אמש דיווחנו ב"המהדורה המרכזית" שאיחוד האמירויות מקפיאה עסקאות רכש ביטחוניות עם ישראל, "עד שנתניהו ישתלט על ממשלתו". מתברר, שאותן עסקאות עתידיות קשורות למערכות גילוי ויירוט. מאחורי מה שנראה כתחילתו של משבר, עומדים יחסים רשמיים ולא רשמיים שנרקמו במשך שנים בין הנסיכות שבמפרץ לישראל, ולפחות חלק ממה שנבנה, נמצא כעת תחת סכנה.

חשוב להדגיש, האמירתים עדיין חתומים עם ישראל על שורה ארוכה של הסכמים לשיתוף פעולה שמתרחשים גם בזה הרגע. הם החליטו להקפיא רק רכש מסוים עתידי, כי בכוונתם לצפות מהצד לאיזה כיוון מתקדמת הממשלה הישראלית לפני שיקבלו החלטה.

נזכיר, כי בן גביר עלה להר הבית ימים לאחר הבחירות, האמירתים ביטלו ביקור של נתניהו במדינה. כך שבמידה רבה הדרדור ביחסים החל אז.

חה"כ איתמר בן גביר בהר הבית (צילום: מנהלת הר הבית)
ייתכן שהמשבר החל אז. בן גביר בהר הבית | צילום: מנהלת הר הבית

ועדיין, על רקע כל זה, חשוב להזכיר את ההסכם שנחתם בין סעודיה לאיראן. הסעודים התקרבו לאיראן, גם בעקבות אכזבה מהאמריקנים. באמירויות מבינים שמתחילה מגמה אחרת באזור, וייתכן שגם השינוי הזו גורם להם לחשב מסלול מחדש.

כך התפתחו היחסים בין ישראל לאמירויות

עוד לפני הסכמי אברהם, ישראל והאמירויות קיימו מערכת יחסים שבסיסה הוא שיתוף פעולה ביטחוני. ישראל מפעילה דיפלומטיה במקומות רבים בעולם, לפעמים בהובלת המוסד, לעיתים בהובלת משרד החוץ ולפעמים גם משרד הביטחון. בדרך כלל זה מתחיל בשיתוף פעולה על בסיס אינטרסים ביטחוניים, ומתפתח מאוחר יותר ליחסים רשמיים.

זה המקרה גם של ישראל ואיחוד האמירויות. שיתוף הפעולה הביטחוני, שהפך לרשמי עם כינונם של הסכמי אברהם, הוא רחב היקף. לפי פרסומים זרים, ישראל מספקת לאיחוד האמירויות מערכות הגנה בסייבר ומערכות תקיפה בסייבר.

בנימין נתניהו, מוחמד בן זאיד (צילום: פלאש90, AP)
נשיא האמירויות בן זאיד ונתניהו | צילום: פלאש90, AP

בנוסף, לפי פרסומים זרים, ישראל גם מספקת להם מערכות הגנה אוויריות שמגינות על שדות הגז והנפט שלהם מפני מל"טים וטילי שיוט. בתמורה, זה מאפשר לישראל לבנות קואליציה אזורית נגד איראן – קואליציה של מדינות שכולן מצד אחד לא רואות בישראל אויב, ומצד שני לא רוצות את איראן עם יכולות גרעין.

השיא של שיתוף הפעולה הזה התרחש בתקופתו של גנץ כשר ביטחון - במסגרת הקואליציה המשותפת – ישראל יצרה בגיבוי אמריקני קואליציה שכל מדינה שחברה בה מגלה ומתריעה לאחרת מל"טים שמשוגרים מכיוון איראן. לעיתים מדינה אחת אפילו מיירטת מל"טים עבור מדינה אחרת.

באופן הזה, יורטו בשנה החולפת לפחות שני מל"טים איראנים ששוגרו לישראל. המל"טים יורטו בכלל בעיראק. מדינה החברה בקואליציה הייתה אחראית על הגילוי, ומי שיירטו אותו היו בכלל האמריקנים.