צפו במיטב של חנין זועבי מהעשור האחרון (צילום: רויטרס, חדשות)
צריכה להיות ח"כית? | צילום: רויטרס, חדשות

ועדת הבחירות המרכזית דנה בשעה זו (חמישי) בעתירות שהוגשו נגד מועמדותם של חברת הכנסת חנין זועבי וברוך מרזל בבחירות לכנסת ה-20. בטור מיוחד לחדשות 2 Online מסבירים השר ישראל כץ וחבר הכנסת עמרם מצנע את עמדותיהם בעד ונגד פסילתה של זועבי. הצטרפו לשידור ישיר מהדיון בוועדת הבחירות המרכזית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

ישראל כץ: מחיר הבגידה

"חיילי צה"ל הם יותר טרוריסטים מדאע"ש" (חנין זועבי לחדשות 2 Online, אוקטובר 2014). זועבי ידועה באמירותיה הפרובוקטיביות המעודדות פעולות טרור נגד ישראל, אולם לעיתים נדמה כי אפילו היא מצליחה למתוח את גבול הטעם הטוב וחופש הביטוי עד לקצה. היא לא מסתפקת רק באמירות חסרות שחר ופועלת באופן אקטיבי נגד ישראל גם בארץ וגם בעולם. כולנו זוכרים את פרשת "משט המרמרה" ואת החלק שנטלה בה.

חנין זועבי סחטה עד תום את הלימון שנקרא חופש הביטוי. לכן, כפי שהתחייבתי מספר פעמים בעבר, הגשתי עתירה ליו״ר ועדת הבחירות לכנסת, השופט סלים ג׳ובראן, לפסילתה מלהתמודד לכנסת. זאת, בשל היותה תומכת טרור ובהתאם לתיקון לחוק אותו יזמתי בשנת 2000 שקובע שמי שתומך במאבק מזוין נגד מדינת ישראל לא יוכל להתמודד לכנסת.

שר התחבורה כץ, ארכיון (צילום: AP)
"מותחת את חופש הביטוי עד לקצה" | צילום: AP

לפי החוק מועמד לכנסת אינו יכול לשלול את קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, אינו יכול להסית לגזענות ולא יכול לתמוך במאבק מזוין של מדינת אויב או של ארגון טרור נגד מדינת ישראל.

כבר בבחירות 2003 עתרתי לוועדת הבחירות המרכזית בדרישה לפסול את עזמי בשארה ותנועת בל״ד. הוועדה קיבלה את עמדתי, אך בג״צ פסל את ההחלטה. גם בקדנציה הקודמת ועדת הבחירות המרכזית פסלה את מועמדותה של זועבי, אולם שופטי בג"צ הפכו את ההחלטה על פיה ואפשרו את התמודדותה.

הפעם ניתן רק לקוות ששופטי בג"צ ישכילו להבין כי יש גבול למה שמדינה ריבונית ואזרחיה יכולים וצריכים לספוג מבוגדת עם דיפלומה. צריכים תזכורת? לאחר חטיפת שלושת הנערים בקיץ האחרון, אמרה זועבי כי חוטפיהם "אינם טרוריסטים". אם כך גברת זועבי, מהם? דורשי שלום? אוהבי אדם? הם רוצחים, מחבלים וטרוריסטים במלוא מובן המילה.

גם במהלך "צוק איתן" פרסמה מאמר בו קראה לפלסטינים להכריז על התנגדות עממית ולהטיל מצור על ישראל. זועבי, מקומך הוא בעזה ולא בכנסת ישראל. שם תוכלי לחבור לחברייך ולהסית נגד ישראל באין מפריע. באותו הקיץ השתתפה זועבי בהפגנה בכפר כאבול ותמכה ״בניצחון של עזה״ ובהרג חיילים ואזרחים ישראליים בידי חמאס.

גם את נסיעתה לקטאר במהלך המלחמה בה נפגשה עם תומכי טרור ועם מנהיגה עזמי בשארה לא שכחנו. גם כשמשטרת ישראל זימנה את זועבי להיחקר באזהרה בחשד להסתה לאלימות, היא סירבה להגיע כיוון שאינה מכירה בסמכות המדינה. האם היא מעדיפה להיחקר אצל חבריה מדעא"ש וחמאס? מעניין איך זה היה נגמר.

פעם אחר פעם המחישה זועבי כיצד הדמוקרטיה הישראלית הופכת בידיה לפלסתר. הרי לכל בר דעת ברור כי יש כאן פעולה ברורה של דיבה, בגידה והמרדה. זועבי מצידה, תטען שפסילתה נובעת ממניעים גזעניים. למען הסר ספק, אני מתנגד לפסילת ח"כים מכהנים במהלך קדנציה כיוון שאקט כזה הוא על תקן מדרון חלקלק. אולם אין הדבר תקף בימים אלו.
רק בישראל ח"כים וטרוריסטים חברים באותה התנועה. המסקנה היא אחת. בבחירות הקרבות אנו חייבים להרחיק אותה מהכנסת. על המערכת המשפטית להתעורר ולשים לפארסה הזו קץ.

עמרם מצנע: אסור לסתום פיות

בכנסת האחרונה, יומיים לתוך מושב החורף המתלהט, הצבעתי בניגוד להלך הרוח שהשתלט על המשכן. הצבעתי "בעד". לא בעד התנהגות מסוימת או חברת כנסת מסוימת. לא הצבעתי בעד הבעת דעה כזו או אחרת, אלא בעד עקרון שאני מסרב להתכחש לו.

אין תמונה
"אסור לסתום פיות"

הצבעתי בעד ערעורה של ח"כ זועבי על החלטת ועדת האתיקה להרחיקה מהכנסת לחצי שנה. עשיתי זאת לא בגלל שאני חושב שהיא צודקת או משום שאני מסכים עם דבריה או עמדותיה, אלא מכיוון שאני מאמין שבבית המחוקקים - הפרלמנט (שם שנגזר מהמילה הצרפתית "פרלה" - לדבר) - אסור לסתום פיות.

מי שמאזין לנבחרי הציבור, סביר להניח שימצא בקלות התבטאויות שלעתים מרגיזות, מקוממות, מביכות ומכעיסות אבל המרחק בין הטלת ביקורת, הבעת כעס או אפילו אזהרה ונזיפה כפי שנעשה עד כה כלפי ח"כים שהתבטאו בחריפות, ובין השעיה והדרה - גדול ויהיה קשה מאוד לגשר עליו. אוי לנו אם נגביל את חופש הדיון והביטוי במקום המשמש בית לכלל הציבור.

אני מודע לכך שהבחירה שלי לא פופולארית. עובדה, רוב חברי הכנסת התנגדו או בחרו להימנע מהצבעה זו אבל יש דברים שאסור לנו לשתוק מולם והבעות דעה, לא מקובלות ככל שיהיו - שאסור להשתיק.