נציגי יהדות התורה בבית הנשיא (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
נציגי יהדות התורה | צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

בבית הנשיא בירושלים החל הבוקר (שני) סבב ההתייעצויות של נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין עם נציגי המפלגות לכנסת ה-21, שלאחריהן יטיל את הרכבת הממשלה על אחד מחברי הכנסת. ראשונים להתייצב היו נציגי המפלגה שזכתה למרב הקולות - הליכוד - שהמליצו על יו"ר המפלגה בנימין נתניהו לראש ממשלה. אחריהם הגיעו נציגי מפלגת כחול לבן, שהמליצו על בני גנץ ודחו את האפשרות שיישבו בממשלת אחדות עם נתניהו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

‏בתום יום ההתייעצויות הראשון, בהשתתפות הליכוד, כחול לבן, ש"ס, יהדות התורה וחד"ש-תע"ל, הוענקו 51 מצביעים לנתניהו, לעומת 35 ממליצים לגנץ, רק ממפלגתו. ‏מחר יתייצבו בבית הנשיא: העבודה, ישראל ביתנו, כולנו, מרצ, איחוד מפלגות הימין ורע"ם-בל"ד.

"אמרתי לפני הבחירות ואני חוזר ואומר - נשיא לא בוחר ראש ממשלה", הצהיר ריבלין. "גם לא אדם אחד מתוך אזרחי המדינה בוחר, אלא הריבון בוחר והריבון הוא העם. אנחנו באים היום על מנת להתחיל את התהליך שאמור לשקף את רצונם של אזרחי המדינה כפי שבא לידי ביטוי בהצבעתם בבחירות. לנשיא יכולה להיות דעה אבל זה לא משנה לעניין זה".

אחרי הליכוד וכחול לבן, יהדות התורה הייתה המפלגה השלישית שנפגשת עם הנשיא. יו"ר המפלגה, סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, טען כי לפי ספירת ועדת הבחירות, חזר אליהם המנדט השמיני שמגיע על חשבון הליכוד. בוועדת הבחירות סירבו להתייחס לדברים.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, אמר: "ההתחזקות שלנו היתה מציבור לא חרדי. אולי אפילו ציבור חילוני. השאלה של הגיוס היא לא הכי חשובה. נמשיך בדרך של לדאוג לכל הציבור בענייני הבריאות וכו'. נעשה כל מאמץ לדאוג לכלל האזרחים". אחרי דיבר ח"כ אורי מקלב, שהתייחס לישיבה משותפת עם ליברמן בקואליציה, ואמר: "הקטן צריך להתאים את עצמו לגדול. העם אמר את דברו".

נציגי יהדות התורה בבית הנשיא (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
נציגי יהדות התורה | צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

נציגי רשימת חד"ש-תע"ל סירבו להמליץ על מי מהמועמדים לראשות הממשלה וציינו כי לא פנו אליהם מאף סיעה. "עברנו את תקופת הבחירות הקשה ביותר, שלוותה בהסתה פרועה מראש הממשלה. לא היה דבר כזה", אמר יו"ר הרשימה איימן עודה. "לא נמליץ על אף אחד. רצינו להפיל את בנימין נתניהו אבל אין רוב. אחרים לא פנו אלינו".

באשר לשליחת מצלמות הסתר מטעם הליכוד לקלפיות במגזר הערבי, בחד"ש-תע"ל טענו כי המהלך נועד להרתיע אנשים מלהצביע. "דבר שלא היה לו אח ורע בפוליטיקה הישראלית", אמר עודה. אחמד טיבי הוסיף: "מפלגת השלטון מתגאה שהצליחה להוריד את שיעור ההצבעה במפלגות הערביות. תאר לך שבצרפת היו מציבים מצלמות בשכונות היהודיות כי היהודים מזייפים. זה היה נשמע רע. גם אצלנו זה נשמע רע".

כחול לבן: לא נשב עם נתניהו

גבי אשכנזי, מקום 4 ברשימת כחול לבן, הוביל את משלחת הנציגים ומסר את המלצתו לנשיא. "הבחירות היו סוערות, אבל העם אמר את דברו", אמר אשכנזי. "אנחנו מכבדים את ההזמנה, התהליך ואת ההחלטה שהנשיא יקבל. באורח לא מפתיע נמליץ על יו"ר מפלגת כחול לבן בני גנץ. אנחנו מאוד גאים בהישג בפרק זמן יחסית קצר. אנחנו מרגישים מחויבים לציבור של למעלה מ-1.1 מיליון מצביעים שנתנו בנו את האמון. נמשיך לשרת אותם כמו את כל עם ישראל".

‏ריבלין פנה לנציגי כחול לבן ושאל אותם אם ישקלו הצטרפות לממשלת אחדות אילו יוצע להם. "לאחר מחשבה עמוקה אנחנו חושבים שבנסיבות הפוליטיות הנוכחיות לא נוכל לשרת בממשלה כפי שהצעת", השיב אשכנזי.

קודם לכן דיבר שר התיירות יריב לוין, מנציגי הליכוד בהתייעצויות, שאמר כי "לפי תוצאות הספירה, הליכוד היא הסיעה הגדולה בכנסת עם 36 חברים. אנו מבקשים להמליץ בפניך על בנימין נתניהו כיו"ר הליכוד לראש הממשלה, כמי שזכה לאמון הרחב ביותר על מנת להרכיב את הממשלה הבאה. אנו מתכוונים לעמוד בהתחייבות לציבור להקים ממשלה עם שותפותינו מהקדנציה הקודמת".

בשלב מסוים ריבלין פנה ללוין ושאל אותו לגבי האפשרות שלנתניהו לא יהיו 61 ממליצים, בין השאר במצב שבו יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן יסרב להיכנס לקואליציה. "בהנחה שלא יהיו 61 ממליצים, הרי ברור לחלוטין שהליכוד היא גם הסיעה הגדולה ביותר בכנסת, קיבלה את המספר הרב ביותר של קולות וגם המספר הגדול ביותר של ממליצים. לכן צירוף הדברים האלה מביא למסקנה שהטלת המשימה באופן טבעי על נתניהו", אמר לוין.

שרת התרבות והספורט מירי רגב, המייצגת גם היא את מפלגת השלטון, התייחסה לחשדות נגד ראש הממשלה ואמרה: "הציבור הביע אמון באופן ברור וחד בנתניהו למרות כל מה שקרה בחודש האחרון כולל פרסום המלצות היועץ המשפטי לממשלה. זה אומר שהציבור אמר באופן חד שהוא סומך על נתניהו שירכיב את הממשלה וימשיך להוביל את ישראל להישגים הגדולים".

על פי הנוהג, הנשיא נפגש עם נציגי כל הסיעות ולאחר גמר ההתייעצויות יכריז על חבר הכנסת שעליו תוטל מלאכת הרכבת הממשלה. מרגע שיעשה זאת יעמדו לרשותו של חבר הכנסת הנבחר 28 ימים להשלמת המשימה. אולם במצב בו תידרש ארכה לתהליך, בסמכות נשיא המדינה להעניק למועמד 14 יום נוספים. לראשונה, המפגשים משודרים בשידור חי.

לפי התכנון, כל פגישה תיארך 45 דקות כשראשונים להיפגש עם הנשיא היו נציגי סיעת הליכוד. אחריהם נפגשו עם ריבלין נציגי כחול לבן וש"ס, שהמליצו על נתניהו. בהמשך היום ייפגש הנשיא עם יהדות התורה (11:30) וחד"ש-תע"ל (12:15). יתר הסיעות ייפגשו עם הנשיא מחר וייתכן שיהיו שינויים בלוחות הזמנים.

הפגנת התנועה לאיכות השלטון, היום (צילום: התנועה לאיכות השלטון‎, חדשות)
הפגנת התנועה לאיכות השלטון, היום | צילום: התנועה לאיכות השלטון‎, חדשות

מחוץ לבית הנשיא מפגינים פעילי התנועה לאיכות השלטון נגד הצעות החקיקה האנטי-דמוקרטיות שבכוונת הקואליציה העתידית לקדם. בין היתר נשאו הפעילים שלטים עליהם הכיתוב "לא מתפשרים על הדמוקרטיה", "דמוקרטיה היא הבסיס לכל קואליציה" ו"לא לחקיקה פרסונלית".

אלה הדרישות של השותפות

במקביל, המגעים בין מפלגות הימין ליו"ר הליכוד בנימין נתניהו לקראת הקמת קואליציה כבר החלו, כשהשחקנים המרכזיים הציבו את דרישותיהם.

"חוק הגיוס לא יעבור כפי שהוא" (צילום: יהודה חיים, פלאש 90, חדשות)
יו"ר יהדות התורה, יעקב ליצמן | צילום: יהודה חיים, פלאש 90, חדשות

הדרישות של "יהדות התורה": אחרי שנחשפו בשבוע שעבר הדרישות בתחום הגיוס והשבת, אתמול נחשפו דרישות נוספות. סגן שר הבריאות ליצמן לא נותר אדיש לביקורת הקשה שנמתחה על מצב מערכת הבריאות, והוא דורש עדכון שנתי של תקציב הבריאות, הקלת עומס בחדרי מיון והגדלת סל התרופות מ-500 ל-700 מיליון שקלים.

בנוסף, יקדם ליצמן חוק שיעדכן אוטומטית את תקציב הבריאות מדי שנה בהתאם לגודל האוכלוסייה. התקווה היא שכך ישראל תדביק את המדדים בעולם, והוא כשר לא יצטרך "להתחנן" לתוספות תקציביות.

הדרישות של "כולנו": על פי ההערכות, יו"ר כולנו משה כחלון יבקש להצטרף עם רשימתו למפלגת הליכוד. מפלגתו קיבלה בבחירות האחרונות ארבעה מנדטים, מספר שלא יאפשר לו לקבל את תפקיד שר האוצר. עם זאת סביר שכחלון עצמו יעכב את ההצטרפות, משום שירצה לחזור לליכוד לאחר שצבר כוח במוסדות המפלגה.

שרים נגד כחלון: נצביע נגד הקיצוץ (צילום: החדשות‎)
יו"ר כולנו, משה כחלון | צילום: החדשות‎

כחלון יבקש ייצוג במוסדות התפקדות ללא תשלום ויציג דרישות נוספות - סביב זה יתנהל המשא ומתן. לא מן הנמנע שיספקו לו את הדרישות, בין היתר משום שהוא לא נתפס כאחד שעזב את המפלגה בטריקת דלת, כפי שעשה ליברמן.

הדרישות של ישראל "ביתנו": יו"ר המפלגה אביגדור ליברמן הציב לקראת סוף השבוע שני תנאי סף לכניסתו לממשלת נתניהו. תחילה, את תיק הביטחון, ושנית, העברת חוק הגיוס כלשונו, ללא כל שינוי שיבקשו החרדים.

יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן (צילום: החדשות)
יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן | צילום: החדשות

בליכוד חוששים כי שר הביטחון לשעבר לא יסכים להיכנס לקואליציה עם השבעת הממשלה, בשל חוסר הסכמות עם המפלגות החרדיות. גם בעבר לא הושגו הסכמות בין הצדדים, אולם מאז החרדים צברו מספר מנדטים רב יותר - ובמקביל, ליברמן יגיע למשא ומתן הקואליציוני מעמדה חזקה יותר.