במלאת 40 שנה למלחמת יום הכיפורים נערך הבוקר (א') בהר הרצל טקס הזיכרון הממלכתי לחללי המלחמה, במעמד נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון והרמטכ"ל רא"ל בני גנץ. את הטקס העברנו בשידור ישיר כאן בחדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראשון הנואמים היה נשיא המדינה שמעון פרס, שבדבריו התייחס לנעשה במזרח התיכון, בדגש על התהפוכות בסוריה. "סוריה, שותפתה של מצרים במלחמה, סירבה להיות שותפתה לשלום", אמר, והוסיף כי המדינה "נענשת עבור סירוב זה עד היום. סאדאת הביא שלום לעמו. אסד המיט אסון על ארצו. ארצו מפולגת. דם בניה נשפך כמים. מאות אלפי סורים הפכו לפליטים אומללים. המשק הסורי קורס. והמלחמה נמשכת. הוא ניסה לבנות אופציה גרעינית ונכשל".

"הוא הכין נשק כימי, השתמש בו והביא גם את הרוסים, לא רק את האמריקני, להתחייב להרסו", המשיך פרס. "לאסד אין ברירה אלא לקיים התחייבות זו. ארה"ב ורוסיה, יחד עם מדינות רבות בעולם, מובילות מהלך זה כשאובמה שב ומבהיר כי האופציה הצבאית נשארת תקפה ומפורשת אם ההסכם לא יבוצע. איום צבאי המגבה הסכם לפירוק נשק צריך לשמש שיעור גם לראשיה של אירן".

נתניהו: "מקווים שההבנות בין ארצות הברית לרוסיה יישאו תוצאות"

לאחר שירד נשיא המדינה מן הבמה, עלה אליה ראש הממשלה בנימין נתניהו. בדבריו, התייחס אל המתווה הרוסי-אמריקני הנוגע לסוגיית הנשק הכימי בסוריה - ושיגר מסר מרומז גם לעבר אירן. "חובתה של הנהגת העם להיות מפוכחת ולא מובלת על ידי אשליות ותקוות שווא", אמר ראש הממשלה. "עליה לראות את המרחב האסטרטגי ולפעמים עליה לעשות את הבחירה הקשה בין רע לרע יותר. עליה להבטיח את קיומה של מדינת ישראל". לדבריו, קיום זה נשען לא רק על כושר ההגנה - "אלא גם על כוח המחץ של ההתקפה".

"אנו נמצאים היום בעידן אחר", המשיך נתניהו, "בעיצומה של רעידת אדמה אזורית שלא הייתה כמותה מאז קום המדינה. מולנו ניצבים איומים חדשים: טילים, סייבר וגם נשק להשמדה המונית.
אנו מקווים שההבנות שהושגו בין ארצות הברית לרוסיה בעניין הנשק הכימי הסורי יישאו תוצאות ואכן ההבנות הללו ייבחנו במבחן התוצאה: השמדתם המלאה של כל מאגרי הנשק הכימי שהמשטר הסורי השתמש בו נגד אזרחיו. מבחן התוצאה חל גם על המאמצים המדיניים של הקהילה הבינלאומית לעצור את התחמשותה הגרעינית של אירן. גם כאן לא המילים יקבעו, אלא המעשים והתוצאות".

לדבריו של ראש הממשלה הצטרף גם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שאמר: "אנו מקווים למימוש הכוונה לפירוק סוריה מנשק כימי. המבחן יהיה במימוש ההסכם, קרי - מבחן התוצאה. על העולם להפגין באותה מידה נחישות מול המשטר הקיצוני בטהרן ותכניתו לנשק גרעיני צבאי".

מלחמת יום הכיפורים פרצה בשישה באוקטובר 1973, עת פתחו צבאות מצרים וסוריה בהתקפה על ישראל - והסתיימה ב-24 באוקטובר 1973, עם כניסתה של הפסקת האש לתוקף. חילופי האש בין צה"ל לצבא מצרים נמשכו גם כיומיים לאחר מכן, עד 26 באוקטובר 1973.

בחזית הסורית ברמת הגולן יצרו כוחות צה"ל מובלעת סורית והמשיכו להדוף את הכוחות הסוריים גם לאחר כניסת הפסקת האש לתוקף ועד לחתימה על הסכם הפרדת הכוחות בין ישראל לסוריה. במלחמת יום הכיפורים ובהתשה שלאחריה נפלו 2,569 חיילי וחיילות צה"ל.