חקירות ראש הממשלה, החשדות הכבדים נגד יו"ר הקואליציה לשעבר, כתב האישום נגד סגנית שר הפנים לשעבר פאינה קירשנבאום, הרשעתו של ראש הממשלה לשעבר אולמרט שנאסר בגין שוחד - אלה רק חלק קטן מהכותרות שליוו אותנו בתקופה האחרונה, והביאו לכך שלעתים נדמה שהשחיתות בפוליטיקה התעצמה לאחרונה והיא בלתי ניתנת למיגור. אלא שלאורך 70 שנות המדינה התפוצצו לא מעט פרשות שחיתות שהסעירו את המדינה, אבל גם כאלה שנסגרו בלא כלום בשל "הנחות למקורבים" ושחיתות מוסדית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בזמן שלא הייתה עיתונות חוקרת וכלי התקשורת היו מפלגתיים, החלה להתגבש חבורת מתנדבים שכינו את עצמם בשם "שורת המתנדבים", והם החליטו להילחם בשחיתות הממסד. אליקים העצני היה אז מראשי "השורה" והוא מספר שהפעילות שלהם, שכללה גם מאבק נגד בנו של בן גוריון והמשטרה, הביאה את השב"כ לניסיונות התנקשות בחבריה.

לאורך השנים השחיתות התגלעה גם במשרדי הממשלה, אך מחלק מהמעשים שהתבצעו שם - כאלה שהיום היו מוגדרים כפליליים לגמרי - העלימו עין. כך למשל אירע עם שוד העתיקות של השר משה דיין.

70 שנות שחיתות
70 שנות שחיתות | צילום:

"לא הסטייה שלו משמירת החוק הייתה בעייתית, אלא ההשלמה עם זה", אמר חבר מערכת "הארץ" לשעבר, פרופסור אמנון רובינשטיין. "אני חשבתי, אגב, שהערצה כזאת של איש פוליטי מסוכנת לדמוקרטיה. אמרתי, אם אתה מוכן למחוק את כל השיפוט שלך של מה נכון ומה לא נכון לגבי אדם מסוים - אתה מסכן את התהליך הדמוקרטי".

ועכשיו, כשמאחורינו עשרות שנים של שחיתות, אזרחי ישראל נחשפים לכותרות יומיומיות על חקירותיו של נתניהו. הוא לא היחיד. במשך שני העשורים האחרונים ראשי ממשלה בישראל נחקרים אחד אחרי השני בחשד לעבירות פליליות, אחד מהם גם ישב בכלא. האם משהו ביחס לשחיתות בפוליטיקה ישתנה והתופעה תצומצם בעתיד?