התשובה הישראלית האחרונה על הסכם החטופים איננה כוללת, לפי מקור בארגון הטרור חמאס, התחייבות לסיום הלחימה ולא לנסיגה מכל חלקי הרצועה. לדברי המקור, ישראל הציעה שחרור של שלושה אסירים כנגד כל חטוף ישראלי בפעימה הראשונה, בתוספת כמה מחבלים השפוטים לתקופות מאסר ארוכות.

לפי התשובה מישראל, ההפוגה הראשונה תימשך 42 יום – ובפעימה השנייה תארך ההפוגה 30 יום. לגבי הפעימה השלישית התשובה הישראלית אינה נוקבת במשך הזמן של ההפסקה בלחימה. ישראל הציעה שצה"ל ייסוג רק משטחים צפופי אוכלוסין, וכן לאפשר להכשיר לפעולה את בתי החולים – אך לא לבנותם מחדש. עוד הסכימו בירושלים להכנסת 500 משאיות של אספקה ביום כפי שביקש חמאס, וכן להכניס לרצועה קרוונים ואוהלים.

עוד אומרת התשובה הישראלית, לפי המקור בחמאס, כי יתאפשרו הוצאת 50 פצועים מדי יום מן הרצועה וכן יציאתם של בני 50 ומעלה. נאמר כי לגבי הפעימה השנייה ייערך משא ומתן לגבי מספר המשוחררים – והבטחה שישראל תעיין באפשרות להתיר לעקורים לשוב לבתיהם, אך בלא התחייבות לנסיגה כללית.

ראש הלשכה המדינית של חמאס אסמאעיל הנייה אמר היום כי "כל הסכם חייב לכלול הפסקת אש מלאה, נסיגה של צה"ל מהרצועה - ורק אז עסקת חטופים".


השיחות בקהיר נמשכות - ללא ישראל

היום יימשכו השיחות בקהיר על עסקת החטופים: כפי שפורסם אתמול ב-N12, ראש הממשלה נתניהו לא אישר לצוותי המשא ומתן לנסוע לקהיר להמשך השיחות. בסביבת נתניהו הבהירו שלשיטתו יש לקבל את תגובת חמאס להתייחסויות הישראליות, לבחון את נכונותם להתגמש - ורק אז להתקדם.

גורמים שנכחו בשיחות הציגו את התרשמותם והבהירו כי יש מקום להתקדמות. הם ביקשו מנתניהו לאפשר להם "למצות את המהלך" - אבל הוא סירב. גורמים שמעורבים במהלך אומרים שהם "מבינים את הקושי הפוליטי של נתניהו, אבל יש הזדמנות שאסור לפספס".

ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
לא נוסעים לקהיר היום. ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

קריאת אבו מאזן לקידום עסקת חטופים

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן התבטא אתמול נגד חמאס וקרא לארגון הטרור "להגיע במהירות לעסקת שבויים". לדבריו, "אנחנו רואים בכולם אחראים להצבת המכשולים שמשבשים את העסקה. זה לא נסבל יותר - הזמן הגיע שכולם יישאו באחריות".

אבו מאזן הוסיף, בפנייתו לחמאס: "חסכו מהעם הפלסטיני את הצרות של אסון נוסף עם השלכות לא רצויות. זה לא פחות מסוכן מהנכבה של 1948. יש להימנע מהתקפה של ישראל ברפיח שתוביל לאלפי קורבנות, סבל ועקירה". עוד קרא לממשל ארה"ב ולמדינות ערב "לפעול ברצינות להשלמת עסקת חליפין במהירות האפשרית, כדי לחסוך מהעם הפלסטיני את המלחמה ההרסנית הזו", כלשונו.

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן בטורקיה (צילום: Rıza Ozel/dia images via Getty Images)
מתח ביקורת על חמאס. אבו מאזן | צילום: Rıza Ozel/dia images via Getty Images