בעקבות החשיפה של דפנה ליאל במהדורה המרכזית על כך שראש הממשלה נתניהו החליט סופית לקדם בכנסת את החוק שימנע את העמדתו לדין, היועמ"ש לשעבר אליקים רובינשטיין הזהיר הבוקר (חמישי): חסינות פרסונלית היא דבר לא נכון - ותהפוך את ישראל למדינת עולם שלישי. רובינשטיין, שופט עליון בדימוס שכיהן כמשנה לנשיאת העליון, נימק את התנגדותו למהלך.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"קודם כל צריך לפתוח ולהגיד שמר נתניהו נהנה מחזקת החפות ויש לו גם שימוע", אמר בריאיון לתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב'. "אני מקווה שהדבר הזה ייזכר, כדאי להתחיל בזה כי זאת האמת המשפטית. שנית, לגבי העניין של החסינות, כל דבר שהוא חסינות פרסונלית לאדם הוא לא דבר נכון".

רובינשטיין הוסיף: "לא רק לא דבר נכון - אם נגיע לשלב הזה שאדם, שיועץ משפטי חושב שהוא צריך לעמוד לדין אחרי שימוע, אדם אחרי שימוע צריך לעמוד לדין וחסינות היא תהיה ארץ המפלט - זה הופך אותנו למדינה של עולם שלישי". רובינשטיין הוסיף: "זה ממש דבר שהוא בעיניי רעיון עיוועים, ואני מדבר לא כשונא של נתניהו ואני גם מעריך דברים שהוא עשה".

עוד הוסיף שופט העליון בדימוס: "זה לא דבר שאנחנו יכולים מבחינה ערכית, מבחינת מדינה מתוקנת, לעמוד בו. לא לזה גם נועדה החסינות. החוק צריך להיות שווה לכולנו". בהתייחסות למהלכים המתוכננים של הממשלה כלפי מערכת המשפט אמר: "את המהפכה החוקתית עשתה הכנסת. אלה שמדברים על בית המשפט לא רוצים לתקן - הם רוצים להשמיד את היסודות. זו האמת לאמיתה. בית המשפט הוא נכס אסטרטגי של מדינת ישראל".

כך נתניהו מתכוון "לשווק" את מהלך החסינות

אתמול פורסם לראשונה במהדורה המרכזית כי ראש הממשלה וסביבתו הודיעו בימים האחרונים למספר חברי כנסת שהם "מחליפים דיסקט" - ומעתה ילחמו בכל כוחם על החקיקה שתעניק חסינות לנתניהו ותחלץ אותו מהעמדה לדין. עוד נודע לחדשות כי נתניהו ואנשיו אף מתדרכים בימים האחרונים את חברי סיעת הליכוד איך לשווק את המהלך לציבור.

"מגיע לאזרחי ישראל ראש ממשלה במשרה מלאה", אמר נתניהו באחד מהתדרוכים. "אחרי שאסיים את תפקידי אתמודד עם הדין. אזרחי ישראל ידעו מה מצבי ובחרו בי. אם הייתי חושב על טובתי האישית הייתי מנהל את המשפט כשאני ראש ממשלה ולא כאזרח פרטי, אבל אני מבין שזה לא טובת המדינה".

"לא רוצה מדינת הלכה", לפיד (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות)
לפיד תקף" "תפסיק לשקר" | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות

תגובות זועמות במערכת הפוליטית לפרסום

יאיר לפיד, מספר 2 ב"כחול לבן", צייץ אמש בתגובה בחשבון הטוויטר שלו: "תזכורת: בכל מערכת הבחירות ביבי הכחיש שינסה להעביר חוק חסינות. עכשיו הוא מנסה להגיד: 'זה מה שהציבור בחר', תפסיק לשקר". לפיד הוסיף: "הציבור בחר בך כשאמרת שתוכיח שאתה חף מפשע, לא שתסדר לעצמך כרטיס יציאה מהכלא".

גם יו"ר סיעת העבודה, חבר הכנסת איציק שמולי, כתב: "לא ביבי, הכרעת הרוב אינה גוברת על שלטון החוק ולא תעניק לך שחרור מוקדם, תתרגל. זאת ישראל לא טורקיה". שמולי הוסיף כי מגיע לאזרחי ישראל ראש ממשלה במשרה מלאה, שאינו חשוד בפלילים ו"שאינו מנסה להפוך את הכנסת לעיר מקלט למושחתים". "תתכונן למאבק חייך", סיים שמולי.

"את הדברים של נתניהו צריך לשמוע כל ישראלי. נתניהו מתנהג כמו ראש ארגון פשע עם מדינה בכיס. מלבד ראש של סוס במיטה של היועמ"ש, נתניהו כבר הלך הכי רחוק שאפשר", כתבה יו"ר מרצ, תמר זנדברג. הח"כית קראה לצאת למחאה גדולה בשטח, בכנסת "ובכל מקום שיהיה".

שלי יחימוביץ' אמרה בתגובה כי היא מסכימה עם נתניהו - לישראל מגיע ראש ממשלה במשרה מלאה,"שלא שקוע בבוץ עברייני, ושאינו מחריב את המדינה כדי להציל את עורו". "לכן, משעה שיוחלט על הגשת כתב אישום - עליו להתפטר מיד ולנהל את קרב חייו המשפטי מספסל הנאשמים, ולא לגרור עמו מדינה שלמה חפה מפשע", הוסיפה.

שימוע או חסינות - הלו"ז המשוער (צילום: החדשות)
שימוע או חסינות - הלו"ז המשוער | צילום: החדשות

ביום שני פרסם עמית סגל במהדורה המרכזית כי נתניהו מתכנן לערוך מרתון הצבעות על חוקי החסינות מיד לאחר השבעת הממשלה. אם יאושרו חוקי החסינות הוא עשוי - כך לפי ההערכה - לוותר על השימוע. הכנסת אמורה, אם תהיה ממשלה, לאשר אותה בסוף חודש מאי או לכל המאוחר בתחילת יוני. לאחר מכן, במהלך חודש יוני צפוי מרתון חקיקה שיכלול שינויים מרחיקי לכת במערכת המשפט. בשלב זה מסתמן כי לא מדובר בשינויים מרחיקי לכת כמו סל הדרישות הראשוני, אך חלק מהשינויים יעסקו ישירות בשאלת החסינות.

לנתניהו, כמו לכל ח"כ חשוד אחר, יש כיום חוק חסינות שמאפשר לכנסת להעניק לו חסינות מהעמדה לדין בשתי הצבעות - אחת בוועדת הכנסת ואחת במליאה. אם נתניהו יעביר חוק חסינות מתוקן, שיקבע שהחסינות לא תוסר אוטומטית, הוא יפטור את עצמו מה"עונש" של השגת 65 חברים בקואליציה שימנעו את העמדתו לדין. בתרחיש זה הוא יוכל להסתפק בהצבעה אחת, בהרכב "מהונדס מראש" של ועדת הכנסת שתצביע אם להסיר את החסינות או לא.