הים האדום ובפרט תעלת סואץ מהווים נקודת ציון קריטית עבור ישראל. מדובר באחד מנתיבי הסחר הימיים הגדולים והחשובים בעולם. לא פחות מ-25% מתנועת הסחר הימי העולמי עובר בנתיב זה, כולל סחורות ונפט - מהמזרח הרחוק ומדינות המפרץ ועד לים התיכון ואירופה.

בשל החשיבות של מרחב זה, ישראל מנסה לאבטח ולשמר את חופש השיט במקום. זאת על רקע, הניסיונות האיראניים בשנים האחרונות להשפיע על התוואי. שאיפתם היא להפעיל מנוף לחץ בעצם נוכחותם שם, גם כדי להשפיע על המשא ומתן על חזרה להסכם הגרעין או לחלופין כאפשרות להגיב על פעולות אמריקניות במזרח התיכון.

שורת הפעולות האיראניות

בטהרן פעלו להקים שותפות אסטרטגית עם סודן, עד שהדבר נכשל - והאחרונה גירשה אותם. איראן החזיקה אוניות בנמל בסודן, כלי שיט שנעו והסתובבו בקרן אפריקה במטרה לצבור השפעה באזור.

פעולה נוספת שביצעה איראן היא החבירה למורדים החות'ים בתימן. הרפובליקה האיסלאמית חימשה את המורדים בטילי חוף–ים ומל"טים מתאבדים - ובתוך כך ביססה את יכולתה לעגון מול חופי תימן.

ספינות צבאיות איראניות בים האדום (צילום: דוברות משרד הביטחון)
ספינות צבאיות איראניות בים האדום | צילום: דוברות משרד הביטחון

כמו כן, אתמול חשף שר הביטחון גנץ אתמול כי איראן אף מפעילה אוניות מלחמה שמשייטות באותו המרחב. בפעולה הזו, הם שולחים איום מרומז, שמשמעותו: אם נרצה - נוכל לפגוע בנתיב הסחר החשוב הזה.

הפגנת נוכחות והרתעה: "אל תתעסקו איתנו"

מטרת החשיפה של גנץ, היא מעין העברת מסר לאיראן - שלפיו ישראל יודעת מה היא עושה, עוקבת כל העת ומבינה את התוכניות שלה. ניסיון להרתיע את איראן ולהזהיר אותה שכלי השיט שלה במרחב יכולים להיפגע כפי שכבר קרה בעבר. 

זו גם הסיבה שבחודשים האחרונים חיל הים הגביר את הנוכחות שלו באזור, כולל הפעלת ספינות טילים וצוללת שעברו בתעלת סואץ. התפקיד המרכזי של כלי השיט הישראלים הוא לאבטח את נתיבי השיט במטרה למנוע פגיעה במכליות שמגיעות לנמל אילת.

תרגיל חיל הים בים האדום
תרגיל חיל הים בים האדום

ישראל עושה דבר נוסף: היא אוספת מודיעין מסביב לשעון על כלי השיט האיראניים, גם על הניסיונות להעביר נשק וגם על כניסה של מכליות נפט איראניות לכיוון סוריה, מה שקרה רק השבוע 3 פעמים.

במערכת הביטחון רואים בנוכחות האיראנית באותו המרחב איום אסטרטגי, משום שמדובר בנתיב מרכזי של העברת סחורות ונפט מהמפרץ לישראל. יש חשש שהספינות האיראניות יאיימו או ישתלטו על אוניה בבעלות ישראלית כמו שעשו במפרץ הפרסי.

תרגיל חיל הים בים האדום
תרגיל חיל הים בים האדום

בעקבות זאת, הגבירה ישראל בין היתר את שיתופי הפעולה שלה עם המדינות החברות באזור (הקואליציה של הסכמי אברהם והאמריקנים) ומקיימים איתם תרגילים משותפים. אחד מהם התקיים לפני כמה חודשים בהשתתפות כוחות מיוחדים של הצי האמריקני, אז תורגל תרחיש של השתלטות על ספינה. 

"נוכחות חריגה שלא ראינו בעשור האחרון"

שר הביטחון גנץ חשף אתמול תמונות לוויין חריגות שנאספו בחודשים האחרונים. בתמונות נראות ארבע ספינות צבא איראניות בים סוף, מה שמעיד על התבססות של איראן גם מדרום לישראל: "נוכחות חריגה ורציפה שלא ראינו בעשור האחרון", אמר גנץ.

ספינות צבאיות איראניות בים האדום (צילום: AP / FLASH 90, דוברות משרד הביטחון)
ספינות צבאיות איראניות בים האדום | צילום: AP / FLASH 90, דוברות משרד הביטחון

"איראן מרחיבה את פעולותיה התוקפניות באזור בכלל, ובמרחב הימי בפרט. היא מתבססת מבחינה צבאית בים סוף, וספינות הצבא שלה מפטרלות באופן חריג", אמר גנץ. "נוכחות של כוחות הצבא של איראן בים סוף בחודשים האחרונים היא המשמעותית ביותר בעשור האחרון. זהו איום ישיר על המסחר, האנרגיה והכלכלה העולמיים".