דוהרים להסכם: על רקע הדיווחים הרבים כי הסכם הגרעין בין ארה"ב והמעצמות לבין איראן, לראשונה מאז 2018, עומד להיחתם מחדש בימים הקרובים, שר הביטחון בני גנץ המריא הבוקר (חמישי) לביקור ביטחוני-מדיני בוושינגטון ובפלורידה - שם הוא צפוי לקיים פגישות עם היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, ועם מפקד פיקוד המרכז של ארה"ב, הגנרל מייקל קורילה. ביום שבת ימריא גנץ לביקור רשמי ביפן.

סיקור הסכם הגרעין ב-N12:

המתקן הגרעיני בבושהר, איראן (צילום: reuters)
המתקן הגרעיני בבושהר, איראן | צילום: reuters

מטרת הביקור המרכזית של גנץ בארה"ב נועדה לברר מהם הסעיפים שייכללו בהסכם המתגבש, שכן ישראל אינה צד למשא ומתן על ההסכם - שנדון בין ארה"ב לאיראן. לצד זאת, בישראל מודעים לעובדה שהסכם חדש יסייע לאיראן לשקם את הכלכלה השוקעת שלה - מה שיוביל, לפי הערכות, להתבססות נרחבת של טהראן במזרח התיכון, דבר שבישראל שואפים למנוע בכל מחיר. גנץ הנחה לאחרונה את צה"ל להגביר את האיסוף המודיעיני במטרה להציג לאמריקנים את המידע העדכני ביותר, בניסיון לשכנע אותם שלא להקל על איראן בהסכם.

בנוסף, גנץ ינצל את הביקור עם צמרת הצבא האמריקני לדיונים בנושא התוכניות המבצעיות האמריקניות במזרח התיכון, בדגש על איראן, ובתוכניות המבצעיות המשותפות לישראל ולארה"ב - גם בנושא איראן אך גם בנוגע לפעולות משותפות נוספות - לרבות שיתוף פעולה ישראלי-אמריקני באזור.

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ייק סאליבן (צילום: רויטרס)
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ייק סאליבן | צילום: רויטרס

זמן קצר לפני המראתו, התייחס גנץ בעמוד הפייסבוק שלו לביקור בארה"ב: "אני ממריא כעת לארה"ב לביקור חשוב מאוד. מטרת הביקור להעביר מסר ברור בנוגע למשא ומתן בין המעצמות לאיראן על הסכם הגרעין: הסכם שלא יחזיר את היכולות של איראן שנים אחורה ולא ישאיר אותה מוגבלת לשנים ארוכות קדימה – הוא הסכם שיפגע בביטחון העולמי והאזורי. את הדהרה של איראן לגרעין חייבים להסיג לאחור משמעותית. את מימון השלוחים שלה באזור – צריך לנתק מצינור הריאל האיראני. אנחנו נדון בנושא עם האמריקנים, ולצד זאת, ישראל תמשיך לבנות את כוחה ואת יכולותיה – כדי שבכל מצב, תדע להגן על עצמה".

בתוך כך, ראש המועצה לביטחון לאומי איל חולתא, נפגש עם סגנית מזכיר המדינה של ארה"ב, ונדי ר. שרמן. "פגישה טובה עם היועץ לביטחון לאומי הישראלי איל חולתא. דנו בעוצמת היחסים הדו-צדדיים ובמחויבות של ארה"ב לביטחון ישראל, כמו גם בחשיבותם של אמצעים שווים של ביטחון, חופש ושגשוג לישראלים ולפלסטינים", אמרה שרמן.

במהלך סיור שנערך אתמול בקמפוס לימודי המודיעין והסייבר, הזהיר גנץ מהסכם הגרעין - והתייחס לביקורו בארה"ב: "יוצא להעביר מסר ברור בנוגע למשא ומתן בין המעצמות לאיראן על הסכם הגרעין: הסכם שלא יחזיר את היכולות של איראן שנים אחורה, וישאיר אותה מוגבלת לשנים ארוכות קדימה – הוא הסכם שיפגע בביטחון העולמי והאזורי".

"אנחנו נדון בנושא עם האמריקאים, ולצד זאת, ישראל תמשיך לבנות את כוחה ואת יכולותיה – בכדי שבכל מצב, תדע להגן על עצמה", המשיך גנץ.

אתמול הודיע דובר משרד החוץ של איראן שמדינתו קיבלה את התשובה האמריקנית מהאיחוד האירופי לטיוטת הסכם הגרעין, וכי הם בוחנים את הפרטים: "איראן תשתף את השקפתה עם האיחוד האירופי, כמתאמת שיחות הגרעין", אמר. בארה"ב אישרו את הידיעה.

יאיר לפיד בתדרוך לכתבים הזרים (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
רה"מ לפיד בתדרוך לכתבים הזרים | צילום: קובי גדעון , לע"מ

לאחר מכן, בתדרוך לכתבים זרים, הזהיר ראש הממשלה יאיר לפיד מפני "ההשלכות המסוכנות של ההסכם המתגבש" - ותקף את המערב: "מדינות המערב מציבות קו אדום, האיראנים מתעלמים ממנו, אז מזיזים את הקו האדום. זה לא קורה בפעם הראשונה. מה שמונח כרגע על השולחן הוא הסכם רע, שייתן לאיראן 100 מיליארד דולר לשנה, הכסף הזה לא יבנה בתי ספר ולא בתי חולים. הכסף הזה ישמש לערעור היציבות במזרח התיכון והפצת טרור ברחבי העולם".

בנימין נתניהו  (צילום: החדשות 12, החדשות12)
בנימין נתניהו | צילום: החדשות 12, החדשות12

גם ראש האופוזיציה, בנימין נתניהו, כינס מסיבת עיתונאים שבה התריע לגבי הסכם הגרעין המתגבש: "הדבר הזה מסכן את כולנו - זהו איום של ממש", אמר והוסיף כי מדובר בהתפתחות שמטילה "צל כבד על ביטחוננו ועתידנו". לדבריו, ההסכם עם איראן "גרוע", ויעניק מאות מיליארדי דולרים לאיראנים. בנוסף, נתניהו אמר כי ההסכם נותן לאיראן מערך של צנטריפוגות-על, שיכולות לתת תפוקה של בין פי 10 ל-20 יותר ממה שיש להם היום. "הסכמים לא עוצרים את תוכנית הגרעין - הדבר היחיד שיעצור אותה הוא איום צבאי", הזהיר נתניהו, והוסיף: "עם הסכם או בלעדיו, עם הסכמה אמריקנית או בלעדיה - אני אעשה הכול כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני".