החודש ימלאו 40 שנה לחתימת הסכם השלום ההיסטורי בין ישראל ומצרים. המתווך בהסכם, הנשיא האמריקני לשעבר ג'ימי קרטר, כבר בן 94, וסיפר בריאיון מיוחד לעיתונאית טלי ליפקין-שחק על הרגעים הדרמטיים שבהם בגין וסאדאת הפתיעו את כולם - וגם אותו. לקרטר היה גם מה להגיד על "עסקת המאה" של טראמפ ולא חסך בביקורת על ההנהגה בירושלים וברמאללה.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

קרטר נחשב מבחינה היסטורית למבקר חריף של ישראל. בין היתר, הוא כינה את שליטת ישראל בשטחים כאפרטהייד, ויש המאשימים אותו אפילו באנטישמיות דתית. אבל מי שהצליח איפה שכולם סברו שייכשל בהשגת השלום, מבקש גם עכשיו להשפיע על השיח הציבורי בנושא. בריאיון המלא, שיוקרן בשבוע הבא בכנס במכון טרומן באוניברסיטה העברית, הוא התייחס גם למנהיגי ההווה.

קרטר, בגין וסאדאת עושים היסטוריה (צילום: AP, חדשות)
קרטר, בגין וסאדאת עושים היסטוריה | צילום: AP, חדשות

בימים שבהם ממתינים בישראל ל"עסקת המאה" של הנשיא טראמפ שתוצג אחרי הבחירות, דווקא קרטר, שתמיד שם את הדגש בנושא על הבעיה הפלסטינית, נשמע פסימי למדי. "אני לא רואה דרך לכונן שלום כל עוד נתניהו הוא ראש הממשלה", אמר. "אני לא חושב שהוא רוצה שלום". קרטר הוסיף: "אני גם לא בטוח שאבו מאזן רוצה שלום. אין גם מתווך ששני הצדדים סומכים עליו שיוכל לגשר על הפער ולקדם את התהליך צעד אחר צעד".

קרטר: סאדאת היה אמיץ מאוד, בגין - האמיץ מכולם

למרות שקרטר, נשיאה ה-39 של ארצות הברית, נחשב אולי לנשיא האמריקני העוין ביותר לישראל - גם עכשיו הוא עדיין לא מוכן לוותר על הקהל הישראלי: "הייתי רוצה שהישראלים ידעו שהמטרה הראשונה שלי בחיים היא שישראל תחיה בשלום עם כל שכנותיה".

בעוד כשלושה שבועות ימלאו 40 שנה לתמונה המשולשת וההיסטורית על מדשאות הבית הלבן של קרטר כשלצידו מנחם בגין ואנואר סאדאת חתימת הסכם השלום האסטרטגי בין ישראל ומצרים. גם עכשיו הוא עדיין מלא מחמאות על האומץ של שני עמיתיו: "סאדאת היה אדם אמיץ מאוד, הוא נרצח על ידי מתנקש, וראש הממשלה בגין היה האמיץ מכולם משום שהוא עשה את הוויתורים הקשים ביותר בקמפ-דיוויד כדי להגיע להסכם הסופי".

לצד השבחים למנהיגים, קרטר גם הכה על חטא על מה שלטענתו היה אפשר להשיג - הסכם למתן אוטונומיה לפלסטינים, שהושג בסופו של דבר עשור וחצי אחרי בהסכמי אוסלו. "תמיד חשתי שאם הייתי נבחר לכהונה נוספת, יכולתי להשתמש בכוחי כדי ליישם את שני החלקים של הסכם קמפ-דיוויד", סיפר. "לנשיא רייגן לא היה עניין בשלום במזרח התיכון".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו