סבב השיחות הראשון עם הפלסטינים הסתיים - והצדדים אופטימיים לקראת המשך השיחות: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, נציגת ישראל למו"מ השרה ציפי לבני והנציג הפלסטיני סאיב עריקאת השתתפו במסיבת עיתונאים משותפת במחלקת המדינה בוושינגטון, שם הצהירו על מחויבותם לשיחות שהתחדשו. את מסיבת העיתונאים מוושינגטון העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני מתכבד לעמוד כאן עם השרה לבני ועם נציג הפלסטינים לשיחות סאיב עריקאת. הנשיא אובמה דיבר רק באביב האחרון בעוצמה על היכולת להגיע לשלום. הוא אמר את זה לא רק למנהיגים - אלא גם לאזרחים. הנשיא תומך במאמצינו - ואני מודה לו על כך. הייתה פגישה חיובית עם אובמה בבית הלבן", הכריז מזכיר המדינה קרי.

"נתניהו ואבו מאזן הפגינו מאמץ גדול כדי שנגיע לכאן. אני מודה להם שהתגברו על השיקולים הפוליטיים בבית. אני יודע שזה היה קשה. עם מאמציהם, אני משוכנע שאנחנו יכולים להגיע ליעד. לשני העמים יש מנהיגים שרוצים לשנות את ההיסטוריה, למשא ומתן יש סיכוי להצליח. הצדדים הסכימו להמשיך במשא ומתן והם ייפגשו בשבועיים הקרובים, בשטחי ישראל והרשות הפלסטינית כדי לקדם את המגעים ביניהם".

"כל הנושאים יידונו במשא ומתן בין הצדדים"

ג'ון קרי (צילום: חדשות 2)
מזכיר המדינה האמריקני מסכם סבב השיחות | צילום: חדשות 2

עוד הצהיר קרי כי במסגרת המשא ומתן המתחדש, נציגי ישראל והפלסטיני ישוחחו על כל הנושאים שנמצאי במחלוקת: "כל הנושאים על השולחן במשא ומתן הזה במטרה להגיע לסיום הקונפליקט. הצדדים הסכימו שהם ימשיכו לנהל את המשא ומתן באופן חסוי ואני הנציג היחידי שידבר בש שני הצדדים", הבהיר קרי.

"אנחנו תומכים בשלום וביטחון לשני העמים, כי כל עם ראוי למדינה משלו. כל ילד זכאי להזדמנות משלו, לקב את החירות והביטחון המגיעים לו. אנחנו מעריכים את המאמצים של הצדדים וחשוב שהם יזכרו שלהתפשר פירושו לוותר. לא היינו עומדים כאן אם המנהיגים לא היו מאמינים שאנחנו יכולים לעשות זאת. הליגה הערבית מבינה זאת גם, והיא תומכת במשא ומתן", המשיך קרי.

"הרבה דברים כבר קורים. אם מישהו אומר ששני הצדדים לא יכולים להגיע להסכם, אל תאמינו לו. רק תעשו הכל ביחד. כל מי שמעורב במגעים חושב שבכוחנו לסיים את הקונפליקט בזמן הנוכחי. אין לנו זמן להיות סקפטיים. הצדדים חייבים להגיע להסכם כי אין אלטרנטיבה אחרת. אנחנו חזקים באמונתנו", סיכם.

לבני: "כישלון הוא לא אופציה"

עריקאת: "בעוד 10 ימים ישוחררו 26 אסירים", ארכיון (צילום: AP)
"לפלסטינים מגיעה עצמאות". עריקאת | צילום: AP

הנציג הפלסטיני לשיחות סאיב עריקאת הצהיר כי הגיע הזמן לפתור את הסכסוך - וכי השיחות המתחדשות הן ההזדמנות לעשות זאת: "הפלסטינים סבלו מספיק - ואף אחד לא רוצה יותר מאיתנו בהצלחת המשא ומתן. זה הזמן לפלסטינים לקבל עצמאות ולחיות בשלום וחירות ובמדינה משלהם בזכות עצמם".

השרה לבני פנתה למזכיר המדינה קרי ואמרה: "בפגישתנו הראשונה אמרת שכישלון הוא לא אופציה. אתה האיש שהראה לכולם שכלום לא יכול לעצור את המאמינים, ותודה על כך". לבני הודתה גם לנשיא אובמה על מאמציו לחידוש השיחות בין הצדדים ואמרה כיביקורו האחרון בישראל הותיר חותם על לבם של אזרחי ישראל.

"כשלון אינו אופציה". לבני
"צריך להאמין שזה אפשרי". לבני | צילום:

"הגענו לכאן אחרי שנים של קיפאון, אנחנו מקווים להתפתחויות - אבל אנחנו לא תמימים. אנחנו נעשה כל שנוכל למען ביטחון ולמען התקווה לשלום של הדורות הבאים. זה לא יהיה קל, יהיו עליות ומורדות, אבל אני יכולה להבטיח שהמשא ומתן הזה הוא על מנת ליצור פתרונות לעתיד. זה משהו שאנחנו צריכים לעשות עכשיו".

"ההזדמנות הזו נוצרה לכולנו, ואנחנו לא יכולים להחמיץ אותה. אני מקווה שפגישתנו היום והמשך המשא ומתן יפיחו תקווה - גם אם קטנה - בכל אותם ציניים ופסימיים.אני מאמינה שההיסטוריה לא נוצרת בידי ציניים, אלא בידי אנשים ריאליסטיים שלא פוחדים. תנו לנו להיות האיש הזה".

המו"מ יתחדש בחודש הבא באזורנו

אמש (ב') נועדו נציגי הצדדים במשך ארבע שעות. הפגישה אתמול הוגדרה נינוחה, טובה ורצינית. הצוותים ייפגשו שוב בחודש הבא, הפעם באזורנו. תחת עינו הבוחנת ואוזניו הכרויות של מזכיר המדינה, דנו השרה ציפי לבני והנושא והנותן הפלסטיני, סאיב עריקאת, בהתוויית אופן ניהול המשא ומתן. לאחר מכן, הגיעו השניים יחד עם המתווך מרטין אינדיק לפגישה עם הנשיא האמריקני ברק אובמה - שנתן את ברכתו לפתיחת השיחות.

עם פתיחתו של המשא ומתן בוושינגטון, בירך היום נשיא המדינה שמעון פרס על חידוש המגעים. "תמיד שאפנו לשלום ולדמוקרטיה", הצהיר הנשיא, "השיחות נפתחו ואנו מקווים לטוב ביותר". הלילה, עם צאת צום הרמדאן, נפגשו לראשונה הנציגים הישראלים עם הפלסטינים לסעודה שארכה שעתיים וחצי, במפגש ששם קץ לקיפאון מדיני שנמשך למעלה משלוש שנים. "שאיפתה של ישראל ומטרת השיחות היא כי יקומו שתי מדינות לשני עמים- שיחיו זה לצד זה בשיתוף פעולה כלכלי ומדעי", הדגיש הנשיא.