פרסום ראשון: בעקבות ההאשמות על אלימות של המשטרה כלפי מפגינים בהפגנה שהתקיימה ביום שישי בחיפה, נתן היום (שלישי) השוטר החשוד בתקיפת יו"ר מרכז מוסאווה ג'עפר פרח עדות פתוחה במח"ש .הוא ענה לשאלות שנשאל והכחיש כל קשר לתקרית האלימה. "מרשי מכחיש מכל וכל את המיוחס לו, הוא מכחיש שבכלל נגע בפרח", אמר לחדשות Online עורך דינו של השוטר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

 במקביל קרא היום האיחוד האירופי לחקור את האירועים שהובילו לפציעתו של פרח במהלך ההפגנות בחיפה בסוף השבוע. "יהיה חשוב, בתמיכת ממשלת ישראל, לקיים חקירה בנוגע לנסיבות האירועים", נכתב בהודעה. "האיחוד ממשיך לפעול למען סביבה טובה לחברה האזרחית - באירופה, בישראל ובשטחים הפלסטינים הכבושים".

"מדינת ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, לא זקוקה לקריאות אזהרה מוסרית מגוף מוטה ואובססיבי כמו האיחוד האירופי", אמר בתגובה השר לביטחון הפנים ולנושאים אסטרטגיים, גלעד ארדן. "מסע הרדיפה גדוש הצביעות נגד ישראל והניסיון להשחיר את שמה נועד לכישלון. אני מציע לאיחוד שלא להתערב בענייניה הפנימיים של מדינת ישראל".

קריאת האיחוד האירופי מגיעה לאחר שאמש נפגש ח״כ יוסף ג׳בארין מהרשימה המשותפת עם שגריר האיחוד בישראל עמנואלה ז'ופרה. ג'בארין הציג בפניו את מה שהגדיר כ"חומרת האלימות המופרזת בה מתייחסת המשטרה למפגינים והמעצרים השרירותיים והאלימים שהיא מבצעת, לרבות מעצרו ופציעתו של מנהל מרכז מוסאוא ג׳עפר פרח״.  

ג'עפר פרח נראה לפני המעצר כשהוא הולך על שתי רגליו ולטענתו רגלו נשברה בידי שוטר בתחנה לאחר שנעצר. בתחילת השבוע, הוא שחזר את האירועים מנקודת מבטו: "ביום שישי חזרתי עם המשפחה מחו"ל. הבן שלי ראה שיש הפגנות בתקשורת והצטרף. ראיתי שיש בלגן, אז הלכתי לראות שהם בסדר. ברגע שהגעתי ראיתי שכל המקום מוקף בשוטרי יס"מ. פניתי לקצין, ביקשתי לעזוב. קצין היס"מ אמר לי 'אף אחד לא עוזב פה'. ראיתי שהבן והאחיין נעצרים. שוב ניסיתי לעזוב והמשטרה לא אפשרה לי. בשלב זה נעצרתי. המתנתי אזוק כ-20 דקות עד שנמצאה ניידת שתיקח אותי משם והוכנסתי לתא מעצר עם עוד 20 אנשים. שאלתי 'מה קרה לבן שלי', והשוטר נכנס לי ברגל בכל הכוח והוריד אותי לריצפה".

ח"כ יוסף ג'בארין בפגישה עם שגריר האיחוד
ח"כ יוסף ג'בארין בפגישה עם שגריר האיחוד | צילום:

21 חשודים נעצרו במהלך ההפגנות בחיפה נגד הרג המפגינים בעזה. המשטרה ביקשה בתחילת השבוע להאריך את מעצרם, אך בית משפט השלום קבע שאין מסוכנות או חשש לשיבוש חקירה. לכן השופט הורה על שחרורם של 19 מבין העצורים, בהם גם פרח. בית המשפט ביקר את הבקשה להארכת מעצר שהגישה המשטרה, בה יוחס לכלל החשודים עבירות זהות. "אתחיל בכך שלטעמי בקשת המעצר שהוגשה לוקה בכך שהיא כוללת וגורפת", אמר השופט אמיר סלאמה בדיון. "היא מתייחסת לכל 19 החשודים כמקשה אחת למרות שהדברים אינם כך".

להחלטה המלאה של בית המשפט

במהלך הדיון נציג המשטרה הבהיר כי רק ביחס ל-7 חשודים מיוחסת עבירה של תקיפת שוטר בעת מילוי תפקידו, זאת למרות שבבקשת הארכת המעצר יוחסה העבירה לכולם. "אני סבור שהמשטרה הייתה צריכה להימנע מהגשת בקשה כוללת וגורפת", אמר השופט. "לא היה מקום להתייחס אליהם כמקשה אחת".

ג'פער פרח (צילום: חדשות)
ג'עפר פרח לאחר המעצר | צילום: חדשות

השופט גם הבהיר שגם לעבירה שיוחסה לחשודים, של היזק לרכוש במזיד אין ביסוס בראיות: "לא מצאתי בחומר הראיות בסיס של ממש - ולו ברמה של חשד סביר".

בית המשפט הבהיר כי אמנם יש חשד סביר לעבירות ברף הנמוך של התקהלות לא חוקית והתנהגות העלולה להפר את שלום הציבור, אך גם כאן הבהיר השופט סלאמה כי לא ניתן להתייחס לכל החשודים כמקשה אחת.

במהלך הדיון הבהיר השופט כי תכלית בקשת המעצר היא לצורכי חקירה בלבד ולא נועדה לענישה או להרתעה. "עיון בפעולות החקירה מעלה שאין חשש ממשי, אם בכלל, שהחשודים עלולים לשבשן", ציין סלאמה לגבי העצורים שאינם חשודים בתקיפת שוטר. "בכך נשמט הבסיס מתחת עילת המעצר של שיבוש הליכי חקירה ביחס לחשודים הנידונים. גם לא מצאתי בסיס לטענת המסוכנות".