דוח גולדסטון השנוי במחלוקת הוגש היום למועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה. למרות הביקורת הקשה, נשאר ראש ועדת הבדיקה של האו"ם, השופט ריצ'רד גולדסטון, איתן בעמדתו, ואמר שישראל וחמאס ביצעו פשעי מלחמה בזמן מבצע "עופרת יצוקה", ואולי אף פשעים נגד האנושות. כאן בחדשות 2 באינטרנט העברנו את הדיון בשידור חי.

מיד לאחר הצגת המסקנות קראו בוושיגנטון לירושלים לחקור באופן עצמאי לעומק את ההאשמות החמורות שהועלו נגד פעילות צה"ל בעזה. במשרד החוץ האמריקני שיגרו את אותו המסר התקיף גם להנהגת החמאס.

"חיי השתנו ואתם מתעלמים"

במהלך הדיון המיוחד קיבלה את רשות הדיבור ד"ר מירלה סידרר מאשקלון, הרופאה הישראלית שנפצעה מפגיעת קסאם במרפאתה. ד"ר סידרר שנמצאת עדיין בניתוחים ובטיפולים מהפציעה, הציגה את עמדתה הנדהמת ממסקנות הדוח, במיוחד לאחר שהיא עצמה הוזמנה להעיד בפני הוועדה ולספר את סיפורה.

"ב-14 במאי חיי השתנו לתמיד", ד"ר סידרר פתחה את דבריה, "עבדתי בקליניקה שלי כאשר הפצצה פגעה בקליניקה שלי ופצעה אותי ואת לקוחותיי - היה שם דם מכל עבר".

הרופאה שדיברה בכעס רב אמרה שהיא המומה מהדוח ופנתה ברוב הזמן אישית אל השופט גולדסטון. "מדוע פנית אליי ואמרתי לי שעדותי חשובה?", שאלה והוסיפה "שופט יקר, מדוע התעלמת מסיפורי? אני מרגישה מושפלת".

אירן ולוב נקראו לסדר

בחציו הראשון של הדיון, בו כל מדינה הציגה בתורה את עמדתה ביחס לממצאי הדוח, שררה אווירת הסכמה ותמיכה מלאה במסקנות דוח גולדסטון. עם זאת, האווירה התחממה פעמיים במהלך הדיון. הראשונה הייתה בתורה של לוב להציג את עמדתה והשנייה, באופן צפוי, כשהגיע זמנה של אירן. הנציגים הופסקו בשל בחירת מילים בוטה יתר על המידה, וקיבלו בחזרה את רשות הדיבור רק לאחר שיו"ר הוועדה קרא אותם לסדר.

הדברים שנשמעו עד כה במועצת זכויות האדם בז'נבה ללא ספק אינם נעימים לאוזניים ישראליות. כל נציגי המדינות שדיברו האשימו באופן גורף את ישראל בביצוע פשעי מלחמה נגד האנושות, בין אם במילים ובניסוחים עדינים ובין אם בטונים קצת יותר צורמים ונוקבים.

"ישראל אף פעם לא קיבלה שום הנחייה או ממצא של האו"ם", פתח את דבריו נציג סוריה שאמר כי מסקנות הדוח אינן חדשות, אך הפעם הדוח נוקב מקודמיו. "כולם כבר מסכימים שמה שישראל עושה בעזה זה פשעי מלחמה", הוסיף הנציג הסורי.

רק טורקיה לצידנו

גם נציגי המדינות שוויץ, מלזיה, בחריין, סודן, ונצואלה ומלזיה הסכימו עם רוח דבריו של נציג סוריה. "הדוח הוכיח פעם נוספת כי ישראל פושעת במשך שנים נגד האנושות", אמר נציג ונצואלה, "אנו מאמינים שחובתו של האו"ם להעביר מסר ברור לישראל שתפסיק", הוסיף ודרש כי המלצות הדוח לא יישארו רק על הדף.

טורקיה הביעה את העמדה הרכה ביותר כלפי ישראל, אם כי עדיין לא סלחנית לגמרי. נציג טורקיה פתח את דבריו בהשלמה כי הקונפליקט במזרח התיכון הוא מהמורכבים בעולם, ורק הסדר קבוע יפתור אותו, יחד עם תמיכה של האו"ם. "אנחנו מעודדים את כל הצדדים להגיע לשלום וליציבות", אמר כשהוא פונה לא רק לישראל אלא גם למדינות ערב, והבטיח כי מדינתו תמשיך לתרום למשימת האו"ם לפתירת הקונפליקט ולסיום הפגיעה בזכויות אדם.

גולדסטון מאשים גם את הפלסטינים

בראש הקבוצה שנקראת באו"ם "המשלחת לחשיפת העובדות על המשבר ברצועת עזה" עומד השופט הדרום אפריקני ריצ'ארד גולדסטון, שמציג את הדוח עב הכרס בן 400 העמודים. לאחר הגשת הדוח, תגבש המועצה למען זכויות האדם של האו"ם את מסקנותיה, שיועברו למזכ"ל האו"ם. בהמשך יוחלט אם הדוח יועבר לדיון גם במועצת הביטחון של האו"ם, מה שעלול לגרום להשלכות חמורות עבור ישראל בזירה הבינלאומית.

"אי לקיחת האחריות של ישראל והחמאס על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות שנערכים במזרח התיכון הגיעה לנקודת משבר", אמר היום השופט גולדסטון בדיון. השופט הוסיף כי "הפשעים הללו מזיקים לכל תקווה שיום יבוא ויהיה שלום באזור".

גולדסטון קרא להנהגת החמאס ולהנהגה הישראלית לבצע חקירות עצמאיות בנוגע לאירועים מהמבצע.  "תרבות של מחסור בענישה מונהגת באזור זמן רב מידי", אמר מול מועצת האו"ם לזכויות האזרח. גולדסטון ביקש מהוועדה לאמץ את מסקנותיו, להעביר אותם למועצת הבטחון של האו"ם ולפעול נגד ישראל והחמאס בגלל האירועים.

גולדסטון האשים גם את הפלסטינים בביצוע פעולות לא חוקיות ופשעים שנחשבים פשעים נגד האנושות, אבל מרבית הדו"ח עוסק במעשים הפסולים של ישראל, לטענתו. ממשלת ישראל לא הסכימה לשתף פעולה עם חוקרי האו"ם. "ישראל לא מרגישה שהיא יכולה לשתף פעולה עם ועדת החקירה מפני שהחקירות שלה חד צדדיות", נמסר ממשרד החוץ. "הוועדה התעלמה לחלוטין מהטילים שנורו על ידי חמאס לשטחה של ישראל".

גולדסטון: לא מתרגש מהביקורת בישראל

דוקטור מירלה סידרר (צילום: חדשות 2)
ד"ר סידרר בוועדת זכויות האדם באו"ם | צילום: חדשות 2

השופט ריצ'רד גולדסטון, מחבר הדו"ח, אמר בשבוע שעבר בראיון מיוחד לחדשות 2 כי "כל אדם סביר ואני כולל כאן גם את עצמי, יסכים לחלוטין שממשלת ישראל צריכה לעשות משהו לנוכח מתקפות כאלה. בדוח שלנו לא הטלנו ספק בסוגיה זו", הדגיש.

"אנחנו בחנו כיצד ננקטו האמצעים ואילו אמצעים ננקטו. אין ספק שהמסקנות שלנו היו, שישראל עשתה כל מאמץ אפשרי להטיל עונש קולקטיבי על תושבי עזה. אני מתכוון למתקפות על משלוחי המזון, על טחנות הקמח, על משקי הביצים,על בארות המים,על חישוף שדות חקלאיים -את כל הפעולות הללו אי אפשר לדעתי להצדיק מבחינה צבאית כלשהי, וזו אינה תגובה הולמת לירי טילים".

בתשובה לשאלה האם כל חייל שלחם במבצע עופרת יצוקה צריך לעמוד לדין ענה השופט: "אין ספק שאם קצינים נתנו פקודות לבצע מה שנחשב פשעי מלחמה עליהם לתת על כך את הדין", אמר. "עוד אוסיף שבהתאם לחוק ההומניטרי עליהם גם לתת את הדין גם אם לא היו מעורבים מלכתחילה, אך לא נקטו צעדים כדי להעניש אחר כך".

לדברי גולדסטון לא צריך להעניש כל קצין או כל חייל, רק את המפקדים שהייתה להם כוונה כזאת ונתנו את הפקודות. "הדבר הרצוי מבחינתי הוא שישראל תנהל ועדת חקירה ממלכתית, שתהיה מקובלת ברמה הבינלאומית. וישראל מסוגלת לעשות זאת, היא הרי נהגה כך בעבר".

הווידאופדיה: מבצע עופרת יצוקה

עקבו אחר הטוויטר של חדשות 2

הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק