אף גורם רשמי לא בקשר איתו. בנימין נתניהו (צילום: AP, חדשות)
יקבל ארכה? בנימין נתניהו, ארכיון | צילום: AP, חדשות

לראש הממשלה בנימין נתניהו נותרו עוד עשרה ימים להרכיב ממשלה. מעולם לא עבר זמן רב כל כך בלי אף הסכם חתום בין השותפות בקואליציה העתידית, ובליכוד ממשיכים לחפש דרכים חלופיות ויצירתיות לגייס רוב בעזרת חברי כנסת מהאופוזיציה. אחרי הניסיונות לגרום לעריקה בשורות מפלגת כחול לבן, הערב (ראשון) נחשף במהדורה המרכזית כי נעשתה פנייה גם ליו"ר מפלגת העבודה, ח"כ אבי גבאי, והוצע לו ולמספר 2 ברשימת מפלגתו להצטרף לממשלה כשרים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נתניהו מתקרב בצורה מסוכנת לשטח לא מוכר. ייתכן שלראשונה מאז קום המדינה לא יצליחו להרכיב ממשלה מיד אחרי הבחירות. במצב כזה אמורות להתקיים התייעצויות נוספות אצל נשיא המדינה, שלאחריהן הוא יצטרף לבחור מבין שתי אפשרויות.

הראשונה, להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת אחר שאינו בנימין נתניהו. כיוון שאף אחד מהליכוד לא צפוי להתנדב למשימה, המועמד הטבעי למהלך כזה הוא כנראה ח"כ בני גנץ, שמפלגת כחול לבן בראשותו השיגה הכי הרבה קולות בבחירות אחרי נתניהו.

האפשרות השנייה היא שהנשיא יחליט שלאף ח"כ אין סיכוי להרכיב ממשלה, במיוחד לאור הדברים של יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, שהתחייב בכל מקרה לא לשבת בממשלה עם כחול לבן. בתרחיש כזה המערכת הפוליטית תיכנס לפרק זמן חדש, שדה לא נודע של 21 ימים, שבמהלכם ייראו באופק מערכת בחירות חדשה ופיזור הכנסת שבקושי הושבעה. עם זאת, במהלך אותם 21 ימים אחד המועמדים יכול לאסוף 61 חתימות ולהשביע את ממשלתו.

גבאי ורוסו ביום ההצטרפות למפלגת העבודה (צילום: החדשות)
חברי הכנסת טל רוסו ואבי גבאי, ארכיון | צילום: החדשות

גם כעת המשא ומתן עם ישראל ביתנו נותר תקוע. לשותפות לקואליציה העתידית, למעט מפלגתו של ח"כ ליברמן, חסרה עוד אצבע אחת כדי להשלים ל-61. לכן נעשו לאחרונה כל מיני פניות לחברי הכנסת עומר ינקלביץ' וגדי יברקן מכחול לבן, דרך ערוצים כאלה ואחרים, בניסיון לשכנעם לחצות את הקווים.

כפי שמתברר, נעשתה פנייה גם לאבי גבאי שטוען כי בסביבות חול המועד פסח פנו אליו דרך שליחה והציעו לו ולח"כ טל רוסו להיכנס לממשלה. שניהם מהווים שליש מהסיעה, אחרי שהעבודה גרפה בסך הכול שישה מנדטים בבחירות האחרונות, כך שהם יכולים להתפצל ממנה. הם גם שניים שפחות נטועים עמוק במוסדות מפלגת העבודה.

גבאי ורוסו השיבו בשלילה לפניות מהליכוד. גבאי, שהיה מראשוני הטוענים שלא יצטרף לממשלת נתניהו, אישר את דבר הפנייה מהליכוד. בליכוד הכחישו את הדברים וטענו שהם אינם נכונים.

כך מנסים בליכוד "לגנוב" ח"כים

אף ששלשום נמשכו המגעים הישירים בין נתניהו לליברמן, גם כעת סוגיית החרדים וחוק הגיוס טרם נפתר. באולפן שישי פורסם כי בליכוד ממשיכים לנסות "לגנוב" חבר כנסת אחד או שניים ממפלגת כחול לבן. בכירים במפלגה סיפרו לחדשות כי גורמים במפלגת השלטון שוחחו בשבוע שעבר עם ח"כ גדי יברקן, מקום 33 ברשימת כחול לבן, בניסיון לשכנע אותו להצטרף לשורותיה.

לדברי הבכירים לח"כ יברקן הוצע לקבל את תיק העלייה והקליטה, נושא הקרוב לליבו מעצם היותו יוצא אתיופיה, שהיה מיועד לישראל ביתנו. חבר הכנסת אמר לנציגי הליכוד שהוא מעריך את מפלגתם אבל לא יכול לחיות עם דרך ההתנהלות של הנהגתה, שלטענתו לא מוסרית.

"לא מאמין לחקירה". ח"כ יברקן (צילום: החדשות)
ח"כ גדי יברקן | צילום: החדשות

זו לא הפעם הראשונה שבליכוד מנסים להביא לעריקתם של ח"כים מכחול לבן. בתחילת החודש פורסם ב"ידיעות אחרונות" כי נתן אשל, בכיר בצוות המו"מ של הליכוד ומקורבו של נתניהו, פנה לגורמים בעולם החרדי בניסיון להשפיע על ח"כ עומר ינקלביץ', מקום 23 ברשימת כחול לבן, לעבור לליכוד.

לפי הפרסום, אשל פעל בניסיון להביא לעריקתה של ח"כ ינקלביץ'. אשל פנה לגורמים שונים בעולם החרדי כדי לבדוק אפשרות להשפיע עליה ולהעבירה לליכוד. אשל גם ביקש לבדוק עבורו מיהי הדמות התורנית הקרובה אליה, שיכולה גם להשפיע עליה להסכים למהלך.

עומר ינקלביץ' (צילום: חדשות)
ח"כ עומר ינקלביץ' | צילום: חדשות

בשיחה שקיים מקורבו של נתניהו עם גורמים חרדים שונים, אמר: "אין לנו ממשלה בלי הקול שלה. עם הקול הזה יש לביבי ממשלה גם בלי איווט. אנשי קשר כבר דיברו איתה. אבל פה זה כבר לא ילך רק עם אנשי קשר. חברה שלה כבר דיברה איתה ועוד מישהו כבר דיבר איתה. זה לא רק אנשי קשר. אנחנו רוצים שהיא תעזוב את כחול לבן ותעבור לליכוד. היא תקבל ראשות ועדה חשובה שתטפל בנושא חרדים. היא לא תהיה סתם ח"כית בלי משמעות בכחול לבן".

לדברי אשל, ינקלביץ' תציל את החרדים מידיו של ליברמן. "היא גם מצילה את היהדות החרדית", אמר. "ברור שקרה משהו עם ליברמן והיא יכולה לעצור את זה. היא תהיה בליכוד". על הרעיון שלפיו ינקלביץ' תישאר בכחול לבן אבל תצביע עם הקואליציה, אמר אשל: "היא יכולה לעשות את זה, אבל הם יזרקו אותה - אז שתבוא לליכוד".

בשיחה אחרת שקיים עם גורמים חרדים, גילה אשל כי המטרה שלו היא להשפיע על החלטתה של ינקלביץ' - באמצעות רבנים ואדמו"רים. לפי הפרסום, אשל אמר: "אני לא יודע אם היא שייכת לליטאים או לחסידים. אני לא מכיר אותה. נגיד שהיא ליטאית ויבוא הרב חיים קנייבסקי ויגיד שאסור לפגוע ביהדות החרדית, וזה יהיה תלוי רק בה היא לא תעמוד בזה. ואם יבוא אליה הרב מגור, אם בעלה חסיד גור - היא לא תעמוד בזה".