חילופי האשמות: זמן קצר לאחר שהודיעו כי ייפגשו מחר בשעה 17:00 לפגישת עדכון ביטחוני בלשכת ראש הממשלה בירושלים בעקבות המשא ומתן המתקדם בין ארה"ב לאיראן על חתימת הסכם גרעין חדש, ראש הממשלה יאיר לפיד וראש האופוזיציה בנימין נתניהו תקפו זה את זה הערב (ראשון) בחריפות. "אוזלת היד של לפיד וגנץ תיזכר בהיסטוריה כמחדל הגרעין האיראני", תקף נתניהו את לפיד שהשיב: "זימנתי מחר את ראש האופוזיציה לתדרוך ביטחוני כדי שלפחות יהיה לו מושג על מה הוא מדבר בסרטים שהוא עושה".

המו"מ לחזרה להסכם הגרעין - סיקור N12:

דקות ספורות לאחר פרסום דבר פגישתם של השניים, נתניהו פרסם סרטון ובו תקף את לפיד וגנץ: "לצערי בשנה האחרונה לפיד וגנץ זנחו לחלוטין את המאבק הציבורי נגד הסכם הגרעין עם איראן. במשך 12 שנה נאבקנו בנחישות בהסכם הזה ואף הבאנו את ארה"ב לסגת ממנו, אבל בשנה היחידה שלהם בשלטון, לפיד וגנץ נרדמו בשמירה ואפשרו לארה"ב ואיראן להגיע להסכם גרעין שמסכן את עתידנו", אמר נתניהו.

"הם פשוט לא עשו כלום כדי ללחוץ על הממשל האמריקני לא לחתום על ההסכם הזה. בניגוד לנו - הם לא הלכו לקונגרס, לא הלכו לאו"ם, לא ניהלו מסע הסברה תקיף בתקשורת העולמית. אחרי שארה"ב כבר סיכמה עם איראן את עיקרי ההסכם, רק אז לפיד וגנץ נזכרו להתעורר. מאוחר מדיי, מעט מדיי. אוזלת היד של לפיד וגנץ תיזכר בהיסטוריה כמחדל הגרעין האיראני. אין דוגמה טובה יותר לאוזלת יד זו, מאשר העובדה שבנט 'השר לענייני איראן' שלפיד מינה, נופש כעת באיטליה, ערב חתימת ההסכם, ועוד באזור בלי קליטה. ככה לא נלחמים בסכנה קיומית. ככה לא שומרים על ישראל", הוסיף ראש האופוזיציה.

כשעה לאחר מכן, רה"מ לפיד השיב אש וצייץ בטוויטר: "כשנתניהו היה ראש ממשלה כל מה שהוא עשה בעניין האיראני היה מסיבות עיתונאים ומצגות. הנזק שגרם במהלך כהונתו לשתי הסוגיות האסטרטגיות החשובות ביותר לישראל - המאבק בגרעין האיראני והיחסים עם ארה"ב - הוא חמור ועמוק ואנחנו עדיין מתקנים אותו".

לפיד המשיך: "אנחנו פועלים כל יום לחזק את יכולותיה של המדיניות והביטחוניות של ישראל שהוזנחו במשך שנים ארוכות. לכן זימנתי מחר את ראש האופוזיציה לתדרוך בטחוני להתעדכן בפרטים, שלפחות יהיה לו מושג על מה הוא מדבר בסרטים שהוא עושה".

נתניהו מיהר להגיב ללפיד על הציוץ - ורמז על העתיד לבוא בפגישה מחר: "מר לפיד, כנראה שכחת שבזמנו תקפת אותי ותמכת בהסכם הגרעין המסוכן הקודם, ואילו אנחנו הצלחנו להוציא את ארה״ב מההסכם הרע הזה. אסביר לך על כך מחר".

מוקדם יותר היום, גורם מדיני בכיר הבהיר מה ייחשב כ"הסכם טוב" מבחינת ישראל והדגיש כי הדרג המדיני הנחה את צה"ל והמוסד להיערך לכל תרחיש. "אנחנו לא מבקשים ולא צריכים הגדרה לקווים האדומים שלנו, לא מהאמריקנים ולא מאף אחד אחר", אמר הגורם. "אנחנו נפעל לפי החומר המודיעיני שמונח לפנינו, לפי דוחות סבא"א ולפי הנחות העבודה שלנו. ישראל לא תעמוד מנגד ותאפשר לאיראן להתגרען".

לדברי הגורם המדיני הבכיר, ישראל מעדיפה שלא ייחתם הסכם כלל, מאשר שייחתם ההסכם הנוכחי שעליו דנים איראן והמעצמות. "הסכם טוב הוא הסכם שלא מזרים 100 מיליארד דולר בשנה לאיראן והסכם שיימשך לנצח, כדי שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני לנצח", הבהיר. "עד שאיראן תהפוך למדינה שוחרת שלום, אני מציע להגביל למינימום את הכסף שנכנס לשם".

מבצע עלות השחר: פגישת לפיד ונתניהו (צילום: חיים צח, לע"מ)
פגישתם הקודמת של לפיד ונתניהו | צילום: חיים צח, לע"מ

הוא ציין כי "אנחנו מנהלים מערכה מזה יותר משנה כדי למנוע חזרה להסכם, וכרגע אין הסכם. גם אם יהיה הסכם, אנחנו הוצאנו ממנו לא מעט דברים שהיו גורמים נזק לישראל ולעולם, מפני שהצלחנו לייצר קשב אצל האמריקנים". לדבריו, "הדבר הכי טוב זה הסכם טוב, אחר כך שלא יהיה הסכם וימשיך הלחץ על איראן – אבל גם את זה צריך לדעת לבנות יותר טוב מב-2018. הדבר הכי פחות טוב זה הסכם רע".

"למדינת ישראל יש השפעה, אבל היא מוגבלת. גם ארה"ב, גם האיחוד האירופי וגם רוסיה וסין חושבות שצריך לחזור להסכם", הבהיר הגורם המדיני. "אנחנו מתריעים על הסכנות בפני כל מי ששואל אותנו, אנחנו אומרים לאמריקנים שלא נשנה את עמדתנו, ומה שאנחנו אומרים מבוסס וממוסמך וראוי שיילקח בחשבון". הוא ציין כי היציאה החד-צדדית של ארה"ב מהסכם הגרעין הייתה טעות, וכי "צריך לעשות את זה באופן אפקטיבי יותר".

הגורם המדיני הוסיף כי המחלוקת בין הדרג המדיני לבין ראש המוסד, כפי שהתבטאה בהצהרות בימים האחרונים, אינה מהותית, וכי הפערים שקיימים הם פערי סגנון, שאף הם נמצאים בדיון בין הצדדים. הוא התייחס להופעתו הצפויה של ראש המוסד בפני הקונגרס האמריקני בשבוע הבא, והבהיר כי "הופעתו של ראש המוסד בפני הקונגרס מתוכננת מראש ואינה מנוגדת למדיניות של הבית הלבן. הם יודעים שלעולם לא נפעל מאחורי גבם".

הגורם המדיני התייחס לבכירים במערכת הביטחון שלא מסכימים עם הגישה של הדרג המדיני נגד ההסכם, ואמר כי "יש גם בכירים שחושבים אחרת וזה טוב מאוד. מתקיים דיון פתוח, אבל בסופו של דבר כל הגורמים המהותיים חושבים שההסכם הזה רע ושתפקידה של ישראל הוא להגיד לעולם שההסכם רע".

בתדרוך לכתבים שקיים ראש הממשלה יאיר לפיד בנושא איראן, הוא הבהיר כי "אם ייחתם הסכם – הוא לא מחייב אותנו. אנחנו לא צד בו, והוא לא יגביל את הפעולות שלנו". ראש הממשלה הדגיש כי "נהיה מוכנים לפעול כדי לשמור על ביטחון ישראל". לפיד אמר כי הובהר לאמריקנים שישראל לא תהיה תלויה בהחלטות של איראן או של המעצמות.

מתקן גרעין איראני (צילום: AP)
מה ייחשב כ"הסכם טוב" מבחינת ישראל. מתקן גרעין איראני | צילום: AP

"מדינת ישראל מנהלת כבר יותר משנה מאבק מדיני רב מערכתי, שמטרתו למנוע חתימה מחודשת של הסכם הגרעין עם איראן", פתח ראש הממשלה את דבריו. "אנחנו עושים מאמץ מתואם כדי לוודא שהאמריקנים והאירופים מבינים את הסכנות הכרוכות בהסכם". עם זאת, לפיד אמר כי ישראל אינה מתנגדת לכל הסכם: "אפשר וצריך לגרום לאיראנים לחתום על הסכם טוב בהרבה, שיהיה ללא מועד סיום, עם פיקוח הדוק יותר ושיעסוק גם בתוכנית הטילים הבליסטיים של איראן ובמעורבותה בטרור במזרח התיכון".

ראש הממשלה טען שניתן יהיה להגיע להסכם טוב יותר רק אם יונח איום צבאי אמין על השולחן. "רק אם האיראנים יראו שלסרבנות שלהם ולהונאות שלהם יש מחיר כבד", הסביר. "הדירקטיבה המדינית שלנו היא להיאבק בכל הכוח – מבלי לפגוע ביחסים האסטרטגיים שלנו עם ארצות הברית ובלי לפגוע בקשב שלהם לתיאומים שלנו", הבהיר לפיד.

"ההסכם הזה הוא הסכם לא טוב", הדגיש לפיד. "הוא היה לא טוב כבר כשהוא נחתם ב-2015. היום הסכנות שגלומות בו גדולות עוד יותר. הוא קרוב יותר לתאריך הסיום שלו, ואיראן נמצאת במקום אחר מבחינה טכנולוגית". 

יאיר לפיד בתדרוך לכתבים הזרים (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
"נהיה מוכנים לפעול". ראש הממשלה לפיד בתדרוך לכתבים זרים, בשבוע שעבר | צילום: קובי גדעון , לע"מ

הוא תקף את ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, שלשיטתו "עד היום אנחנו משלמים על הנזקים שגרם הנאום של נתניהו בקונגרס ב-2015, שבעקבותיו הממשל האמריקני הפסיק את הדיאלוג איתנו ולא אפשר לישראל להכניס תיקונים להסכם". 

לדברי לפיד, בעקבות הדיאלוג האסטרטגי בין הממשלה לבין ממשל ביידן – נשיא ארצות הברית החליט שלא להסיר את הסנקציות על משמרות המהפכה. "ההידברות עם האמריקנים מנעה גם השבוע את הניסיונות לתת הקלות למשמרות המהפכה וויתורים נוספים לאיראן", הדגיש.