בכ-30% מהמוסדות המחויבים לא מונף הדגל (צילום: 123RF, חדשות)
"התערבות בחקיקה הישראלית" | צילום: 123RF, חדשות

ראש הממשלה נתניהו הורה אמש (חמישי) לזמן את שגריר האיחוד האירופי בישראל לשיחת נזיפה במשרד החוץ בעקבות הפרסום הערב במהדורה המרכזית, לפיו עמונאל ז'ורפה שוחח עם חברי כנסת והזהיר אותם מפני השלכותיו של חוק הלאום. יו"ר הכנסת מתח ביקורת על מה שכינה "התערבות זרה בהליכי חקיקה".

לקריאת הנוסח המלא של הצעת החוק

בשיחות שקיים השגריר בימים האחרונים עם חברי כנסת המעורבים בהליכי חקיקת החוק, רובם מהקואליציה ומהליכוד, הוא הזהיר אותם מהשלכות החוק שלטענתו מרחיק את ישראל מהנורמות המקובלות במדינות דמוקרטיות. ז'ורפה הדגיש שהחקיקה נודפת ריח גזעני, מפלה קבוצות ובמיוחד את ערביי ישראל.

בהודעה שפרסמה לשכת ראש הממשלה בתגובה לפרסום הנחה נתניהו, המכהן גם כשר החוץ, את מנכ"ל המשרד לזמן את השגריר לשיחת נזיפה. "לא די בזה שהאיחוד האירופי מממן עמותות שחותרות נגד מדינת ישראל ומממנות בנייה בלתי חוקית, כעת הוא מתערב בחקיקה ישראלית", נכתב בתגובת הלשכה. "כנראה שאינם מבינים שישראל היא מדינה ריבונית". זוהי שיחת הנזיפה השנייה אליה מזומן השגריר, לאחר שננזף בעניין הבנייה הגינוי לבנייה בשטחים.

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין התנגד ללחצים האירופים. "תמוה בעיניי ששגריר המייצג מדינות זרות מנסה להתערב בהליכי חקיקה של ישראל", אמר אדלשטיין. "אני מציע ששגריר האיחוד ככל השגרירים, יעסוק במטרות לשמן הוא נשלח". חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) בירך על הזימון של השגריר וקרא להדוף את "ההתערבות האירופית הצבועה באופן מעשי ולא רק בנזיפה".

ייבחר שוב? אדלשטיין (צילום: Yonatan Sindel/FLASH90, חדשות)
"התערבות תמוה". אדלשטיין | צילום: Yonatan Sindel/FLASH90, חדשות

עוד לפני הסערה שהתעוררה בעקבות מכתבו של נשיא המדינה ראובן ריבלין נגד חוק הלאום, ועוד לפני שהחוק הגיע לוועדה המיוחדת בכנסת, באיחוד האירופי לא חיכו ובאופן חריג פנו לחברי כנסת בליכוד והזהירו אותם מפני ההשלכות של אישור החוק.

הרקע לשיחות שקיים השגריר הוא סעיף 7ב' השנוי במחלוקת, שמתיר התיישבות נפרדת. על פי אחד מחברי הכנסת, השגריר יותר מרמז שהאיחוד מצפה שישראל תעצור את המשך הליכי חקיקת החוק. על פי חבר כנסת אחר, שגריר האיחוד אמר בשיחה: "החוק מרחיק את ישראל מהנורמות המקובלות במדינות הדמוקרטיות. החקיקה נודפת ריח גזעני, מפלה קבוצות ובמיוחד את ערביי ישראל ופוגעת בערכים שמדינת ישראל מנסה להקרין".

מי שלחץ על האיחוד האירופי להתערב בחוק אלו הם חברי הכנסת של הרשימה המשותפת. הם לא רק נפגשו עם נציגים באיחוד במטה בבריסל, אלא גם המשיכו את הלחץ במדינות כמו בלגיה וצרפת, וגם כאן בישראל בפגישות עם נציגים בכירים של האיחוד. במשלחת האירופית לישראל מסרו בתגובה לפרסום: "לא נתייחס לשיחות פרטיות שהשגריר מקיים באופן שגרתי במסגרת עבודתו עם מגוון בני שיח בשורה של נושאים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו