אבו מאזן וטראמפ (צילום: רויטרס, חדשות)
"אבו מאזן לא ייפגש עם סגנו של טראמפ" | צילום: רויטרס, חדשות

חוסר שביעות הרצון, בלשון המעטה, של הרשות הפלסטינית מהכרזת הנשיא טראמפ בעניין ירושלים ממשיכה להוביל להתבטאויות נגד הממשל האמריקני: אחרי שבכיר הפת"ח , ג'יבריל רג'וב, אמר כי סגן נשיא ארה"ב מייק פנס "אינו רצוי בפלסטין", גם דוברו של הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס, צוטט כמי שאומר דברים דומים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בעמוד הטוויטר של אל-ג'זירה צוטט היום (שישי) נביל אבו-רודינה כאומר: "ירושלים חשובה יותר מהממשל האמריקני ולא נוותר עליה תמורת פגישה עם סגן נשיא ארה"ב".

אמש, כאמור, הבהיר רג'וב כי הרשות הפלסטינית לא מעוניינת בהגעתו של פנס לתחומה. "בשם הפת"ח אני אומר שלא נקבל את סגנו של טראמפ בשטחי הרשות. הוא ביקש לפגוש את אבו מאזן ב-19 בדצמבר בבית לחם - פגישה שכזו לא תתקיים".

מייק פנס נגד הקריקטורה הגזענית (צילום: רויטרס, חדשות)
פנס לא רצוי ברשות | צילום: רויטרס, חדשות

במקביל, הבית הלבן הבהיר כי משמעותה של ההכרה בירושלים היא לא ויתור על התהליך המדיני. דוברת הבית הלבן, שרה סנדרס, אמרה בתדרוך לעיתונאים שארצות הברית לא מכירה מדינות נוספות שמתכוונות להכיר בירושלים כבירת ישראל בזמן הקרוב. "אני לא אומרת שאין כאלה", אמרה. "אבל אני לא מכירה שיש כאלה". 

כשברקע הפרות הסדר ההמוניות ברחבי הגדה המערבית, עזה ומזרח ירושלים בתגובה להכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל - ראש הממשלה נתניהו פרסם אמש סרטון בו הוא בירך את הנשיא טראמפ על החלטתו. "יש רגעים גדולים בתולדות הציונות: הכרזת בלפור, הקמת המדינה, שחרור ירושלים ואתמול - הכרזת טראמפ", הבהיר נתניהו. "אמרתי לו: ידידי הנשיא, אתה עומד לעשות היסטוריה. ואתמול - הוא עשה היסטוריה".

פגישת נתניהו-טראמפ, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו: "טראמפ עשה היסטוריה" | צילום: רויטרס, חדשות

"זה רגע מרומם ומאחד: לימין, לשמאל, דתיים, חילונים. אנו מעלים את ירושלים על ראש שמחתנו", הוסיף נתניהו ולא הזכיר בסרטון את המיעוט הערבי. בתוך כך, בעשרת הימים שקדמו לנאום אמש היו לראש הממשלה נתניהו שתי שיחות טלפון עם הנשיא טראמפ, מעבר לזו שפורסמה בכלי התקשורת. בשתי השיחות הדגיש נתניהו באוזני טראמפ את החשיבות ההיסטורית של אמירה כזו מצדו והבהיר: למרות ההכרה, נשמור על הסטטוס קוו בירושלים.

כשמנתחים את האמירות ואת התגובות הבינלאומיות רואים שהתגובות ממדינות ערב, כמו גם מדינות במרכז ומזרח, צפויות ומדודות. הבעיה של ישראל כרגע ממוקדת במדינות מערב אירופה, ובראשן בריטניה, צרפת וגרמניה, וניתן לראות זאת גם לפי תגובותיהן לנאומו של טראמפ אמש.