מרכז קניות, ארכיון (צילום:  שמעון איפרגן)
מרכז קניות ריק, היום בצהריים בבאר שבע | צילום: שמעון איפרגן

בוקר אחרי הפסקת האש, נדמה שתושבי הדרום מסרבים לחזור לשיגרה. אולי אלו הימים הארוכים בקרבת הבית, אולי הספקנות לגבי תוצאות המבצע, אבל בניגוד לציפיות, רחובות הערים הדרומיות לא התמלאו הבוקר אנשים. במרכזי הקניות, בתי הקפה והמסעדות בישובי הנגב התנועה דלילה למדי. גם ממראה עיניים וגם מדיווח של בעלי העסקים. רבים מאלו שעזבו למרכז והצפון עדיין לא חזרו, רבים אחרים העדיפו לצאת דוקא עכשיו לחופשה, כדי להתאוור מהמציאות המעיקה של הימים האחרונים.

במרכול מזון גדול בבאר שבע, היה הבוקר כמעט ריק. סמי, המנהל, מנסה להסביר: "אנשים עשו פה קניות לחודש כי חשבו שהמבצע יימשך זמן רב ורכשו כמויות אדירות של מצרכי מזון. נראה לי שכולם יחזרו בשבוע הבא או מחר בבוקר כשירגישו יותר בטוח". שמעון חמו, תושב באר שבע, שישב יחד עם משפחתו שבוע שלם במקלט מאוכזב מהחלטת הממשלה. חמו, ליכודניק וותיק, אמר: "לצערי הממשלה נכנעה לתכתיבי החמאס שמנהל לנו את המדינה. הממשלה ירקה לנו בפנים. בפעם הבאה ייצאו אלפי תושבים לרחובות להפיל את הממשלה עד שייפסק הירי. אי אפשר לגדל ילדים כמו ברווזים במטווח".

מרכז קניות בבאר שבע (צילום:  שמעון איפרגן)
באר שבע היום. "אחרי כל הטילים אפשר להבין למה אנשים לא יוצאים" | צילום: שמעון איפרגן
גם באשדוד, אשקלון ונתיבות התמונה היתה זהה היום. יצחק לוי מאשקלון סיפר לנו: "אנשים עוד בטראומה, מה אתם רוצים. הם פוחדים לצאת עם הילדים מהבתים. אולי אם היה היום בית ספר התמונה היתה שונה. אני מעריך שכבר בסוף השבוע העיר תחזור לחיים חדשים״. באשדוד אנחנו פוגשים את אבי, בעל מסעדה גדולה, יושב חסר מעש. "הסועדים הקבועים לא הגיעו", הוא אומר, "קיוותי שהיום נוכל לחזור לעסקים מלאים אחרי כמה ימים קשים של מכירות נמוכות, אבל כנראה שלוקח זמן לאנשים לעכל ולצאת החוצה. אחרי כל הטילים שעפו לעיר אפשר להבין אותם. הם עוד מבוהלים, ובעיקר, לא מאמינים לחמאס". 

בוסקילה: "אני מבין את אכזבת התושבים"

דנילוביץ' ונתניהו (צילום: חדשות 2)
דנילוביץ' עם נתניהו: "אם תהיה הפרה, אני מצפה מהממשלה להגיב בחומרה" | צילום: חדשות 2
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ערך הבוקר שיחות טלפון עם מספר ראשי רשויות בדרום כדי להסביר להם את ההחלטה ללדכת להפסקת אש, עוד לפני הכניסה הקרקעית. בשיחה אמר להם נתניהו: "מבחינתי הרבה מאוד יעדים הושגו במבצע והמבחן האמיתי הוא ביום שאחרי ההסדר. אם השקט יופר נגיב בחריפות״.

ראש מועצת אשכול, חיים ילין, הבהיר לראש הממשלה שהוא לא מוכן לחזור 12 שנה אחורה והוא מצפה לכך שהצבע האדום והאזעקות יצצאו משיגרת חייהם. "הבהרתי לראש הממשלה שסבלנות התושבים פקעה מזמן ושחייהם הפכו בלתי נסבלים", אומר ילון שבנו התגייס הבוקר לצה"ל, "אמרתי לו שאם תהיה הפרה של ההסכם יש להיכנס לעזה ולכסח את אירגוני הטרור כי זו השפה היחידה שהם מבינים". תושבי חבל אשכול ספגו מעל 10,000 פצמ״רים ורקטות קאסם לאורך השנים. ״יש זעם הבוקר בקרב התושבים", הוסיף ילין, "חובתה של הממשלה להפסיק את הירי ולהגן על אזרחיה. משיחות עם תושבים עולה שהן לא מוכנים לחיות יותר במציאות הקודמת״.

גם ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', זכה לשיחת בוקר. "תושבי הדרום לא יסכימו לקבל טפטוף טילים שישבשו את חייהם", אמר גם הוא, "המבחן היחיד יהיה מבחן התוצאה. אין זה מתפקידנו ראשי הרשויות לקבל החלטות במקום הדרג המדיני". לדבריו, תושבי הדרום התנהגו באופן מופתי ונתנו לממשלה את מלוא הגיבוי ומרחב התמרון על מנת להשיב את השקט לישובים. "אם יישמר השקט באופן מוחלט מטרות המבצע הוכיחו את עצמן, אך במידה ותהיה הפרה  אנו דורשים ממשלת ישראל לפעול באופן נחרץ ונחוש מבלי להתמהמה".

"ראש הממשלה סיפר לי שכל הפרה תזכה לתגובה חריפה", אמר גם ראש עיריית שדרות, דוד בוסקילה, "אני מאמין לו. אני מבין את אכזבת התושבים שהמבצע לא נמשך אבל אי אפשר לקבל החלטות הרות גורל על סמך תחושות".