לקח לחברות הכנסת הרבה זמן, להגיע למסקנה שזה לא מקרי, שחברות כנסת, זוכות ליחס אחר. כעת הן מרימות קול, ומוחות על מה שהן מגדירות "יחס לא שוויוני" מצד חלק מעמיתיהם הגברים. לטענתן, הערות מעליבות וסקסיסטיות נשלפות כלפי חברות הכנסת מהר מדי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חלקן מודות שזה אולי תחושה סובייקטיבית, אבל עובדה שהן לא לבד. "יש אנשים שמצפים מהנשים להתנהג יפה, שזה אומר לסתום את הפה", אמרה חברת הכנסת סתיו שפיר (המחנה הציוני). "אם תהיי יפה ותשתקי, תשבי שם, לא תזיזי יותר מדי דברים, לא תעשי יותר מדי בלגאן - אז יאהבו אותך ואת תהיי חלק מהחבורה".

סתיו שפיר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"תהיי יפה ותשתקי", סתיו שפיר (ארכיון) | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

לטענתן זה לא מסתכם רק בהערות מעליבות ומתנשאות. חברות הכנסת סיפרו כי הן מרגישות שהיחס משפיע לעתים על היכולת שלהן לבצע את העבודה הפרלמנטרית על הצד הטוב ביותר. "בוועדת חוץ וביטחון, גם אם אין ביטויים שהם שוביניסטיים, אז את רואה שכשגבר פותח את הפה הוא יכול לדבר שעה, ואף אחד לא יפריע לו, גם אם הוא אומר קלישאות איומות ונוראיות", אמרה חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני). "אבל ברגע שאישה תפתח את הפה אז יתחיל 'באז' כזה של 'טוב - מתי היא תסיים כבר'".

ח"כ יחימוביץ' (ארכיון) (צילום: מתן חכימי, מאקו)
ח"כ יחימוביץ' (ארכיון) | צילום: מתן חכימי, מאקו

חברות הכנסת מפנות אצבע מאשימה בעיקר לכמה ראשי ועדות, שלדבריהן נותנים יחס מועדף לחברי כנסת גברים. "כמות הפעמים שהושלכתי מוועדות או מהמליאה, היא גדולה יותר מאשר גברים שהתפרצו כמוני, דיברו כמוני, צעקו כמוני", סיפרה חברת הכנסת מיכל רוזין (מרצ). "אין ספק שיש ועדות מסוימות שאת יודעת מראש שאת תושלכי מהן הרבה יותר מהר מאשר גברים".

על הכוונת יו"ר הקואליציה, דודי אמסלם, מי שכיהן עד לא מזמן כיו"ר ועדת הפנים של הכנסת. "אני לא נתקלתי בכזאת השתקה בוטה, בכזאת דריסה בשום ועדה כאן, בכל ה-5 שנים שלי", אמרה חברת הכנסת תמר זנדברג. "אין לי ספק שהעניין המגדרי הוא שכבה שנוספת על הדבר הזה".

אין תמונה
"לא נתקלתי בכזו השתקה", זנדברג (ארכיון)

הביקורת מגיעה גם מבית, חברת הכנסת שרן השכל מהליכוד מייחסת את ניסיונו של אמסלם להדיח אותה מהתנועה על רקע התנגדותה לחוק המרכולים לעניין המגדרי. היא גם נתלית בדברים שאמר עורך דינו בדיון בבית הדין. "אני לא חושבת שהוא היה שם אף חבר כנסת במקומי", אמרה חברת הכנסת השכל. "אני חושבת שבאו וראו איזושהי חברת כנסת צעירה, אישה, ואמרו: 'אנחנו ננער אותה קצת, והיא תרוץ בחזרה ותצביע', הם לא ציפו למלחמה הזו".

אמסלם מצידו טוען - מי שמפריע לעבודת הוועדה או הקואליציה - מוצא את עצמו בחוץ "אני ניהלתי 600 דיונים, והוצאתי אולי מספר בודד של אנשים מהוועדה", טען אמסלם. "אולי 6-7 אנשים שהתפרעו באופן קיצוני. אני מוציא את מי שמפריע - לא קשור אם זה גבר או אישה, זה לא מעניין אותי".

דודי אמסלם (צילום: Yonatan Sindel/Flsah90, חדשות)
דודי אמסלם | צילום: Yonatan Sindel/Flsah90, חדשות

יש גם את ההערות שנשים מכירות היטב, גם במקומות עבודה אחרים. "יש חבר כנסת מבוגר שבתחילת הקדנציה, כל פעם שהיה רואה אותי היה אומר לי: 'תגידי, מה קורה בשעה זו וזו, יש ועדה?' הוא ביקש שאבדוק ואחזור אליו", סיפרה חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו). "כאילו הנחת המוצא שלו הייתה שהוא ראה אישה צעירה יושבת לידו - אז ברור שאני אבדוק ואחזור אליו".

אפשר לומר שזוהי הכנסת ה-20: חברי הכנסת גסי רוח ועולבים זה בזה, והיחס המשפיל לא שמור רק לנשים - שמאלנים נגד ימנים ולהפך, וגם ערבים נגד יהודים. הארכיון מלא בעלבונות ורגעי שפל. חברות הכנסת כמובן, מכירות את המציאות הזו מקרוב, ועדיין הן מרגישות שעבורן - שמור ז'רגון מיוחד.

השבעת הכנסת הקודמת (צילום: דוברות הכנסת, חדשות)
מליאת הכנסת (ארכיון) | צילום: דוברות הכנסת, חדשות

אבל גם בעניין הזה חברות הכנסת אינן מקשה אחת - פנינו לכולן. בעיקר הוותיקות טוענות שהן לא מרגישות אפליה. אחת מהן טוענת - שהיא מרגישה יחס פוגעני, דווקא מצד נשים, יותר מאשר גברים. "דווקא מצד נשים אני רואה התנהגות מתנשאת", אמרה חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון (כולנו). "לפעמים אפילו פטרונות".

הן עומדות על שלהן, ובדרך כלל הן גם מצליחות - כל אחת בדרך שלה. אבל יותר מדי חברות כנסת מרגישות שהדרך שלהן, בכל זאת קשה יותר מזו של הגברים, והגיע הזמן - לשים לזה סוף.