הם חולקים לא רק אובדן פרטי, אלא גם מסר שהם מבקשים להנחיל דרכו. ביום הזיכרון הזה הם יקיימו בגני יהושע בתל אביב, זו השנה ה-13, טקס זכרון משותף במסגרת פורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני ותנועת "לוחמים לשלום". ההכנות לטקס כבר בעיצומן, אלא שגם השנה החליט שר הביטחון אביגדור ליברמן לאסור על כניסתם של 110 פלסטינים שהתכוונו להגיע לטקס. השר קבע כי לא מדובר בטקס זיכרון, אלא במפגן של "טעם רע וחוסר רגישות" שפוגע במשפחות השכולות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"המדינה הזאת שלי. אני שילמתי עבורה. יש לי קבלות בהר הרצל - שתי קבלות בשני ארונות", אומר בתגובה רוני הירשנזון, ששכל את שני בניו. "מתוקף זה, אני מחליט על עצמי מה אני עושה. יותר מזה אני אגיד: יש לי הרבה יותר מן המשותף עם החברים הפלסטינים שלי במשפחות השכולות מאשר עם הרבה ישראלים". וואג'י טמיזי, שאיבד שלושה מבני משפחתו, בהם גם אחיו, מוסיף: "אתה לא יכול להגיד שכל חיילי צה"ל הם חללי צה"ל, והפלסטיני שהוא לוחם הוא מחבל. זה לא ייתכן".

לביקורת מבית הם כבר התרגלו, מודעים למורכבות שהם מציבים בפני שתי החברות. "יש לי ילדה בת שבע וחצי, והיא שאלה אותי: 'אמא, עוד פעם נלך השנה לטקס שקראו לי נאצית?'", משתפת איילת הראל, ששכלה את אחיה הבכור יובל במלחמת לבנון הראשונה. "אז עניתי לה: 'כן, אנחנו נלך גם השנה ואל תדאגי, יהיה בסדר'".

הדובר המרכזי מהצד הישראלי יהיה הסופר דויד גרוסמן. מן הצד הפלסטיני תגיע דמות מעניינת שעצם הצגתה על ידי אנשי הפורום לא פשוטה, בלשון המעטה, לאוזניים ישראליות: אלמנתו של יעקוב אבו אל-קיעאן, שנורה על ידי משטרת ישראל במאורעות אום אל-חיראן בשנה שעברה.

בג"ץ יצטרך להכריע כבר ביממה הקרובה בעתירה שהגיש הפורום נגד משרד הביטחון, עתירה המבקשת לאפשר לפלסטינים להיכנס ארצה בהיעדר נימוק בטחוני משכנע. לדבריהם, גם אם מדובר במעשה שמתפרש כהתרסה, אין סיבה למנוע את קיום האירוע.