

בתוך כך, חברי הכנסת של הרשימה הערבית המשותפת ייפגשו היום לדיון סגור ובו ידונו בצעדים האפשריים בהם ינקטו בעקבות אישור חוק הלאום במליאת הכנסת. ח"כ יוסוף ג'בארין (חד"ש): "אין כוונה להתפטר, צריך להאמין בשוויון זכויות, בהומניות ובדמוקרטיה".

חברי הרשימה המשותפת, ארכיון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
חברי הרשימה המשותפת, ארכיון | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

חברי הרשימה ידונו באפשרות להתפטר מהכנסת לחלוטין, לפי דרישת סיעת בל"ד, באפשרות של היעדרות כל הח"כים למשך חודש מהמליאה, עם חזרה למושב החורף בחודש אוקטובר, וגם בפנייה לאיחוד האירופי בנושא החוק שאושר, ושגרר ביקורת רבה בישראל ובעולם.

חברי הרשימה כבר דנו בעבר באופציית ההתפטרות. בציבור הערבי יש דרישה שחברי הכנסת יעשו את מה שעשה חבר הכנסת זוהיר בהלול, שהודיע אתמול על התפטרותו מהכנסת בשל אישור החוק. חלק אחר בציבור טוען דווקא שצריך להפגין בתל אביב ובירושלים נגד החוק ולהרחיב את המחאה הציבורית.

חבר הרשימה מטעם סיעת חד"ש, יוסוף ג'בארין, הבהיר כי "אני נמצא בכנסת כדי לייצג את בוחרינו בחברה הערבית ובקרב הכוחות הדמוקרטיים היהודים. הכנסת היא זירת מאבק עבורי. אנחנו לא עלה תאנה, אלא נאבקים יום יום כדי לקדם אלטרנטיבה דמוקרטית לקיצוניות המשתוללת. אנו נאבקים על עתיד טוב יותר לכולנו, ונמשיך להאמין שערכי הדמוקרטיה והשוויון ינצחו".