בדרך לקריסה? אבו מאזן (ארכיון) (צילום: רויטרס, רויטרס_)
"מכשול לשלום". אבו מאזן | צילום: רויטרס, רויטרס_

רגע לפני שממשל טראמפ מניח על השולחן את התכנית המדינית החדשה שהמתווה שלה נחשף לראשונה בחדשות 2, משרד החוץ גיבש לראשונה זה שנים מסמך הסברה שמנסה לחדד את המסרים הרשמיים בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. את האחריות לכישלון במשא ומתן עד כה מייחס המסמך לגורם אחד בלבד: יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המסמך, שמחולק לארבע חוברות, מרחיב באזכורים ותיאורים ומבליט את הקשר בין המילים והמעשים של אבו מאזן לבין פיגועי טרור. כך למשל, מצורפת מודעת תעמולה מתקופת גרמניה הנאצית שפורסמה באתר הרשמי של תנועת פת"ח.

המודעה האנטישמית שפורסמה באתר הרש"פ
המודעה האנטישמית שפורסמה באתר הרש"פ | צילום:

בנוסף, מצורף ציטוט מנאומו של אבו-מאזן בפני הפרלמנט האירופי, במהלכו טען כי ממשלת ישראל מרעילה את המים כדי להרוג את הפלסטינים. "רק לפני שבוע, מספר רבנים בישראל דרשו שממשלתם תרעיל מקורות מים במטרה להרוג פלסטינים", כך אמר בנאומו.

עמדת המסמך על ההתנחלויות: "אדמה שנחשבת לגיטימית להתיישבות"

מסמך ההסברה החדש של משרד החוץ נוסח על-ידי מחלקת הדיפלומטיה הציבורית במשרד החוץ בליווי הייעוץ המשפטי, לקראת יציאתה הקרובה של סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי למסע בין קמפוסים של אוניברסיטאות בארה"ב בהמשך השבוע.

פרק נפרד במסמך מוקדש לסוגיית ההתנחלויות והאסמכתא המשפטית לחוקיותן. "האיסור שבא לידי ביטוי באמנת ג'נבה הרביעית על העברת אזרחים בכוח לשטח כבוש, לא מתייחס לנסיבות של התיישבות יהודית מרצון בבתי אבותיהם בגדה המערבית, אדמה שנחשבת לגיטימית להתיישבות - כיוון שהיא לא הייתה תחת ריבונות חוקית קודמת", נכתב במסמך.

במשרד החוץ מסבירים כי מדובר במסמך רציני שבפעם הראשונה מתמודד עם השקרים המופצים על ישראל ברחבי העולם, במיוחד בקמפוסים שם נפוצו מסרים של ה-BDS. בשלב זה לא מושמעת בקרב גורמים דיפלומטיים ביקורת על המסרים הפוליטיים, שאולי אופפים את המסמך, ואם כן, אז לא באופן פומבי.

ראש מועצת בית-אל שי אלון ברך על פרסום המסמך, ואמר כי הוא ישמש את ישראל להסברה בקמפוסים, באוניברסיטאות ובמקומות שונים ברחבי העולם. "לצערנו בשנים האחרונות קמו ארגוני חרם שאינם מבינים את הלך הרוח כאן ביהודה ושומרון, החרם שלהם איננו פוגע רק בנו, הוא פוגע גם בפלסטינים", אמר אלון. "אנחנו שמחים שמשרד החוץ נוקט כעת בפעולה אקטיבית ומסביר את חשיבות אחיזתנו כאן בשטח מצד אחד ואת הזכות ההיסטורית שלנו להתגורר כאן מצד שני".