"יש לנו 90 יום בלבד, כלשון החוק" (צילום: פלאש 90)
בחירות 2015: התשובות לשאלות הנפוצות | צילום: פלאש 90

5,883,365 בעלי זכות בחירה, 11,666 קלפיות בכל רחבי הארץ - ויום שבתון אחד: ביום שלישי, 17 במרס, יממשו אזרחי ישראל את זכותם הדמוקרטית וישלשלו את הפתק ועליו שם המפלגה שבחרו לקלפי הקרובה למקום מגוריהם. בבוקר שאחרי יתבררו תוצאות האמת, ולאחר מכן - הכנסת החדשה תושבע ויחל הליך הרכבת הממשלה. אבל לפני התוצאות - ריכזנו עבורכם את התשובות לכל השאלות הנפוצות הקשורות ליום הבחירות. איך הוא בדיוק הולך לעבוד? אילו שירותים יישארו פתוחים ביום השבתון וכמה שכר תקבלו? ומי זכאי להסעה חינם לקלפי? 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק


הליך ההצבעה: מי רשאי להצביע איפה - ומי זכאי להסעה לקלפי?

הקלפיות ביום הבחירות לכנסת ה-20 בכל רחבי הארץ ייפתחו ב-7 בבוקר ויינעלו ב-10 בלילה - אז יפורסמו תוצאות מדגמי הטלוויזיה. בישובים עד 350 תושבים בקלפיות יפתחו בשעה 08:00 ויסגרו בשעה 20:00.

בבוקר יום הבחירות, בכל אחת מהקלפיות יש מלאי של פתקים ועליהם שמות 25 המפלגות המתמודדות לכנסת. לכל רשימה מודפס מספר פתקים הגבוה ב-30 אחוזים ממספר הפתקים הכולל - כלומר קרוב לשמונה מיליון פתקים מודפסים לכל מפלגה. מקצת הפתקים מודפסים בעברית ובערבית ומשמשים בקלפיות המוצבות ביישובים ערביים.

הבחירות במספרים
הבחירות במספרים | צילום:



הפתקים - וכל חומר ההצבעה, נשמרים עד לקביעת תוצאות הבחירות הסופיות ועד תום המועד לערעורים או הדיון בהם- ולאחר מכן הם מושמדים. בנוסף, מצורפים לכל קלפי גם פתקים לבנים ריקים. הפתק הלבן נועד למצבים בהם פתקי רשימה מסוימת נגמרים, ואז אפשר לרשום את אות הרשימה על גבי הפתק - והוא ייחשב לקול כשר לכל דבר.

עם ההגעה לקלפי, על הבוחר להציג בפני חברי ועדת הקלפי תעודה מזהה עם תמונה (תעודת זהות, דרכון, רישיון נהיגה ובמקרה של חברי כנסת - תעודת ח"כ) - כיוון שאחרת לא יוכל להצביע. אלא שיש מקרה נדיר שבו הצבעה כן מתאפשרת ללא תמונה: במידה ורשום בתעודה ששר הפנים אישר שהיא תהיה ללא תמונה. אישור כזה ניתן לנשים מוסלמיות העוטות רעלה.

בוחר שנמצא מרחק של 20 קילומטרים או יותר מתחום השיפוט של היישוב שבו הקלפי שלו מוצבת זכאי להסעה בתחבורה ציבורית על חשבון המדינה.



חיילים, שליחי משרד החוץ, עובדי מדינה בחו"ל, שליחי המוסדות הציוניים מאושפזים בבתי-חולים, נשים השוהות במעון לנשים מוכות, אסירים ועצורים ואזרחים בעלי מוגבלויות השוהים דרך קבע במוסדות מסוימים רשאים להצביע בהסדרי הצבעה מיוחדים במעטפות כפולות. בבתי החולים פזורות 194 קלפיות ובבתי הסוהר ובתי המעצר - 56 במספר.

למעשה, ההצבעה בנציגויות ישראל הזרות ובכלי שיט מתקיימת 12 ימים לפני מועד הבחירות בישראל. בסך הכל מפוזרות בין נציגויות ישראל בעולם 98 קלפיות. בבסיסי צה"ל, ההצבעה מתחילה 72 שעות לפני ומסתיימת עם תום יום הבחירות.

מי שניידותם מוגבלת רשאים להצביע בכל אחת מ-1,547 קלפיות ברחבי הארץ שהגישה אליהן וסידורי ההצבעה בהן מותאמים להם. גם בקלפיות הללו ההצבעה נעשית באמצעות מעטפות כפולות המגיעות לכנסת - ונספרות שם. שוטרים רשאים להצביע בכל קלפי, אולם עליהם להצביע כשהם על מדים. תעודת ההצבעה נלקחת מהם לאחר הצבעתם כדי להבטיח שלא יוכלו להצביע גם בקלפי אחרת.

מהספירה ועד להשבעה: אילו קולות "הולכים לאיבוד" - ומתי מושבעת הכנסת החדשה?

בתום יום הבחירות - לאחר סגירת כל קלפי, חברי ועדת הקלפי סופרים את הפתקים, מסמנים בטבלה את מספר הקולות שקיבלה כל רשימה, משווים את המספר למספר בעלי זכות ההצבעה בקלפי - ומסכמים את התוצאות. על התהליך מפקחים המשקיפים הנמצאים בכל קלפי. יו"ר ועדת הבחירות האזורית או המרכזית אמונים על תיקון טעויות חשבוניות, אם יש כאלו. הרישומים והניירת מכל קלפי נמסרים לוועדת הבחירות האזורית לבדיקה -והתוצאות מוזנות למחשב המחובר למחשבי ועדת הבחירות המרכזית.

במהלך תהליך הספירה ייתכן ויהיו גם קולות פסולים: פתק לבן שלא נכתב עליו דבר, פתק שסומן בו דבר מה שאינו אות הרשימה או כינויה, פתק במעטפה שעליה סימן העלול לזהות את המצביע, מעטפה שבה שני פתקים שונים או יותר, מעטפה שהיא איננה מעטפה שסיפקה ועדת הבחירות המרכזית או כזו שאין עליה חתימה של שני חברי ועדת הקלפי. מעטפה שאליה הוכנסו שני פתקים זהים (של אותה הרשימה) תיחשב כקול אחד - ולא תיפסל.

שינויים בתוצאות האמת (צילום: פלאש 90 מיריים אלסטר)
ספירת קולות | צילום: פלאש 90 מיריים אלסטר



במהלך הלילה זורמות התוצאות מהקלפיות ברחבי הארץ לוועדת הבחירות המרכזית בכנסת, שצפויה לפרסם יום לאחר מכן את תוצאות האמת - על פי חלוקה של 120 מנדטים (מושבים) למפלגות המתמודדות.

ניתן יהיה לעקוב אחר התוצאות בשידור חי באתר ועדת הבחירות המרכזית בכתובת: www.bechirot.gov.il על פי חלוקה לתוצאות כלליות ולתוצאות לפי יישובים ולפי קלפיות.

הקולות הכשרים שהתקבלו נספרים ומחשבים כמה מהם מהווים 3.25% - אחוז החסימה החדש שנקבע בכנסת האחרונה. כל מפלגה שלא קיבלה את מספר הקולות המינימלי הדרוש, לא תיכנס לכנסת - ולמעשה, קולות כשרים שניתנו לרשימות שלא עברו את אחוז החסימה אינם מובאים בחשבון והולכים לאיבוד.

את סך הקולות הכשרים שעברו את אחוז החסימה מחלקים ב-120 - והתוצאה שהתקבלה נקראת "מודד". את מספר הקולות הכשרים שקיבלה כל רשימה ב"מודד" מחלקים, זאת על מנת לקבוע את מספר המנדטים שקיבלה. לאחר החלוקה הזו, עדיין נותרים כמה מנדטים כדי להשלים את הספירה ל-120 - והם מחולקים על פי שיטת בדר-עופר (שיטת הממוצעים הגבוהים ביותר, שנותנת עדיפות לתוספת מנדטים למפלגות הגדולות).

ערעור על תוצאות הבחירות ניתן להגיש לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך שבועיים מיום פרסומן. על המערער להוכיח שהליקוי עליו הצביע, עשוי היה להשפיע על תוצאות הבחירות. רק פעם אחת נערכו בחירות חוזרות לכנסת בישראל: בבחירות לכנסת ה-12 ב-1988, בשלוש קלפיות בלבד.

השטיח האדום ייפרש ביום ההשבעה (צילום: חדשות 2)
השטיח האדום ייפרש ביום ההשבעה | צילום: חדשות 2

שבועיים בדיוק מיום הבחירות בשעה 16:00 אחר הצהריים, נערך במליאת הכנסת טקס ההשבעה של 120 הח"כים - והכנסת החדשה יוצאת לדרכה. במקביל, ממשיך המועמד שעליו הטיל נשיא המדינה את מלאכת הרכבת הממשלה, בשיחות קדחתניות עם סיעות הבית - בניסיון להרכיב ממשלה חדשה.

יום השבתון: כמה ירוויח מי שמחויב לעבוד בבחירות - ואילו שירותים פעילים?

יום הבחירות הוא יום שבתון על פי חוק - אולם עדיין ישנם שירותים שנותרים פעילים: שירותי התחבורה, החניונים ותחנות הדלק, כוחות הביטחון וההצלה, כלי התקשורת, מסעדות ובתי קפה, תיאטראות ובתי קולנוע.

ומהן הזכויות המגיעות לעובדים ביום הבחירות? לכל עובד ב-17 במרס מגיעים 4% תוספת לשכר עבור פדיון ימי חופשה, החזר הוצאות על נסיעה בתחבורה ציבורית, תשלום שעות נוספות מעבר ל-8 שעות. פרט חשוב שיש לדעת הוא ש-25% מהשכר באותו יום מנוכה אוטומטית למס הכנסה - פרט לבני נוער.

זכויות העובדים ביום הבוחר
זכויות העובדים ביום הבוחר | צילום:

עובד שנמצא באותו יום בשבתון עדיין יקבל 100% מהשכר, עובד שבכל זאת יגיע לעבודה למרות שהוא אינו במקצועות שמחויבים בכך יקבל 200% לפחות משכרו. מי שעובד במערך הבחירות ליום אחד בלבד, יקבל 100% משכר המינימום לפחות, עובד במערך הבחירות שמועסק כבר 14 יום יקבל ביום הבוחר שכר כפול. עובדים קבועים במקצועות שמחויבים לעבוד יקבלו ביום הבוחר 200%.

הנתונים באדיבות ועדת הבחירות המרכזית של הכנסת והמכון הישראלי לדמוקרטיה
בהכנת הידיעה השתתפה דפנה ליאל