חבר/ת כנסת חדש/ה? נא להתנהג בהתאם: בחירות 2019 מאחורינו, תמונת המנדטים כבר ברורה - וממש בקרוב ייכנסו לכנסת חברים חדשים רבים. רגע לפני שהם הופכים את המשכן לביתם השני - כדאי שיכירו את כללי ההתנהגות. אחרי הרבה יותר מדי רגעים מביכים שידעה מליאת הכנסת לאורך השנים, זה מה שאסור לעשות.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות   

הכלל הראשון והחשוב מכולם הוא שהח"כים חייבים למלא אחר הוראות יושב ראש הישיבה. אם ח"כ רוצה לנאום, הוא יוכל לעשות זאת רק ברשותו - ולא לחרוג ממסגרת הזמן שהוקצבה. אם יקבל רשות לכך, יוכל לשאול שאלה או להעיר הערה מהמקום - ולא לדבר רק מעל הדוכן או מהמקומות המיועדים לכך באולם.

יותר מדי רגעים מביכים. מליאת הכנסת (צילום: סטודיו שרון רביבו, באדיבות mako, חדשות)
יותר מדי רגעים מביכים. מליאת הכנסת | צילום: סטודיו שרון רביבו, באדיבות mako, חדשות

על הח"כים להקפיד לדבר במליאה בצורה הולמת, בלשון מקובלת ובאופן השומר על כבוד הכנסת. התקנון קובע שאסור לעשות במליאה כל מעשה שיש בו פגיעה בכבוד הכנסת או בכבוד מי מחבריה. ולא, מתברר שאסור להביע עמדה באמצעות חפץ או שלט כלשהו. גם לא לקום כדי לפרגן לחבר או למחוא לו כפיים - בשביל זה צריך לקבל רשות.

במליאה לא אוהבים טלפונים ניידים. ח"כים יכולים להכניס אותם למליאה, אבל לא לדבר, ובכל מקרה צריך להעביר את המכשירים למצב שקט.

הנפת שלטים במליאה - אסורה (צילום: ערוץ הכנסת, חדשות)
הנפת שלטים במליאה - אסורה | צילום: ערוץ הכנסת, חדשות

ומה קורה אם הח"כים מפרים את הכללים? יושב ראש הישיבה יקרא להם לסדר. אחרי שלוש פעמים - ישללו מהם את רשות הדיבור והם יוצאו מהמליאה. אם הם עברו על כלל כלשהו בזמן נאום, יושב הראש יוכל להוריד אותם מהדוכן ואפילו לכבות להם את המיקרופון.

במליאה פחות מחבבים טלפונים ניידים (צילום: ערוץ הכנסת, חדשות)
במליאה פחות מחבבים טלפונים ניידים | צילום: ערוץ הכנסת, חדשות

אם ח"כים מסוימים לא ינהגו לפי הכללים, ח"כים אחרים יוכלו להתלונן עליכם לוועדת האתיקה של הכנסת, והיא כבר תוכל להעניש אותם: לשלול מהם את רשות הדיבור במליאה ואף להרחיק אותם מישיבות ומדיונים במליאה - אפילו לתקופה של חודשים.

הורחק מהמליאה. אורן חזן (צילום: ערוץ הכנסת, חדשות)
הורחק מהמליאה. אורן חזן | צילום: ערוץ הכנסת, חדשות

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו