אבו מאזן וטראמפ (צילום: רויטרס, חדשות)
"אבו מאזן לא ייפגש עם סגנו של טראמפ" | צילום: רויטרס, חדשות

המתיחות סביב הכרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בירושלים כבירת ישראל גוברת: ג'יבריל רג'וב, בכיר בפת"ח, הצהיר הערב (חמישי) כי סגן נשיא ארה"ב מייק פנס, שאמור לבקר החודש ברשות הפלסטינית לא מוזמן. "הוא לא רצוי בפלסטין", אמר. במקביל, הבית הלבן הבהיר כי משמעותה של ההכרה בירושלים היא לא ויתור על התהליך המדיני.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בשם הפת"ח אני אומר שלא נקבל את סגנו של טראמפ בשטחי הרשות", הוסיף רג'וב. "הוא ביקש לפגוש את אבו מאזן ב-19 בדצמבר בבית לחם - פגישה שכזו לא תתקיים".

דוברת הבית הלבן, שרה סנדרס, אמרה בתדרוך לעיתונאים שארצות הברית לא מכירה מדינות נוספות שמתכוונות להכיר בירושלים כבירת ישראל בזמן הקרוב. "אני לא אומרת שאין כאלה", אמרה. "אבל אני לא מכירה שיש כאלה". 

מייק פנס נגד הקריקטורה הגזענית (צילום: רויטרס, חדשות)
פנס לא רצוי ברשות | צילום: רויטרס, חדשות

כשברקע הפרות הסדר ההמוניות ברחבי הגדה המערבית, עזה ומזרח ירושלים בתגובה להכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל - ראש הממשלה נתניהו פרסם הערב סרטון בו הוא בירך את הנשיא טראמפ על החלטתו. "יש רגעים גדולים בתולדות הציונות: הכרזת בלפור, הקמת המדינה, שחרור ירושלים ואתמול - הכרזת טראמפ", הבהיר נתניהו. "אמרתי לו: ידידי הנשיא, אתה עומד לעשות היסטוריה. ואתמול - הוא עשה היסטוריה".

"זה רגע מרומם ומאחד: לימין, לשמאל, דתיים, חילונים. אנו מעלים את ירושלים על ראש שמחתנו", הוסיף נתניהו ולא הזכיר בסרטון את המיעוט הערבי. בתוך כך, בעשרת הימים שקדמו לנאום אמש היו לראש הממשלה נתניהו שתי שיחות טלפון עם הנשיא טראמפ, מעבר לזו שפורסמה בכלי התקשורת. בשתי השיחות הדגיש נתניהו באוזני טראמפ את החשיבות ההיסטורית של אמירה כזו מצדו והבהיר: למרות ההכרה, נשמור על הסטטוס קוו בירושלים.

כשמנתחים את האמירות ואת התגובות הבינלאומיות רואים שהתגובות ממדינות ערב, כמו גם מדינות במרכז ומזרח, צפויות ומדודות. הבעיה של ישראל כרגע ממוקדת במדינות מערב אירופה, ובראשן בריטניה, צרפת וגרמניה, וניתן לראות זאת גם לפי תגובותיהן לנאומו של טראמפ אמש.

"המבקרים מתכחשים לעובדה היסטורית"

באיחוד האירופי הבהירו היום כי המהלך מנוגד לעמדת אירופה ועלול "להחזיר את כולנו אחורה לזמנים קודרים יותר". פדריקה מוגריני, הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, הצהירה כי ירושלים "חייבת להיות בירת שתי המדינות - ישראל ופלסטין. לאיחוד האירופי יש מדיניות ברורה ומאוחדת: אנו מאמינים שהפתרון הריאלי היחיד לסכסוך בין ישראל לפלסטינים מבוסס על שתי מדינות, וירושלים כבירה של שתי המדינות יחד".

פגישת נתניהו-טראמפ, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו: "טראמפ עשה היסטוריה" | צילום: רויטרס, חדשות

במשרד החוץ נמסר בתגובה להצהרת האיחוד כי "העמדה של מוגריני נראית תמוהה. ההתעקשות על כך שירושלים איננה בירת ישראל היא התכחשות לעובדה היסטורית שאין עליה עוררין. כל  התכחשות לאמת פשוטה זו מרחיקה את השלום בכך שיוצרת ציפיות אצל הפלסטינים שמנותקות מהמציאות. הנשיא טראמפ עשה צעד אמיץ וצודק המקדם את הסיכוי לשלום בכך שדיבר אמת".

בשבוע הבא יבקר נתניהו באיחוד האירופי במה שיהיה הביקור הראשון של ראש ממשלה ישראלי אחרי 22 שנים. עם זאת, ישראל איננה מתרגשת מהאמירות הללו ומהגינויים ופועלת מדינית במספר זירות בינלאומיות, וזאת תוך ניצול הקשרים החדשים של ישראל עם מדינות אמריקה הלטינית, אסיה ואפריקה.