קובי מימון, ארכיון (צילום: אוראל כהן)
אמר שקשה לו בישראל ושנמאס לו. מימון | צילום: אוראל כהן

שר האוצר משה כחלון פסל עצמו מלעסוק בנושא הגז בעקבות קרבתו לאיש העסקים קובי מימון, המחזיק בבעלות על חלק ממאגר תמר. היום (רביעי) נחשפת לראשונה עדות שהעניק לטובת החבר הקרוב במהלך דיון שהתנהל בבית המשפט לענייני משפחה - עדות שחושפת את עומק הקשר ביניהם ואת המודעות של כחלון למעורבות מימון בתחום הגז, עוד לפני שמונה לשר האוצר והצהיר על ניגוד עניינים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השופט יורם שקד התיר לפרסם את העדות, שניתנה באפריל האחרון, לבקשת העיתונים דה מרקר וכלכליסט. מדובר בדיון במסגרת תיק שמתנהל בין קובי מימון לבין בת זוגו לשעבר כרמלה וילנסקי מימון, כשאת איש העסקים מייצג עו"ד שמוליק מורן. 

במהלך עדותו אישר כחלון כי הוא ומימון "חברים מאוד טובים" מזה 15 שנה וציין כי חבר משותף יצר את הקשר ביניהם: "הקשר טוב, חברי, גם בינינו וגם בין המשפחות", הוא סיפר בעדות שהגיעה לחדשות 2 Online.

במהלך העדות הודה כחלון כי הוא ואשתו נסעו יחד עם מימון ואשתו לשעבר לחופשה בטוסקנה, שנמשכה "שבוע או שמונה ימים". כרמלה וילנסקי מימון, שכיום פרודה ממימון, תיאמה את הטיסה עם אשתו של כחלון שהסביר: "כיהנתי כשר בממשלה. באמת, עד היום אשתי עושה את כל הלוגיסטיקות".

"כל אחד שטיפה מפורסם - זו מנת חלקו"

כאשר נשאל האם נעזר בשירותיו של מימון במהלך הפריימריז (הבחירות המקדימות בליכוד) ב-2003 ו-2006 ציין השר כי "אנחנו שכרנו את המשרדים באיירפורט סיטי. כמובן שילמנו לפי חוק". כחלון הוסיף וציין כי העזרה הסתכמה בדיבורים מסוג "אם אתה מכיר מישהו, מתפקד ליכוד שיבחר בי, אם לזה אתה קורא סיוע, התשובה היא - אין לי ספק שזה כן".

חלק מעדותו של כחלון לטובת מימון עסקה ביחס לו זכה מימון מהרשויות בישראל: "היה את כל הסיפור של הגז, של התגלית, כל הנושא הזה של מתקן ההנחתה, איפה לשים, איך לשים, הוא כל הזמן חשב שהמדינה לא יודעת לטפל ולא מטפלת נכון וגורמת נזקים למשק ולחברות שהוא עומד בראשן".

כחלון הוסיף ותיאר את אכזבתו של מימון מהרגולציה וגם מהסיקור התקשורתי: "זה היה התסכול הגדול שלו, הרגולציה מאוד הכבידה והשפיעה עליו, ולזה הוא התכוון, וכמובן התקשורת. מה שראית שגם אני חווה עכשיו. זה כל אחד שטיפה מפורסם זה מנת חלקו".

כחלון. לאן נעלמו הנתונים? (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
"חברים טובים כבר 15 שנה", כחלון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

כחלון על החקירות והמעקבים: "לא שמעתי"

"ממה שאני יודע, קובי הוא ראש קבוצה של הרבה חברות גדולות, והקשר שלי עם קובי הוא חברי ולא עסקי", הדגיש כחלון - שציין כי הוא מכיר אישית את חיים צוף, שמחזיק בבעלות על החברה בה מועסק מימון. "אני יודע שקובי מאוד דומיננטי, ואני יודע שהוא עומד בראש קבוצה הרבה מאוד חברות שאני לא בקיא בהן, אבל יודע שהן חברות גדולות. הוא דומיננטי מטבעו".

בהמשך עדותו נשאל כחלון האם היה מודע לחקירות בחשד להלבנת הון מצד מימון: "לא שמעתי על דבר כזה. אני גם ממנו לא שמעתי על דברים מהסוג הזה. אני חושב שאם היו לקובי בעיות מהסוג הזה היינו מדברים עליהן. לפחות שאני הייתי יודע. מעולם הוא לא דיבר על זה".

כמו כן טען השר כי לא היה מודע למעקבים שהתנהלו נגד מימון או לכוונתו "לנתק את התושבות שלו במדינה" כדי להסדיר העברת רכוש.

"קובי אמר לי שהוא מתוסכל"

השופט ציין כי מימון "עזב את הארץ בכעס" בעקבות היחס של הרשויות כלפיו. כחלון השיב כי "קובי אמר לי שהוא מתוסכל, שמדינת ישראל לא יודעת לטפל בעסקים גדולים, וגורמת לבריחה של אנשים. אני ניסיתי לשכנע אותו להישאר, ואני חושב שחבל שאחד כזה יעזוב את הארץ. קובי אמר לי שהוא הולך לעשות עסקים בחו"ל ולעשות לביתו - 'זהו. נמאס לי. קשה לי פה'".

לפני הבחירות כחלון הבטיח שיפרק את מונופול הגז, אך התקפל ובחודש מאי האחרון הוא הודיע כי הוא מנוע להתעסק בנושא. בהודעה רשמית שהוציא משרד האוצר נכתב: "השר תומך בפירוק מונופול הגז ובפתיחת השוק לתחרות באופן המיטבי ביותר, הוא גוזר על עצמו שלא להתעסק בנושא עקב קרבתו האישית, יחסי חברות עם קובי מימון".

מימון הוא מהבעלים של ישראמקו, ששותפה במאגר הגז תמר. סמכויותיו של כחלון כשר האוצר בתחום הגז - עברו בשל כך לראש הממשלה נתניהו. למרות יחסי החברות הקרובים בין השניים, ההחלטה של כחלון הייתה מפתיעה, בעיקר בשל דברים שאמר בריאיון ליונית לוי ועמית סגל לפני הבחירות.

במהלך הריאיון הוא נשאל האם העובדה שלמימון יש חלק במאגר תמר תשפיע ועל כך ענה: "מה זה קשור בכלל? אני אעסוק בזה. אין קשר למי יש ולמי אין ואני גם לא יודע מה יש לו ומה אין לו. זה ממש לא רלוונטי, מונופול צריך לפרק אותו".

גורמים המקורבים לשר האוצר מסרו כי "השר כחלון שמח מאוד על פרסום עדותו. חשוב שהציבור ידע שמה שאמר השר בעדות בבית המשפט בדלתיים סגורות אמר גם בפומבי. כמו כן, העדות מסבירה בבירור מדוע נקבע כי השר לא יוכל להיות מעורב בנושא הגז הטבעי. זאת, על מנת למנוע אפילו מראית עין ציבורית של ניגוד עניינים".