מפקדת חמאס שהותקפה, ארכיון (öéìåí: רויטרס)
מפקדת חמאס שהותקפה בעזה ב"עופרת יצוקה" | öéìåí: רויטרס

"סביר מאוד להניח שישראל לא תשתף פעולה עם חקירת האו"ם, בשאלה האם בוצעו פשעי מלחמה בעזה במהלך מבצע 'עופרת יצוקה'", כך מצטטת היום סוכנות הידיעות AP מפי "גורם בכיר בישראל". אותו גורם, ששמו לא צויין בדיווח, אמר כי ישראל עידכנה בעניין את האו"ם כבר בשבוע שעבר.

עם זאת, ביקש הגורם שלא להרחיב בעניין, משום ש"לא היה בטוח" אם ראש צוות החקירה של האו"ם, ריצ'רד גולדסטון, עודכן בכך. צוות החקירה המיוחד שהקים האו"ם, צפוי לחקור גם את התנהלות החמאס, ולבדוק האם גם הארגון חרג מהאמנה הבינ"ל. הארגון, על פי הדיווח, כבר נענה לדרישת האו"ם לשתף פעולה בחקירה.

אתמול קרא ארגון זכויות האדם Human Rights Watch לשני הצדדים לשתף פעולה עם גולדסטון. בארגון אמרו כי חרף העובדה שמתח כבר ביקורת על התנהלות החמאס במבצע "עופרת יצוקה", גולדסטון "יש ניסיון מוכח בתחום זכויות האדם", והוא יכריע אם אכן חרג הארגון מהנהלים המעוגנים בחוק הבין לאומי.

הפצ"ר החליט: אין מספיק ראיות בתיק עדויות החיילים מעופרת יצוקה

תקיפה בעזה, ארכיון (צילום: החדשות 2)
תוצאות תקיפת חיל האוויר בעזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" | צילום: החדשות 2

בסוף החודש שעבר הורה הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אביחי מנדלבליט, לסגור את תיק חקירת המשטרה הצבאית החוקרת בעניין עדויות החיילים במכינה הקדם צבאית, על התנהלות חורגת לכאורה של חיילים מערכי המוסר של צה"ל במהלך מבצע "עופרת יצוקה".

החלטת הפרקליט הצבאי הראשי התקבלה לאחר שממצאי החקירה של מצ"ח בנושא העלו, כי החלק המכריע של התיאורים שנמסרו על ידי החיילים היו בגדר שמועות - ולא סופרו מתוך ידיעה אישית. שני סיפורים על פגיעה במי שאינו מעורב במלחמה, עוררו מחלוקת במיוחד. בעקבות החקירה קבע הפרקליט הצבאי הראשי כי לא נמצא כל תימוכין לטענות שהועלו, הן בין שיח הבוגרים והן במסגרת החקירה.

הפרקליט הצבאי הראשי קרא את כל העדויות שניתנו, ובעקבות כך ביקש לקבל את כל שמות החיילים שדיברו על "התנהגות חריגה מערכי צה"ל במהלך המבצע". תחילה הוא נתקל בסירוב, ולאחר שלצה"ל לקח קצת זמן אותרו החיילים. מכל החקירות והבדיקות שנערכו עולה מסקנה אחת - כל העדויות של החיילים היו בבחינת שמועות ששמעו מאנשים אחרים. אותם חיילים העידו על כך באופן אישי.

"נזק תדמיתי בארץ ובעולם"

לצד החלטתו לסגור את התיק, מתח הפצ"ר גם ביקורת חריפה על הנזק שנגרם לצה"ל ולישראל מעצם הפרסום. "נדמה כי יהיה קשה לאמוד את הנזק התדמיתי והערכי שגרמו דברים אלו לצה"ל וללוחמיו בארץ וברחבי העולם", אמר בהודעה רשמית שפרסם.

"יש להצטער כי איש מהדוברים לא נקט זהירות בעת שהציג את טענותיו - ויתרה מכך, שהחיילים בחרו להציג סיטואציות עובדתיות בעלות אופי חמור, על אף שהיו ערים לכך שאין להם כל ידיעה אישית לגביהם", הוסיף הפצ"ר.

אחת לאחת נסתרו כל הסיפורים - גם על השחתת ציוד והתנהגות בלתי הולמת כלפי אזרחים פלסטינים. חייל אחר תיאר מצב חמור של ירי מרחוק לעבר אישה זקנה "סתם כך, כי כייף לירות". מתברר שהוא שמע את הדברים ממישהו אחר, וגם כשנבדקה התקרית התברר כי המקרה היה בנסיבות אחרות לגמרי.

חלק מהחיילים אף העידו כי הקצינו את התיאורים בגלל האווירה החברתית בה היו מצויים, אווירה לא כל כך מחייבת מבחינת הדיוק העובדתי. חלקם לא תיארו לעצמם שהדברים יפורסמו או שמישהו יעשה בהם איזשהו שימוש פומבי.

הווידאופדיה: עופרת יצוקה