כמעט שנה לעימותים בגבול עזה (צילום: חדשות)
חשש מהידרדרות בעזה | צילום: חדשות

המדיניות החדשה והנחושה של הממשל בוושינגטון נגד אונר"א, שנחשפה אמש (שבת) בחדשות סוף השבוע, פוגשת את המציאות הנפיצה מאד בשטח ובמיוחד בעזה. גורם ביטחוני שבקיא בנושא אמר הערב לחדשות ש"המדיניות האמריקנית עלולה להצית את השטח שגם כך נמצא על סף עימות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הסיבה לדאגה מפעולות טראמפ היא השילוב בין פגיעה כלכלית אנושה, בדמות קיצוץ דרסטי של 200 מיליון דולרים מכספי הסיוע האמריקני, ביחד עם פגיעה בלב הנרטיב הפלסטיני של זכות השיבה - שהוא, כמו ירושלים, בלב ליבו של העמדה הפלסטינית.

דברי הבכיר יכולים להסביר את המסר הישראלי, שמצד אחד מברך על היעד של סגירת אונר"א אבל מבקש לעשות את זה בהדרגה. במערכת הביטחון דיברו על תהליך שיימשך לפחות חמש שנים, מכיוון שלפחות מיליון תושבים בעזה תלויים באופן כמעט בלעדי במזון שהם מקבלים מאונר"א כדי לשרוד.

בכול תרחיש, מהלכי טראמפ מעידים שרמאללה והפלסטינים מעולם לא היו רחוקים יותר מוושינגטון וגם בבית הלבן מבינים שאפילו טראמפ לא יביא ככול הנראה את "עסקת המאה". גורמים שמדברים עם הבית הלבן שמו לב לשינוי בטרמינולוגיה: לא עסקה כי אם אג'נדה של טראמפ למשא ומתן. דובר המועצה לבטחון לאומי מתעקש שהצוות ממשיך לעבוד על תוכנית שלום ושהיא תוצג בזמן המתאים.

עריקאת: דורשים מדינה בגבולות 67' (צילום: רויטרס, חדשות)
"לא יהיה שלום ללא ירושלים". עריקאת | צילום: רויטרס, חדשות

בכירים ברמאללה כינו את המהלכים הצפויים של טראמפ "שטויות חסרות ערך" ובגידה ברעיון שתי המדינות. חבר הוועד הפועל של אש"ף, אחמד אבו-חולי, אמר היום שסוגיית הפליטים הפלסטינים נמצאת בלב הסכסוך הערבי-ישראלי ושלממשל האמריקני אין סמכות לשלול את זכות השיבה מהפליטים או למנוע מימון לאונר"א. לטענתו, זכות השיבה מוגנת מתוקף החוק הבינלאומי, אמנת זכויות האדם והחלטות של האו"ם.

"לאף אחד בעולם אין זכות לשלול את זכות הפליטים הפלסטינים לשוב לבתים שנגזלו מהם ב-1948", אמר הבכיר הפלסטיני, שהוסיף שמכיוון שאונר"א כפופה לאו"ם ולא לארה"ב, רק לאו"ם יש מנדט לקבוע מה יהיה גורל הסוכנות, להגדיר מיהו פליט פלסטיני וכמה מהם יש.

טראמפ ואבו מאזן, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
"ארה"ב מוציאה עצמה מהמו"מ" | צילום: רויטרס, חדשות

"ממשלת ישראל לא תוכל לפטור את עצמה מהאחריות המוסרית, החוקית והפוליטית בעקבות האסון שהיא גורמת לפליטים הפלסטינים", הוסיף אבו-חולי. "זכות השיבה היא זכות מקודשת לכל פליט פלסטיני".

בריאיון לרשת הלבנונית אל מיאדין, בכיר הרשות הפלסטינית, סאיב עריקאת, הבהיר: "הממשל האמריקני משתמש במדיניות של סחיטה. לא יהיה שלום ללא מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים". הוא הוסיף כי לתפיסתו ארה"ב בודדה את עצמה מהמשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

הגרעון הצטמצם (צילום: AP, חדשות)
ארכיון | צילום: AP, חדשות

הביקורת הפלסטינית מגיעה גם בעקבות החלטה נוספת שהתקבלה בארה"ב, לפיה יותר מ-200 מיליון דולרים יקוצצו מכספי הסיוע לרשות הפלסטינית. מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה כי הכספים שתוכננו במקור לפרויקטים בגדה המערבית וברצועת עזה יופנו כעת לתוכניות במקומות אחרים בעולם.

בכירים ברשות הפלסטינית הגיבו בזעם על ההודעה. "הממשל הזה סוטה מעשורים ארוכים של חזון אמריקני ומעורבות בפלסטין", אמר חוסאם זולמוט, שגריר הפלסטינים בוושינגטון. חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, האשימה את ארה"ב ב"סחטנות זולה".

"העם הפלסטיני והנהגתו לא ייכנעו לאיומים", אמרה עשראווי. "אין שום תהילה בבריונות ובהענשת עם שלם שחי תחת כיבוש. הזכויות של העם הפלסטיני לא עומדות למכירה".

קיצוץ הסיוע לאונר"א וביטול מעמד זכות השיבה

התכנית החדשה של ממשל טראמפ צפויה להיכנס בתחילת חודש ספטמבר, אז יפרסם הממשל את המדיניות כלפי אונר"א, שתכלול מספר צעדים. תחילה יפורסם דוח לגבי מספר הפליטים הפלסטינים, כשהאמריקנים טוענים שמדובר בכחצי מיליון, לעומת יותר מחמישה מיליון לפי אונר"א.

צפו בסיכום חדשות ראש השנה בארץ ובעולם (צילום: sky news, חדשות)
חשש ברשות מצעדי טראמפ | צילום: sky news, חדשות

עוד צפוי ממשל טראמפ להודיע כי הוא שולל את ההגדרה של ארגון אונר"א, השמור רק לפליטים פלסטינים ומעביר את מעמד הפליט בירושה. צעד נוסף הוא עצירת התקציב לארגון בגדה המערבית.

האמריקנים צפויים גם לבקש מישראל לשקול מחדש את המנדט שהיא מעניקה לאונר"א לפעול בגדה המערבית, וזאת כדי לוודא שמדינות ערב לא יוכלו להעביר את הכסף לארגון במקום האמריקנים.

גורמים במשרדי החוץ של ירדן וטורקיה דנו בשבוע שעבר על שיתוף פעולה במאמצים לאפשר לאונר"א להמשיך לפעול, גם לאחר הצעדים האמריקניים. לפי סוכנות ידיעות ירדנית, הגירעון בתקציב הסוכנות עומד על יותר מ-217 מיליון דולרים, עובדה שמעוררת חשש בקרב המדינות התורמות.

בירושלים רואים במהלך צעד היסטורי נוסף של הנשיא טראמפ והצוות שלו, שממשיכים להכיר במציאות כפי שהיא. אחרי שהסירו לתפיסתם מהשולחן את עניין ירושלים והעבירו את השגרירות, עכשיו הם למעשה מסירים מהשולחן גם את זכות השיבה שהיא אבן הנגף המרכזית בכל משא ומתן שהוא, ומאמצים לחלוטין את עמדת ישראל.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/