המאבק בהסדר הטיעון עם סא"ל דן שרוני: רב סרן נ', הנפגעת בדרגה הכי גבוהה מהקצין, העלתה על הדף את התחושות הקשות - ואת הביקורת החריפה על המערכת. בשבוע הקרוב היא תתייצב לפגישה אישית עם הפרקליטה הצבאית הראשית, ובו תקריא לה את המכתב האישי - שמתפרסם כעת לראשונה ב-N12.  "ההרגשה שלי כרגע היא שאני נלחמת לא רק מול דן שרוני, אלא גם מול המערכת, וזה משהו שלא חשבתי בחיים שיקרה לי, אז אני לא אשתוק ולא אשב יותר בצד עד שהצדק ייעשה", היא מצהירה.

דן שרוני צילם בסתר חיילות: לפי הסדר הטיעון הוא יודה בכ-70 עבירות של מעשים מגונים, פגיעה בפרטיות, חדירה לחומר מחשב ועבירות נוספות. לפני שבועיים פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" תיעוד בלעדי של הדרך שבה צילם סא"ל שרוני את החיילות בחדריהן והתקין את המצלמות מכוונות למיטות החיילות. 

שרוני הואשם בעבירות כלפי 40 נשים, 29 מהן הסכימו להסדר - שלפיו הוא יורד לדרגת טוראי וישלם פיצוי כספי לנפגעות העבירה בסך כולל של כרבע מיליון שקלים. התביעה תדרוש עונש מאסר בפועל. 

"דן שרוני פנה אליי ואמר לי שהוא שמע שאני לא מרוצה מהשיבוץ שלי במילואים ושאל אם אני רוצה לבוא אליו
לאוגדה, מספרת רס"ן נ' במכתבה. "שמחתי. הוא היה קשוב ואכפתי וכמובן שעניתי בחיוב. בדצמבר כשמצ"ח התקשרו אליי לגבי החקירה הייתי המומה. אני עדיין המומה. כל פעם שמדברים עליו אני המומה. גם אם אני כל כך בשוק שאני לא תמיד מראה את זה".

במכתב היא מטיחה ביקורת במערכת: "אני נפגעתי בעת שירותי הצבאי, בזמן שגייסו אותי למילואים, וכשפניתי לקבל עזרה – זרקו אותי מכל המדרגות. אמרו לי בלי שום אפתיה ורגש למצבי שאני לא שייכת לצבא ולכן אני לא זכאית לטיפול ובוודאי שלא לכל סיוע נוסף. אם הייתי מחליקה במקלחת ושוברת את היד במילואים – גם אז היו מחייבים אותי על הטיפול הרפואי? או שבגלל שמדובר בפגיעה בנפש הצבא לא מכיר בה בקרב אנשי המילואים שלו?".

"חוששת להוריד בגדים מהחשש שמישהו מסתכל"

על שרוני היא מספרת: "הוא ניצל והטריד נשים במשך כמחצית משירותו הצבאי, וזה רק מה שאנחנו יודעים. איך זה הגיוני שאדם כה שפל - שניצל לא רק את הבנות אלא גם את המערכת כולה כדי לספק את הסטייה החולנית שלו - עשוי לקבל שנתיים מעצר בית ותוך כדי לקבל טיפול פסיכולוגי שאפילו אני, נפגעת שלו - לא זכאית לו! איך זה הגיוני שאדם כזה זכאי ליהנות מהספק מה יקרה עוד שנתיים? בזמן הזה אני חווה טראומה בחיי האישיים וחוששת להוריד בגדים במקלחת בבתי מלון ובמלתחות מהחשש שאולי מישהו מסתכל עליי".

"עד לפני שבוע לא הייתי מיוצגת וכל המידע הועבר אליי ישירות מהפרקליטות הצבאית", היא מוסיפה. "כן נאמר לי שהוא יקבל טיפול נפשי במשך שנתיים, כן נאמר לי לגבי הפיצוי המגוחך שאני אקבל וכן נאמר לי שינסו לתת לו עונש מאסר בפועל. אך לא אמרו לי את המשמעויות לגבי הפנסיה – אומנם לא הבטחתם לו פנסיה אבל אתם מחכים בשבילה! למה? למה לתת לו בכלל ליהנות מהאפשרות? וגם לא אמרו לי שגזר הדין יינתן רק לאחר השלמת שנתיים של טיפול נפשי תוך כדי שהוא יהיה במעצר בית – דבר שבוודאי ישפיע משמעותית על גזר הדין והמאסר".

"מרגישה שנעשה לכל הנפגעות עוול גדול"

"אני לא מאמינה שאני כותבת את המילים האלו, רועדת ובוכה מהמחשבה שאני יודעת ששום הרכב שופטים, אחרי שייתן לו מעצר בית וטיפול נפשי שכביכול אמור לעזור לו לחזור למוטב, לא ישלח אותו למאסר ממושך
בכלא", היא כותבת בכאב. "אין בזה כל היגיון והסבר שיניח את הדעת מאחר וזה נוגד את כל העיקרון והמטרה של הטיפול. אני מרגישה שמשהו פה לא הגיוני ונעשה לכל הנפגעות עוול גדול בחסות המערכת והפרקליטות הצבאית".

על הסדר הטיעון היא אומרת: "אני לא מצליחה להבין את ההיגיון שעומד מאחורי הסדר הטיעון ההזוי הזה. אני מצטערת, פשוט לא. איפה פה המערכת והפרקליטות שמות את טובת הנפגעות? למה אנחנו נותנים פרס לעבריין? מה זה מראה? אירוע כזה לא היה מעולם בצבא. הצבא צריך לעשות לו משפט ראווה, למען יראו וייראו! הצבא צריך לשמור עלינו ועל הילדים העתידיים שלנו. איך אתם מצפים שאחר כך נשלח את הילדים שלנו לצבא בידיעה שאין להם מינימום גיבוי מהמערכת? אותה מערכת שנתנו לה את החיים שלנו, כעת בתמורה זורקת אותנו מכל המדרגות".

"נפגעתי מהמערכת בצורה שאין לי מילים לתאר"

עד כה שמרה רס"ן נ' על שתיקה. "עד היום, מאז דיון הארכת המעצר הראשון שבו נכחתי, החלטתי שאני לוקחת צעד אחורה כדי לא לתת לו לשבש לי את החיים. אבל מאז ששמעתי על הסדר הטיעון אני חייבת להגיד שנפגעתי קשות. קודם כל נפגעתי ממנו, שהעז לחדור לי וליתר הנפגעות לפרטיות ושלל מאיתנו כל יכולת להתנגד לכך. ואחר כך נפגעתי מהמערכת בצורה שאין לי מילים לתאר כקצינה שנתנה את השנים הכי יפות וטובות שלה לצבא. אני מקווה שהשיחה הזו באמת תעשה עימנו צדק ותשקלו מחדש את הסדר הטיעון הזה".

סא"ל דן שרוני בבית המשפט (צילום: פלאש 90)
סא"ל דן שרוני בבית המשפט | צילום: פלאש 90

ביום שני הקרוב יתקיים דיון נוסף בהסדר הטיעון עם שרוני, לאחר העימותים שנרשמו בדיונים הקודמים. במהלך השבוע הפרקליטה הצבאית נפגשה עם חלק מהנפגעות ודנה איתן בהסדר, והפגישות יימשכו גם בשבוע הבא. חלק מהנפגעות יצאו בקמפיין מימון המונים כדי לעתור לבג"ץ נגד ההסדר. 

עו"ד אפרת נחמני-בר, שמשרדה מייצג 10 מהנפגעות, מסרה: "הפגישות היו סוערות. הנפגעות ביטאו את כאבן החשוף לא רק מהעבירות שביצע שרוני אלא גם מההתנהלות של הפרקליטות ובית הדין. בשאלות הנוקבות שהעלו הנפגעות הייתה השאלה מדוע הפרקליטות קבעה דיון 'מעכשיו לעכשיו' בבית הדין בניסיון להציג את ההסדר ולהפוך אותו לעובדה מוגמרת. השאלה הנוספת שנותרה פתוחה היא האם הפרקליטות באמת מתכוונת לפעול לתיקון המצב העגום או שכפי שניסחה זאת אחת הנפגעות: 'המטרה היא לסמן וי'. אנחנו בהחלט מצפות ומצפים מהפרקליטות לתקן את העוול".

עו"ד אפרת נחמני-בר (צילום: ענת גבע שרון)
עו"ד אפרת נחמני-בר | צילום: ענת גבע שרון