השעיה: ברוב של 90 ח"כים
ארכיון | צילום:

קואליציה במבחן: חוק ההשעיה השנוי במחלוקת, שיאשר להשעות ח"כ מכהן ברוב של שני שלישים מהחברים, צפוי לעלות היום (שני) להצבעה במליאה. לקואליציה כרגע אין רוב של 61, אך היועץ המשפטי של הכנסת טען כי "רצוי להעביר את חוק ההשעיה" ברוב של 61 חברי כנסת - כפי שנהוג במקרים של חוקים שנויים במחלוקת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"כידוע, לא כל תיקון לחוק יסוד מחייב רוב מיוחד", הסביר היועץ אייל ינון, שקבע כי הצעת החוק "אנה כוללת שינוי משתמע" של חוק הבחירות לכנסת ושל עיקרון השוויון בבחירות. "לכן הוראת הרוב המיוחד אינה חלה עליו, אך יש להביא בחשבון שיכול ותיטען טענה כי השעיית חבר כנסת מהווה פגיעה עקיפה בעיקרון השוויון – ולכן יש להחיל על סעיף זה את דרישת הרוב המיוחד".

ינון הדגיש כי הוא אינו דוגל בעמדה זו, "אולם אנחנו סבורים כי נוכח פסיקת בית המשפט העליון ונוכח חשיבותו החוקתית של התיקון המוצע, רצוי שאישור הצעת החוק יהיה ברוב של 61 חברי כנסת לפחות בקריאה הראשונה, השנייה והשלישית".

המספר המיוחל של הח"כים - 61 - כרגע לא נמצא בהישג יד של הקואליציה, לאחר ששני חברי כנסת מהליכוד (דוד אמסלם ואברהם נגוסה) החליטו לא להצביע עם הממשלה עד שתועלה שארית יהודי הפלאשמורה - ו"ישראל ביתנו" הודיעה כי לא תתמוך בהצעה. במקביל, נתניהו כינס את ראשי הקואליציה על מנת לשקול סנקציות נגד אמסלם ונגוסה.

לא יהיו בכנסת הבאה. זועבי וזחאלקה (צילום: הדס פרוש / פלאש 90, חדשות)
הח"כים של בל"ד יושעו? | צילום: הדס פרוש / פלאש 90, חדשות

לאחר "המרד" של שני חברי הליכוד, יחסי הכוחות בין האופוזיציה לקואליציה עומדים על 59 חברים לכל צד. בשל כך ההכרעה עברה לפתחו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן - שהודיע לליכוד כי לא יתמוך בחוק.

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס להצבעה בפתח ישיבת סיעת הליכוד ואמר: "אני מצפה מכל אלו שהצהירו שהם בעד החוק גם להצביע בעדו". ראש הממשלה הוסיף כי הצבעה נגד החוק היא התייצבות לצד אלו שתומכים בטרור.

ליברמן (ארכיון) (צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות)
לא נחלץ לעזרת נתניהו. ליברמן | צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות

חבר הכנסת אביגדור ליברמן, אליו מופנית מרבית תשומת הלב, כבר הודיע בעבר שלא ייתמוך בחוק, אבל אם אכן ייעשה כך, הוא יוצג כמי שהפיל את ההצבעה ובכך למעשה "הציל" את חברי הכנסת הערבים. בדיוק בשל סיבה זו, החליט ראש הממשלה לעלות את החוק להצבעה בכל מקרה.

שלושת חבר הכנסת הערבים: זועבי, זחאלקה וגטאס הם אלו שגרמו להעלאת החוק להצבעה, לאחר שנפגשו עם משפחות המחבלים במזרח ירושלים בשיא גל הטרור. הצעת החוק כבר אושרה בוועדת השרים לחקיקה, אך לשם העברתו במליאת הכנסת יצטרכו לערוך בו שינויים.

על פי הנוסח שיועלה היום לאישור, על מנת להשעות ח"כ מכהן יהיה צורך ברוב של 70 חברי כנסת על מנת להחל את הליך ההשעיה ולא רוב של 61 כמו שנדרש תחילה. הצעה זו, אם תאושר תחייב את הקואליציה לגייס לפחות מפלגה אחת מהאופוזיציה, רק לשם פתיחת ההליך.

הסיבה לאי התמיכה של "ישראל ביתנו" וליברמן בחוק נעוצה בשורת החוקים שביקשה המפלגה להעביר - אך זכו להתנגדות של הקואליציה. בעבר ליברמן אף טען כי הצעת החוק ה"מרוככת" שתועלה היום להצבעה היא: "מסך עשן ריק מתוכן שמפזר ראש הממשלה על מנת להסתיר כניעתו לטרור".

ליברמן הוסיף אחר הצהריים כי אם לא תתמוך אם ירצו שישראל ביתנו תתמוך בחוק ההשעיה, דורש מהקואליציה לתמוך בהצעות חוק שלנו-אין מתנות חינם. יתנו יקבלו, לא יתנו לא יקבלו.