דיונים סוערים בוועדה (צילום: חדשות)
ועדת חוקה ומשפט בכנסת, ארכיון | צילום: חדשות

ההצבעות על חוק הלאום נמשכות הבוקר (שלישי) לאחר שאתמול החלה הוועדה המשותפת להצביע על כ-200 בקשות לדיון מחודש בסעיפיו לקראת הקריאה השנייה והשלישית. החוק השנוי במחלוקת מוסיף לעורר הדים ולאחר שיוזמיו נתקלו בהתנגדות בשל סעיף 7(ב') בחוק, עליו נטען כי הוא מפלה את האוכלוסייה הערבית, החוק רוכך. למרות השינוי ייתכן שהחוק ייתקל בהתנגדות דווקא מצד החרדים, שחוששים מהשימוש של קהילות הרפורמים בחוק.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

נוסח חוק הלאום שהובא להצבעה מעגן בחוק יסוד את מעמדה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי וכולל בין היתר את הסעיפים הבאים: הגדרת סמלי המדינה, ירושלים השלמה והמאוחדת היא בירת ישראל; זכות העם היהודי להגדרה עצמית במולדתו יחד עם קיבוץ גלויות, תותר התיישבות נפרדת ליהודים וערבים; השפה הרשמית של המדינה היא העברית - לערבית יהיה מעמד מיוחד.

כ-5,000 בני אדם יצאו להפגין נגד חוק הלאום בשבת האחרונה בצעדה שיצאה מכיכר רבין בתל אביב לכיוון כיכר דיזינגוף. החוק השנוי במחלוקת צפוי להגיע לאישור הכנסת היום בקריאה שנייה ושלישית. הסערה האחרונה סביבו נוגעת לסעיף 7ב' בחוק המאפשר לא לקבל אדם ליישוב בגלל הלאום או הדת שלו.

נשיא המדינה ראובן ריבלין הזהיר לפני שבוע באופן חריג מאישור חוק הלאום עם הסעיף שמאפשר הקמת ישוב על בסיס דת ולאום. "עלול לפגוע בעם היהודי, ביהודים ברחבי העולם ובמדינת ישראל", כתב במכתב ששיגר לוועדה המשותפת לוועדת הכנסת ולוועדת החוקה. המכתב שכתב ריבלין נשלח אל ראש הממשלה נתניהו, יו"ר הכנסת אדלשטיין, יו"ר הוועדה וחבריה.

הסעיף שאליו התייחס הנשיא הוא סעיף 7(ב) שקובע כי "המדינה רשאית לאפשר לקהילה, לרבות בני דת אחת או בני לאום אחד, לקיים התיישבות קהילתית נפרדת". ריבלין המשיך: "מונחת על שולחנכם הצעת חוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי. הצעה זו, מעצם הגדרתה, עוסקת בנימיה החוקתיים העדינים ביותר של מדינת ישראל. בהתאם לכך, מתנהלים כל העת דיונים משמעותיים וחיוניים בסעיפי החוק שעברו לאורך השנים שינויי נוסח כאלה ואחרים. בהמשך לשיחתי עם ראש הממשלה, אני פונה גם אליכם, בצעד חריג, על מנת להסב את תשומת ליבכם לנוסח סעיף הבעייתי".

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר ביום שני כי הוא מקווה להעביר את חוק הלאום בימים הקרובים משום שהוא "מבטיח את יסוד הקיום שלנו". את הדברים אמר בפתח ישיבת סיעת הליכוד, אז גם הודה לחברי הכנסת אבי דיכטר, יוזם החוק, ואמיר אוחנה, ראש הוועדה המיוחדת, על פועלם לטובת קידום חוק הלאום.