פרסום ראשון: בתום שנתיים של דיונים - הושג הסכם ההיסטורי להנחת צינור הגז שיחבר בין ישראל לאירופה. הודות להשקעה של האיחוד האירופי, העבודות על הצינור התת ימי יחלו בחודשים הקרובים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על ההסכם הענק חתומות ארבע מדינות מרכזיות בהן ישראל, יוון איטליה וקפריסין והוא נעשה בגיבוי האיחוד האירופי. במרכזו הנחת צינור גז התת ימי הארוך והעמוק בעולם, שאורכו כ-2,000 ק"מ ועומקו יעמוד כל שלושה וחצי קילומטר מתחת למים. המיזם השאפתני יחבר בין ארבע המדינות ויאפשר לישראל לייצא גז למדינות הבלקן ולמרכז אירופה. 

את המהלך יזם שר האנרגיה יובל שטייניץ שהציג את אותו לראשונה בפני האיחוד האירופי באבו דאבי. מדינת המפרץ אף הסכימה להשקיע סכום של 100 מיליון דולר בבדיקת ההיתכנות שלו. 

השר שטייניץ מאחורי היוזמה (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
השר שטייניץ מאחורי היוזמה | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

כעת אחרי שנתיים של מגעים אינטנסיביים הגיעו הצדדים להסכם שיופקד השבוע לעיון המדינות החברות באיחוד. ההערכה היא שבתוך כמה חודשים יחלו העבודות, לאחר שהמדינות יעיינו בהסכם.

על פי ההערכות, בתוך חמש שנים אמור הגז לזרום בצינור ולהכניס לישראל סכומי עתק. בין הסעיפים המשמעותיים בהסכם: עדיפות לישראל וקפריסין בייצוא הגז לשוק האירופי. השוק האירופי נחשב שוק הגז הגדול והמשמעותי בעולם ובו מחירי הגז הם כפולים מישראל.

השר שטייניץ הגיב על ההסכם ואמר: "במשך עשרות שנים אנחנו מתלוננים על ההשפעה הערבית באירופה בעקבות הנפט והגז. ייצוא גז לאירופה ימתן את ההשפעה הזו במידה מסוימת ויהווה משקל נגד לעוצמה הערבית".‎