פגישה היסטורית (צילום: חדשות)
פגישה היסטורית | צילום: חדשות

היסטוריה: ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא צ'אד אידריס דבי, סיכמו היום (ראשון) על כינון יחסים דיפלומטיים בין שתי המדינות. השניים דנו גם בפתיחת המרחב האווירי לטיסות ישראליות והסיוע הישראלי בהגנה על גבולות צ'אד. גולדה מאיר ז"ל הייתה ראש הממשלה הישראלית האחרונה שביקרה במדינה המוסלמית האפריקנית בשנות ה-70. בפתח ההצהרות, נשיא צ'אד אמר: "הידידות שלנו כלפי ישראל לא באה במקום הסוגייה הפלסטינית". נתניהו: "ישראל פורצת דרך לעולם המוסלמי".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

בהצהרות שמסרו לתקשורת אידריס דבי הביע את שמחתו על הביקור ההיסטורי ואמר: "אני שמח ומברך אותך על הביקור, זה ביקור ראשון של רה"מ ישראלי בצ'אד שמטרתו לקדם את השותפות בין שני העמים". דבי הוסיף: "הביקור שלי בישראל אפשר לי להכיר מקרוב את היכולות הטכנולוגיות של ישראל במגוון תחומים מים חקלאות אנרגיה וכו'. בהקשר זה אני מקדם בברכה חתימה על מספר הסכמים בינינו כולל חתימה על הסכם חידוש יחסים דיפלומטיים".

נשיא צ'אד הבהיר בהצהורתיו: "הידידות שלנו כלפי ישראל לא באה במקום הסוגיה הפלסטינית, אנחנו בעד קידום תהליך שלום בין ישראל לשכנותיה, ובין ישראל לעולם הערבי. אני מחדש את קריאתי להשגת שלום באזור בהתאם להסכמים שנחתמו. לישראל יש את הזכות לחיות בשלום ביציבות ובביטחון לצד מדינה פלסטינית".

המנהיגים מוסרים הצהרות לתקשורת (צילום: חדשות)
המנהיגים מוסרים הצהרות לתקשורת | צילום: חדשות

ראש הממשלה הודה לנשיא צ'אד על קבלת הפנים ואמר: "אני מאמין ששיתוף הפעולה הזה יוליד עתיד משגשג ובטוח יותר לשני העמים". נתניהו הוסיף: "מאוד משמעותי עבורנו שצ'אד היא מדינה עם רוב מוסלמי שמחפשת את ידידותה של ישראל. יש עוד מדינות כאלה ואנו מחפשים את ידידותן של מדינות נוספות באפריקה ומקווים שיבואו בעקבותיכם".

"למדתי על גורלם של לוחמים אפריקאים במלחמה השנייה, אסירי מלחמה שנשבו על ידי הנאצים מכיוון שהיו שחורים. אתם סבלתם כי אתם שחורים, ואנחנו כי אנו יהודים. יחד בגורלנו המשותף ניצור לעצמנו עתיד חדש. זהו נצחונה של הנפש האנושית", אמר נתניהו. "אנו מכריזים היום על חידוש היחסים הדיפלומטיים עם צ'אד שזו פריצת דרך עם העולם המוסלמי".

הרמטכ"ל התקשר לרה"מ (צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות)
צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות

הבוקר נתניהו נחת בנג'מנה, בירת צ'אד, והתקבל בידי משמר כבוד ובנוכחות שר החוץ של צ'אד ובכירים נוספים. לאחר מכן נפגש נתניהו עם השר והשניים ככל הנראה שוחחו על חידוש היחסים בין המדינות.

במהלך פגישתם, הם דנו בשיתופי פעולה ביטחוניים באזור ובפתיחת המרחב האווירי של צ'אד לטיסות ישראליות - אך עוד לא יצאה הודעה רשמית בנושא. כפי שדווח אמש ב"חדשות סוף השבוע" - ישראל תעניק לצ'אד סיוע בהגנת הגבולות שלה באזור ההררי שגובל עם לוב. יצוין כי צ'אד היא מדינה חשובה, עם טריטוריה משמעותית מאוד במרכז אפריקה והצבא שלה נלחם בארגוני טרור. כאמור, צפויה הכרזה על חידוש היחסים הדיפלומטיים והמטרה היא שמדינות מוסלמיות נוספות יתקדמו באותו הכיוון.

משמר הכבוד (צילום: חדשות)
משמר הכבוד | צילום: חדשות

עוד לפני שהמריא, רגע לפני עלייתו למטוס, אמר נתניהו לכלי התקשורת: "אני יוצא עכשיו לפריצה היסטורית, פריצת דרך חשובה - לצ'אד, מדינה מוסלמית ענקית שגובלת בלוב ובסודן". רה"מ הוסיף: "זה חלק מהמהפכה שאנחנו עושים בעולם הערבי והמוסלמי, הבטחתי לכם שזה יהיה. יהיו שם בשורות גדולות. יהיו עוד מדינות".

על הביקור אמר: "זה מטריד מאוד, אפילו מעלה זעם אצל אירן ואצל הפלסטינים שמנסים למנוע זאת. הם לא הצליחו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו