עבדאללה ונתניהו (צילום: AP, חדשות)
עבדאללה מלך ירדן ונתניהו | צילום: AP, חדשות

המשבר בין עמאן לירושלים: שר החוץ הירדני, איימן אל-ספדי, התייחס הערב (שני) להחלטה של המלך עבדאללה שלא להאריך את תוקפו של נספח השטחים מהסכם השלום עם ישראל. ספדי אמר בריאיון לתקשורת כי לא ינוהל משא ומתן עם ישראל על ריבונות השטחים, ואם יהיו התייעצויות בין המדינות - הרי שהן יעסקו רק באופן שבו הנספח יבוטל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שר החוץ הגיב בכך לדברי נתניהו, לפיהם ישראל "תיכנס למשא ומתן" על אפשרות הארכת ההסדר. משמעות דברי אל-ספדי היא שתוך שנה ישוב שטח נהריים ומובלעת צופר לריבונות ירדנית.

נתניהו אמר אתמול בטקס האזכרה הממלכתי ליצחק רבין בהר הרצל:"בהסכם השלום ירדן שמרה לעצמה את האופציה לקבל לידיה את השטח בנהריים ליד הירדן ואת מובלעת צופר בערבה. נמסר לנו היום שהיא מבקשת לממש את האופציה הזאת בשנה ה-25".

נתניהו הוסיף: "אנחנו ניכנס איתה למשא ומתן על האפשרות של הארכה של ההסדר הקיים. אבל אין ספק, בראייה כוללת, שההסכם כולו הוא נכס חשוב, חשוב ויקר לשתי המדינות".

ירדן הודיעה אתמול שהחליטה לא להאריך את אחד הנספחים בהסכם השלום בין שתי המדינות. הנספח קבע שירדן תחכיר לישראל קרקעות חקלאיות באזור נהריים בבקעת הירדן ומובלעת צופר בערבה. כעת, השטחים יידרשו לחזור לריבונות ירדנית בשנה הבאה. לפי הודעת לשכת המלך, ישראל קיבלה על כך הודעה מראש.

"אזורי באקורה (נהריים) וחאמר (צופר) תמיד היו בראש סדרי העדיפויות שלנו", צוטט עבדאללה מלך ירדן בתקשורת הירדנית. "ההחלטה שלנו היא לסיים את ההחכרה נובעת מתוך הרצון שלנו לעשות מה שנדרש למען ירדן והירדנים".

בהתאם להסכם השלום שנחתם ב-1994 בין ישראל לירדן, אזורים אלה מוחזקים בשליטה ישראלית במשך 25 שנים. לפי ההסכם, לאחר תקופת החכירה, כול צד רשאי לדרוש לבטל את הנספח. במועצה האזורית עמק הירדן (שבשטחה "אי השלום" של נהריים) מסרו שראש המועצה עידן גרינבאום עומד בקשר עם גורמים בכירים במשרד החוץ בעקבות ההתפתחויות האחרונות. "המועצה הגיבה בהפתעה על הידיעות בנוגע להחלטה של הממלכה השכנה שעימה יש לנו קשרים יומיומיים מצויינים", מסרו במועצה.

צפו בסיפורים המעניינים של 13.3 לאורך השנים (צילום: עופר לוין, חדשות)
נהריים | צילום: עופר לוין, חדשות

בשנה שעברה אישר הפרלמנט הירדני, שמורכב ברובו מנבחרים בעלי השקפות אנטי-ישראליות, הצעה להקים ועדה שתבחן מחדש את היחסים הפורמליים עם ישראל, לרבות הסכם השלום. עם זאת, משמעות ההחלטה אינה שהסכם השלום מבוטל שהרי מהלך כזה דורש אישור הממשלה הירדנית, הארמון המלכותי והמועצה המייעצת למלך עבדאללה.